Post wysłany: 1 tydzień temu

Aplazja szpiku i ostre uszkodzenie wątroby

Specjalizacja: Pediatria, Hematologia, Gastroenterologia, Toksykologia kliniczna,
Dziewczynka 6,5-letni z cechami uszkodzenia szpiku i wątroby. W wywiadzie: tydzień temu nagłe zażółcenie powłok skórnych i białkówek, w poprzednim Szpitalu wykluczono zakażenia wirusowe. Poza tym w wywiadzie bez bólu brzucha. Pojedyncze luźniejsze stolce. Obecnie w badaniach znacznego stopnia transaminazemia (AspAT - 1814-1973-1626-1290, AlAT - 1963-2895-2669-2497, bil. - 7,8-7,0-5,0-4,0, amoniak - 114-132-179 ) W morfologii krwi obwodowej pancytopenia: WBc - 1960 - 1380 - 1300/ul, ANC - 1400-890-1180, RBC - 3,6 - 3,13 - 2,59, Hb - 10,3 - 8,9 - 8,4, PK -70 000 - 24 000 - 14 000 - 144 000 W dniu wczorajszym przetoczono unKKP. W wykonanej w biopsji szpiku - obraz jak we krwi obwodowej - aplazja. W pozostałych badaniach: OB, CRP - W NORMIE KOAGULOGRAM W NORMIE BILIRUBIN...

Pełna treść postu dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Pediatria, Hematologia, Gastroenterologia, Toksykologia kliniczna, D Choroby krwi i narządów krwiotwórczych oraz niektóre choroby przebiegające z udziałem mechaniznów autoimmunologicznych, K Choroby układu trawiennego, S,T Urazy, zatrucia i inne określone skutki działania czynników zewnętrznych , K72.0 ostra i podostra niewydolność wątroby

Sonda do postu
Wyniki sondy są dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Komentarze (48)

Ostatni komentarz: 1 godzina temu
Czytanie i dodawanie komentarzy jest dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Pierwszy raz w Konsylium24?

Aby korzystać z Konsylium24, trzeba się zarejestrować.

Rejestracja jest darmowa.

Zarejestruj2

Jestem już zarejestrowany

Login lub e-mail  
Hasło  
 

Zalogowanie oznacza akceptację Regulaminu Konsylium24 w aktualnym brzmieniu, ostatnia aktualizacja: 11-05-2017.

Konsylium24 to miejsce, gdzie lekarze mogą dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem, uczestniczyć w ciekawych dyskusjach o problemach klinicznych lub o codziennej pracy lekarza

Konsylium24 to serwis TYLKO DLA LEKARZY, gdzie możesz wypowiadać się bez obawy przed dostępem osób spoza środowiska lekarskiego.

Jeśli jesteś lekarzem, masz jakiś problem i szukasz porady, chcesz się podzielić swoimi spostrzeżeniami lub zobaczyć co myślą inni lekarze, dołącz do nas. Rejestracja i korzystanie z serwisu są bezpłatne.