Dieta pacjenta z migreną powinna być nie tylko prozdrowotna, ale i urozmaicona

Współczesna medycyna promuje kompleksowe podejście do pacjenta, badając dwukierunkowe zależności pomiędzy poszczególnymi jednostkami chorobowymi oraz np. sposobem odżywiania się a ryzykiem rozwoju konkretnych chorób. Udowodniono istnienie osi jelitowo-mózgowej między innymi poprzez analizę stanu pacjentów z zaburzeniami nastroju, którzy jednocześnie manifestowali dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Rośnie również liczba prac naukowych na styku neurologii i medycyny stylu życia, dotyczących m.in. znaczenia diety w migrenie.

Migrena jest jedną z najczęściej występujących chorób neurologicznych w populacji ogólnej. Częstość migreny epizodycznej szacuje się na ok. 10-12 proc., przy czym zapadalność w populacji kobiecej jest nawet trzy razy wyższa niż w męskiej, co potwierdza rolę czynnika hormonalnego w etiologii migreny. Migrena przewlekła (czyli taka, gdy pacjent doświadcza epizodów bólu głowy częściej niż 15 dni w miesiącu) dotyka od 0,5 do 3 proc. społeczeństwa.

Dietoterapia w migrenie – na co zwrócić uwagę


Co musimy wziąć pod uwagę, planując dietoterapię pacjenta z migreną?

Pełna treść dotępna tylko dla zalogowanych użytkowników.

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta, zarejestruj się »
Zaloguj_f
Zalogowanie oznacza akceptację Regulaminu Konsylium24.pl w aktualnym brzmieniu, ostatnia aktualizacja 2024-03-07.