Ryzyko udaru mózgu: Pić czy nie pić - naukowcy nie wiedzą...

W godzinie po spożyciu małych ilości alkoholu, nie tylko wódki, ale też kieliszka wina czy butelki piwa, ryzyko niedokrwiennego udaru mózgu dwukrotnie wzrasta.Udar niedokrwienny jest zaburzeniem czynności mózgu z powodu zablokowania tętnicy prowadzącej do niego krew. Stanowi ok. 80 proc. wszystkich przypadków udaru. W zależności od stopnia uszkodzenia tkanki nerwowej, może on prowadzić do niepełnosprawności różnego stopnia lub...

Komentarze (10)
Lock 8332e4c0b16aa78e829946370023970835bf19f47cc8c4ffe11a6c45d1297c3a
Dostęp do treści serwisu tylko dla zalogowanych lekarzy
Zaloguj się
Stosujemy pliki cookie w celu świadczenia naszych usług. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies. Dowiedz się więcej