zmiany bolesne na dalszych paliczkach dłoni

dziś udzielałam teleporady od kilku tygodni u mojej pacjentki na dalszych paliczkach dłoni pojawiły się początko...

25-03-2020 22:05

ból stawów u dziecka

Witam, Moje dziecko (8 lat- szczupła, drobna dziewczynka)od kilku tygodni skarży się na ból kolana prawego - głównie po w/f lub zajęciach tanecznych, ale ostatnio również w czasie spaceru. Ból nigdy nie występuje w spoczynku, ani nie wybudza jej w nocy. 3 tygodnie temu pojawił się również ...

03-01-2020 19:55

Postępująca utrata słuchu

Witam! W sierpniu zauważyliśmy, że syn niedosłyszy. Żonie wydawało się, że niedosłyszy wcześniej, ale albo to katar, albo uszy po pływaniu, a jak robiliśmy roboczy test mowy szeptem, to słyszał lepiej niż ja. W audiometrii - niedosłuch odbiorczy - audiometria "zwykła" - 45 decybeli, audiometria ...

21-11-2019 19:58

Fizjoterapia w Warszawie - pilnie !!!

Od ok. tygodnia ból między lewą łopatką a kręgosłupem + ból lewej dolnej części karku. Niecałkowicie reaguje na Tramal w dawce 400 mg/d i ... 50 mg/d. Początek dolegliwości ostry i związany z niewłaściwą pozycją ciała (leżenie na nierównym), a także z nierównomiernym (asymetrycznym) obciążaniem r...

20-11-2019 21:44

Kiedy nie latać?

Dużo mam ostatnio tego typu pytań od pacjentów, a nie orientuję się zbyt dobrze w tema...

21-09-2019 18:02

Wzrost CRP po cc bez uchwytnej przyczyny - zapalenie stawu?

Witajcie, Chciałbym skonsultować z bardziej doświadczonymi koleżankami i kolegami przypadek naszej pacjentki - może ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem. Pacjentka w 40 tyg I ciąży po cięciu cesarskim (ze względu na brak postępu porodu) w 3 dobie po cięciu ze wzrastającymi parametrami za...

08-08-2019 00:58

Drżenia kończyn i znaczne bóle mięśni

Od 4 miesięcy drżenia mięśni samoistne i przy np.unoszeniu kończyn początkowo kończyn dolnych, po miesiącu dołączyły się kończyny górne. Narastające bóle mięśni, uczucie duszności, osłabienia, stany przedomdleniowe. Wywiad rodzinny obciążony MIZS. Hospitalizowana 3-krotnie - bad podst bz; -...

22-07-2019 12:46

Nie dłużej niż 2 doby - według chapeelu.

Pielęgniarka : nie mogę realizwać zlecenia po...

21-07-2019 11:54

Bóle kolan? Przeciążenie? Jakaś reumatologia czy coś?

Witam! Problem dotyczy mojego najstarszego syna. W marcu podczas skakania na twardym podłożu - bóle obu kolan, bardziej prawego, tego samego dnia wieczorem gorączka do 39 C. W zasadzie jednodniowa. Potem w kwietniu - zapalenie gardła, duże migdałki, lekki katar, kaszel, bez gorączki (do 37,7 C),...

27-05-2019 12:54

Włóknienie zaotrzewnowe

Gdzie w Warszawie i okolicach z taką chorobą kierować? To j...

30-05-2019 01:17

Radiosynowektomia - 90Y.

Zgłosił się do mnie 50 letni mężczyzna z powodu "stałego dys...

16-05-2019 13:54

poronienie i co dalej????

Bardzo proszę o pomoc jak mam dalej postępować w mojej sytuacji. Jestem dwa tygodnie po poronieniu, miało ono miejsce w 6 tyg, całkowite samoistne. Mam jedno dziecko dwuletnie, pierwsza ciąż bez żadnych problemów. Ginekolog nie zlecił mi żadnych badań, mówiąc, że tak się zdarza i żeby próbować da...

15-03-2019 19:36

Preparaty chroniace chrząstke stawowa

Witam, mam prośbe o polecenie preparatu tzw suplementu wzmacn...

06-03-2019 09:57

Uporczywe zapalenie więzadeł rzepki

Mam trudnego pacjenta- młody piłkarz, 1,5 roku temu wystąpiło zapalenie bliższego przyczepu więzadła rzepki lewej- wyglądało na typowe kolano skoczka. Rehabilitacja prowadzona wg wszystkich zasad sztuki- bez efektu, chwilową poprawę miał po jednorazowej iniekcji sterydu wokół ścięgna. Konsultowan...

25-07-2017 18:49

... - pytanie o obiektywne kryteria refundacji

Kryteria według indeksu leków na portalu mp.pl: 1. Rozpoznanie osteoporozy 2. Wiek powyżej 65 lat 3. Nietolerancja doustnych preparatów b...

25-01-2018 18:11

Wskazania reumatologiczne do cięcia cesarskiego

Dzień dobry. Ciężarna w CI +/- 30 tyg. leczona od kilku lat z powodu RZS przedstawiła mi na wczorajszej wizycie zaświadczenie od reumatologa (załączony obrazek). Jak dl...

01-09-2018 07:45

... w iniekcjach w zespole Ehlersa Danlosa

Czy ktoś ma takie doświadczenie l...

09-11-2018 09:48

Alergia na zimno??? Początek vasculitu?

Witam! Pozwolę sobie przypomnieć historię mojej małżonki: 1) Koniec maja/początek czerwca - jedniodniowe podwyższenie temperatury, bóle kostno-mięśniowe, wysypka dwudniowa, dodatni Romberg i problemy z utrzymaniem równowagi przez około 2 tygodnie, plamienia i podkrwawianie. Potem przez około je...

19-08-2018 09:44

Reaktywne zapalenie stawu

Witam.Problem dotyczy stawu skokowego mojego męża. Pierwsze objawy pojawiły się ok. 7 tygodni temu , wieczorem intensywnie biegał na bieżni , wybrał program o dość dużym nachyleniu-tzw "pod górkę" .Po treningu nie miał żadnych dolegliwości,rano obudził się z bolesnym, obrzękniętym i znacznie uci...

24-05-2018 20:23

New delhi

https://fakty.tvn24.pl/ogladaj-online,60/epidemia-odpornej-bakterii-nie-ma-na-nia-leku-sa-zgony,862173.html Noo i w końcu mamy, to na ...

19-08-2018 22:57

Prosze o pomoc w diagnozie pielegniarki

Chodzi o moja sasiadke ,pielegniarke w wieku 54 lat.. Od roku diagnozowana i dalej nie wiadomo co jest..Zaczeło sie okolo 3 lata temu od zapalenia zył podudzia(jak wtedy zdiagnoz...

02-03-2015 21:36

Przewlekłe zmęczenie a Pierwotna Nadczynność Przytarczyc.

Czy niewielkiego stopnia nadczynność przytarczyc może być powodem łatwego męczenia się? Przykładowe wyniki, zbliżone od ok. roku: fosfor nieorg, sur: 1,9 (n.2,7-4,5), wapń zjon.:1,40 (n.1,16-1,32), PTH rzędu 8,0-13,0 (n. 1,58- 6,03). poziom vit D ok. 30 (n.30-100). Wapń w DZM ok. 300-360 (n. 10...

12-08-2017 18:55

leczenie dny moczanowej

Moze ktoś z Was ma "Reumat...

08-07-2018 21:36

Kobieta lat 30. Od około...

Kobieta lat 30. Od około roku, z epizodami braku dolegliwości - Przewlekłe bóle kończyn bardziej lewej połowy ciała - trudno określić czy mięśnie czy stawy - uczucie osłabienia tej strony, ból dłoni przy wykonywaniu domowych czynności, siła mięsniowa prawidłowa - obustronnie, niezależnie od pory ...

25-06-2018 09:18

... przez wiele lat

Przyjmuje ... od wielu lat z powodu naczynności tarczycy. Od miesiąca bóle wielu stawów: nadgarstki, skokowe, ramienne.. OBrzęki nadga...

03-06-2018 20:24

zmiany paznokci

Pacjentka 39letnia, zmiany paznokci od kilku miesięcy. Wstępnie rozpoznano łuszczycę paznokci, stoso...

02-05-2018 21:50

Toczeń odmrozinowy

Czy ktoś z Państwa leczył toczeń odmrozinowy ? Moja córka ma jeszcze niepotwierdzone podejrzenie. Ma zmiany w skórze palców stóp 2-3-4 i zmiany na paznokciach o...

19-05-2018 08:07

Obniżone fT3 i fT4 przy TSH w normie.

Jak w temacie - fT3 1,7 [2,6-5,4] fT4 0,84 [0,93-1,70] Badania postanowiłem zrobić z powodu utrzymujących się typowych objawów nie...

06-04-2018 05:36

Stosujemy pliki cookie w celu świadczenia naszych usług. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies. Dowiedz się więcej