Chłopskie jadło......

https://youtu.be/S5tmJP8NvIE?si=6uD_wNMIRzRoOefn Ciekawe ...

04-12-2024 20:23

Gotowanie vs. catering?

Gotujecie w domu? Stołówka szpitalna? Czy generalnie żywicie się na mieście pon-pt i ew. w weekend wchodzicie do kuchni? Starałam się gotować i s...

26-11-2024 13:59

Fajny blog kulinarny.... videoblog.....

Co sądzicie o tego typu przepisach. W sumie nie są złe.......

23-10-2024 19:31

Sezon uważam za otwarty

Kłaniają się Wam nisko: Kurki Borow...

20-06-2024 22:30

Tatar

Uwielbiam "tatara" od dzieciństwa moim zdaniem klasyczny tatar to polędwica wołowa (+) żółtko jajka+ cebulka+kiszony ogórek+marynowane grzybki+ sardynka wędzona+ ew kaparki. Obowiązkowo sól, pieprz, musztarda i maggi....

12-06-2024 14:16

O czym nie należy rozmawiać w restauracji

Jako, że idąc zgodnie z prawem popytu i podaży niektóre fęsi restauracje poustawiały stoliki w odległości ok. 40 cm - trudno siłą rzeczy nie zwrocić uwagi na to o czym/kim kto rozmawia. Mechanizm przy odpowiedniej kompilacji działa w dwie strony (wszyscy słyszą/bywają przerwy w słowotoku monologu...

20-04-2024 00:06

Wojny majonezowe

To co dzisiaj trafiło do sałatki jarzynowej? Winiary, Hellmann's czy Kiel...

30-03-2024 21:25

Szukam....

Jako że kończę remont mojego lokum zapewne Żymskiej Kamienicy co to Adolf ja dla mnie 100 lat wyczyścił a Ruscy zbombardowali.... Jako że remont dobiega Końca i niedługo będę mógł pokazac Filmik przed i po.... Szukam...

13-02-2024 10:35

Street food tatantula i karaluch

https://www.instagram.com/ree...

13-02-2024 19:18

Wasabi

Słuchacie taki temat. Czy ktoś z was jadł prawdziwe Wasabi? Mi się raz w życiu udało. Ale jest to na prawdę chyba najrzadsze warzywo do dostania. Czy wiecie gdzie można to zakupić? Ktoś próbował? Najpierw zacząłem o...

03-02-2024 19:13

Przez żołądek do serca, czyli bułki płoną

Znacie jakieś proste przepisy, którymi można zaimponować odwiedzającym gościom? Zwłaszcza mężczyźnie? Byle nie z mikrofa...

14-01-2024 20:34

Meksykańskie jedzenie

Hej zna ktoś z Was dobre strony z przepisami meksykańskimi? W tą. pogodę wzieło mnie na ws...

09-12-2023 16:18

Jaki ekspres do kawy?

Cześć, stoję przed decyzją zakupu ekspresu do kawy. Widziałam, tutaj kilka wątków dot. kawy, więc przypuszczam, że znajdą się jacyś smakosze, którzy potrafią mi pomóc. Myślę o sprzecie w granicach 1,5 k, może max 2 k. Za...

05-11-2023 15:56

Jesień w kuchni

Jesień pełną parą -szukam przepisów na tą porę roku. Może macie sprawdzoną recepturę na d...

17-10-2023 15:44

Czy zostawiacie włączony piekarnik?

Nikt nie wyłącza lodówki. Ja zawsze zostawiam włączona Pralkę i zmywarkę. Ale piekarnik? Nowe piekarniki mają funkcje np. Gotowania w niskiej temperaturze. Takie żebro to. Się gotuję np. 3 Dni w 70 stopniach. Mają też...

29-09-2023 10:32

Tiramisu

Co osoba, co region inna opinia? Jaki alkohol dodajecie do kawy ...

30-08-2023 15:11

Włochy na talerzu

W ostatni wtorek odbył się kolejny protest zwolenników tradycyjnej włoskiej kuchni. "Nie dla cappucino do spaghetti", "Dość ze śmietaną w carbonarze" czy " Kurczak do makaronu we Włoszech to przestępstwo". Już kilka tygodni wcześniej jedna z aktywistek protestowała pod fontanną di Trevi z hasłem ...

02-07-2023 16:42

Kawa czyli między nami kawoszami

Wątek dla tych którzy lubią kawę i cenią ...

07-06-2019 00:23

Pizza z ananasem

Pizza z ananasem, lody z pietruszki, jakieś robaki w dalekiej Azji. Jakie są wasze najdziwniejsz...

26-07-2023 16:57

Grill najlepiej smakuje w 30 stopniach!!

Hej, skwar na dworze, a ja już mam zaplanowanego grila... Na kogo trafi, żeby obracać mięso, n...

19-07-2023 15:13

Lody

Nie jestem jakimś fanem lodów. Ale dzieci... Mam Kitchen Aid. Czy ktokolwiek z was używał sorbetiery ...

24-05-2023 08:53

Kolendra - kochacie czy nienawidzicie?

Ostatnio natrafiłam na ciekawe artykuły w stylu faktów i mitów. Nie mogę znaleźć, żadnego bardziej naukowego źródła, ale wrzucę może jako ciekawostkę. Mianowicie: kolendra - ma grono zwolenników jak i przeciwników. Ci co ja kochają, zazwyczaj cenią za jej pikantność i lekko cytrusowy smak, który ...

12-03-2023 19:38

Cieszę się jak „szczerbaty na suchara” :-)

Paprykarz szczeciński - mam i ja! Mojego chłopa nie ma w chacie, to takimi smrodko - smac...

25-02-2023 10:44

Co ostatnio ugotowaliscie?

Powiedzcie co nowego ostatnio udało się ...

27-11-2022 17:22

Płyta Indukcyjna

Jako że remont w toku.... Mam do was pytanie. Jaka płytę indukcyjna 80 cm byście polecili? Gotowanie to moja pasja ale czy warto wydawać więcej na płytę lepszej firmy? ...

14-02-2023 13:40

Kulinarne polecajki

Szukam godnych polecenia knajpek z różną kuchnią w Gdańsku, ale pomyślałam, że możemy w ...

12-02-2023 23:19

Zadanie kulinarne.

W rozbitym na talerzu jajku znalazły się ł...

08-01-2023 16:14

Małe dzieła sztuki z piekarnika

Zachwyt nad rzeczami. Małymi. Kolorowymi. Prostymi. Krzywymi. Pachnącymi. Cieszącymi oczy. Chwila , która przemija. A ...

10-12-2022 15:26

Hummus z piersi indyka!!!!!!!!!

Jestem w spa na weekend. Po dość dalekiej podróży leżę na łóżku i odpoczywam przed kolacją. Leci gesslerka na TVN, jakieś tam reklamy - nie słucham tego, bo siedzę na k24. Nagle dociera do mni...

16-12-2022 17:03

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Powoli zbieram siły do najgłupszej czynności na świecie, czyli gotowania/ pieczenia na święta. Pierogi i uszka zamawiam, bo moja cierpliwość do tych wyżyn nie sięga, ale ciasta zawsze piekę, bo - o dziwo - lubię I sprawia mi to frajdę. Będąc ostatnio na dużej imprezie, odstąpiłam od zasad...

13-12-2022 23:00

Stosujemy pliki cookie w celu świadczenia naszych usług. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies. Dowiedz się więcej