Sztuka kulinarna w niczym nie ustępuje muzyce, malarstwu oraz poezji. Specjalne forum dla lekarzy, którzy lubią gotować i tych, którzy chcieliby polubić to zajęcie. Wymiana doświadczeń, przepisów, wspólne gotowanie.
Garnek taki czy nie taki oto jest pytanie
(Nie zbieram na nic. Nie reklamuję. Pytam tylko.) Czy ktoś ma garnki Le Creuseta? Zbieg okoliczności spowodował, że zapragnęłam taki sobie sprawić. (Jeden z moich blogerów wnętrzarskich zachwycał się nim przed świętami...
14-01-2023 18:53
Małe dzieła sztuki z piekarnika
Zachwyt nad rzeczami. Małymi. Kolorowymi. Prostymi. Krzywymi. Pachnącymi. Cieszącymi oczy. Chwila , która przemija. A ...
10-12-2022 15:26
Hummus z piersi indyka!!!!!!!!!
Jestem w spa na weekend. Po dość dalekiej podróży leżę na łóżku i odpoczywam przed kolacją. Leci gesslerka na TVN, jakieś tam reklamy - nie słucham tego, bo siedzę na k24. Nagle dociera do mni...
16-12-2022 17:03
Powoli zbieram siły do najgłupszej czynności na świecie, czyli gotowania/ pieczenia na święta. Pierogi i uszka zamawiam, bo moja cierpliwość do tych wyżyn nie sięga, ale ciasta zawsze piekę, bo - o dziwo - lubię I sprawia mi to frajdę. Będąc ostatnio na dużej imprezie, odstąpiłam od zasad...
13-12-2022 23:00
Koncert w świetle świec - magiczne wydarzenie
Jak ktoś lubi muzykę klasyczna i będzie miał możliwość - warto bardzo! Niestety, w Polsce, mimo że dużo pięknych wnętrz, nie ma ( może jeszcze n...
21-11-2022 12:01
Jakieś przepisy kulinarne dla Rosjan? Jak do nas przyjdą głodni, trzeba ich poczęstować...
Zainspirowała mnie historia pewnej starszej pani, która poczęstowała oddział żołnierzy radzieckich, przepraszam - rosyjskich pasztecikami, w wyniku czego 8 z nich znalazło się w lepszym dla nich świecie. Czy macie jakieś podobne przepisy kulinarne? Polski bigosik z cyjankiem? Bimberek domowy z me...
10-04-2022 10:17
Proszę o dodawanie sprawdzonych przepisów na dobry i zdr...
15-09-2022 17:45
Czytajcie etykiety - PRL nie wraca, już wrócił!
Jem lody rzadko. Dzisiaj nastał dzień, ze kupiłem lody grycan truskawkowe. Do tej pory bardzo je lubiłem. Dużo kawałków owoców, naturalny smak - pyszne. Jem dzisiaj - jednolita masa, nawet pesteczek trusakawek nie było...
30-08-2022 21:27
Ziemniaki w mundurkach z mikrofalówki
Chciałbym podzielić się z Wami pewnym przepisem. Bierzemy talerz, kładziemy na niego kilka opłukanych ziemniaków, każda bulwę nakłuwamy nożem w kilku miejscach z dwóch stron. Ustawiamy mikrofalę na maksymalną moc i czas ...
13-07-2022 23:11
Ja podobnie jak Propo.... Tylko bez Termomixa. Nie chcę tego kupować. Czy używacie Robota Planetarnego? Jaki model polecacie? Ke...
25-01-2022 15:10
termomix dla biednych - lidlomix za 2499 zl
Termomixa nie kupię, bo jestem na to zbyt skąpy (wole trochę dołożyć i poleciec na fajna wycieczkę). Wybrałem opcje dla biednych - lidlomix za 2499 zł. Na razie wrażenia są mieszane. Ogólnie fajne. Zachwyciła mnie pi...
10-04-2022 17:02
Jak w tytule - stal nierdzewna - stal szlachetna - marmurowe - granitowe - ceramiczne - teflonowe -...
02-01-2022 00:39
Jak Zrobić dobre Americano....?
Post trochę ogórkowy bo o kawie będzie. Wiem wszyscy piją... Wiem... Wszyscy sypanke. Ja lubię sypana kawę. Taka chamską z rana. Na jedno oko otwarte wrzucam 4 łyżeczki kawy jakiej z półki byle co zalewam wrzątkiem... I jest... Jednak zdarzył się wypadek a jak wiadomo jest okazja są ś...
11-12-2021 13:27
Czy ktoś piecze w domu chleb? Mam zamiar kupić urządzenie do tego celu. Czy ktoś ma i używa, i czy to ma sens? Czy może wystarczy jakaś babcina,sprawdzona me...
17-04-2015 22:11
Likier z czarnego bzu Baldachy kwiatowe hebzu ugotować w małej ilości wody, najlepiej w szybkowarze, odcedzić, wymieszać po ost...
05-06-2019 14:51
Umieszczam to cito w kulinariach bo nie bardzo wiem gdzie o to zapytać.Sprawa jest z kategorii "i smieszno i straszno". Nie wierzę,że wszyscy tu, to abstynenci(wiem po sobie;) Może wiecie jak łatwo i pewnie, w prakty...
17-09-2012 15:30
Bardziej niż głupota. https://konsylium24.pl/k24/fora-dyskusyjne/...
18-04-2020 16:48
Beyond meat- próbowaliście już ?
Dla mnie rewelacja, lepszą wołowinę jadłem tylko w Argentynie,...
29-05-2019 13:29
Czym słodzić? I czy w ogóle? A jeśli nie - to jak?
Początkowo chciałem to zamieścić w dziale "toksykologia kliniczna", ale zmieniłem zdanie uznawszy to za lekką przesadę... Zacznę prosto z mostu: od ok. 17 lat używam fruktozy zamiast cukru. Na ogół od 6 do 9 łyżeczek dziennie, chociaż sporadycznie bywało i więcej. Jedna łyżeczka (moja łyżeczka...
03-12-2018 22:06
Nasze przyprawy - redukcja soli
Przed wielu laty jedna z pań wyśmiewała dawny kujawski rosół, gotowany bez włoszczyzny i bez przypraw. Ja również nie wyobrażałem sobie rosołu i mięsa bez soli, włoszczyzny, ziela angielskiego, ziarenek pieprzu. A jednak można. Dla Diany gotujemy mięso bez przypraw, zwłaszcza ćwiartki kurcząt got...
01-12-2018 14:57
Bardzo krótka rozprawa o szparagach
Wreszcie się zaczął. Z opóźnieniem, bo wiosna była do niczego, ale mamy już nowy sezon szparagowy. Tak się składa, że pracuję w prawdziwym szparagowym zagłębiu z tradycjami, a oboje z małżonką lubimy szparagi. Szparagi mają w Polsce taką sobie prasę. Jedni pracowali przy zbiorze, a inni kupili w...
09-05-2015 16:37
Zbliża się Wielkanoc i zastanawiam się, co tu by przygotować, aby było trochę inaczej, niż zwykle...Jak to się mawia- poszukuję inspiracji :))). Rodzina jest tradycyjna- na stole zwykle lądują kolorowe jajka, szynka, ...
11-04-2014 18:55