Cito!!!

Umieszczam to cito w kulinariach bo nie bardzo wiem gdzie o to zapytać.Sprawa jest z kategorii "i smieszno i straszno". Nie wierzę,że wszyscy tu, to abstynenci(wiem po sobie;) Może wiecie jak łatwo i pewnie, w prakty...

17-09-2012 15:30

Nalewki

Likier z czarnego bzu Baldachy kwiatowe hebzu ugotować w małej ilości wody, najlepiej w szybkowarze, odcedzić, wymieszać po ost...

05-06-2019 14:51

Przepis na chleb.

Czy ktoś piecze w domu chleb? Mam zamiar kupić urządzenie do tego celu. Czy ktoś ma i używa, i czy to ma sens? Czy może wystarczy jakaś babcina,sprawdzona me...

17-04-2015 22:11

Darmowe żarcie . Smakuje.

Bardziej niż głupota. https://konsylium24.pl/k24/fora-dyskusyjne/...

18-04-2020 16:48

zupa cebulowa na bialym winie

zupa cebulowa na biały...

07-03-2020 09:14

Kawa czyli między nami kawoszami

Wątek dla tych którzy lubią kawę i cenią ...

07-06-2019 00:23

Beyond meat- próbowaliście już ?

Dla mnie rewelacja, lepszą wołowinę jadłem tylko w Argentynie,...

29-05-2019 13:29

co ugotować na wiglię dla wegetarianina?

Dodatkowe obostrzenia: bez grzybó...

16-12-2018 14:38

Czym słodzić? I czy w ogóle? A jeśli nie - to jak?

Początkowo chciałem to zamieścić w dziale "toksykologia kliniczna", ale zmieniłem zdanie uznawszy to za lekką przesadę... Zacznę prosto z mostu: od ok. 17 lat używam fruktozy zamiast cukru. Na ogół od 6 do 9 łyżeczek dziennie, chociaż sporadycznie bywało i więcej. Jedna łyżeczka (moja łyżeczka...

03-12-2018 22:06

Nasze przyprawy - redukcja soli

Przed wielu laty jedna z pań wyśmiewała dawny kujawski rosół, gotowany bez włoszczyzny i bez przypraw. Ja również nie wyobrażałem sobie rosołu i mięsa bez soli, włoszczyzny, ziela angielskiego, ziarenek pieprzu. A jednak można. Dla Diany gotujemy mięso bez przypraw, zwłaszcza ćwiartki kurcząt got...

01-12-2018 14:57

Bardzo krótka rozprawa o szparagach

Wreszcie się zaczął. Z opóźnieniem, bo wiosna była do niczego, ale mamy już nowy sezon szparagowy. Tak się składa, że pracuję w prawdziwym szparagowym zagłębiu z tradycjami, a oboje z małżonką lubimy szparagi. Szparagi mają w Polsce taką sobie prasę. Jedni pracowali przy zbiorze, a inni kupili w...

09-05-2015 16:37

Ciekawy obiad dla rodziny

Znajomi prosili bym spisał przepis. Spisałem jest w...

10-06-2013 21:29

Wielkanocne Menu

Zbliża się Wielkanoc i zastanawiam się, co tu by przygotować, aby było trochę inaczej, niż zwykle...Jak to się mawia- poszukuję inspiracji :))). Rodzina jest tradycyjna- na stole zwykle lądują kolorowe jajka, szynka, ...

11-04-2014 18:55

Ciekawi mnie ilu lekarzy jest witarianami.

Ja od prawie 30 lat jestem wegetarianką ( powodów etycznych ) a od kilku lat weganką , ost...

21-05-2017 08:57

Kapusta kiszona.

Jak zrobić...

05-11-2016 12:38

Sezon gąskowy

Aktualnie szczyt sezonu gąskowego. Te grzyby najczęściej poddawane są marynowaniu. Osobiście nie lubię ich w takiej postaci. Są dla mnie gumiaste, bez smaku.Chcę podzielić się z Wami moim odkryciem. Gą...

08-11-2017 09:50

Przetwory

Przetwory Sok wiśn...

09-07-2017 22:31

Cała prawda o rybach

Patrz co jesz i co zalecasz pacjentom https://...

19-02-2017 14:47

Jak ogarnąć kaczkę?

Wiedziona niezrozumiałym impulsem kupiłam tydzień temu zamrożona kac...

28-03-2013 17:04

"Odkwaszanie" organizmu sokiem cytrynowym - jak działa i jak pogodzić je z prawem zachowania masy ???

Do napisania tego postu zainspirowały mnie słowa @Ikkony (nie tylko zresztą) o "odkwaszającym" działaniu soku cytrynowego. Wiele osób, zwłaszcza dietetyków, operuje ostatnio terminem "zakwaszenie organizmu" nie utożsamiając go z KWASICĄ, ale upatrując w nim czynnik ryzyka różnych dolegliwości. ...

15-04-2017 23:49

Tłusty czwartek :-)

Upiekłam właśnie 45 pączk...

11-02-2010 00:09

WIGILIJNY STÓŁ

Proszę opisać Wasz "WIGILIJNY STÓŁ" Tradycja "Wigilijnego stołu" jest bardzo bogata - opiszcie jakie potrawy spożywacie w czasie Wigilii i Świąt Bożego Narodzenia. Wigilia u mnie. Żona - Poznańskie. Zupa Śledziowa Składniki: Śledź pokrajany na kawałki ,mlecz ze śledzia przetarty...

15-12-2012 16:45

Wasze ulubione wina, wpisujcie swoje typy, a ja spróbuję nie popaść w alkoholizm testując:)

Jak w temacie. Zakładam temat winiarski na forum lekarskim (prawie się rymuje:)) zainspirowany dyskusją o Gruzji na dziale podróżniczym (uwielbiam Gruzińskie wina, ale jak wszyscy wiedzą wina to nie tylko, a właściwie to przede wszystkim nie Gruzja, tylko stary kontynent, ew. Chile, RPA etc...). ...

24-07-2016 17:54

Gofry belgijskie

Nie wiem jak smakują te w Belgii, ale odkąd posmakowałam ich w pewnej warszawskiej kawiarence to się w nich zakochałam :) Od tamtej pory, jak tylko jestem w Warszawie, swe kroki kieruję na Senatorską. A dziś udało mi się odtworzyć ten smak w domu :))) Może kogoś ucieszy przepis. Na mojej gofrowni...

06-08-2016 23:29

chłodniki na upały

Gdy pot się leje, gorąc w kuchni, wszystkim do...

31-07-2016 06:36

Gdzie smacznie zjeść w Krakowie? (spin off TIP-u:))

Pytanie jak w temacie. Znacie jakie...

17-05-2016 00:00

baranina

Ostatnio na dyżurze dowiedziałem się o źródle dobrej, ekologicznej baraniny a właściwie prawie jagnięciny bo poddawane dekapitacji są półroczne zwierzęta, a ciężar tuszy z reguły wynosi ok 20 kg. Jedynym problemem poza ...

06-05-2016 22:52

Akcja " DZBANEK"

Była już kiedyś taka prośba z sukienką, ja szukam dzbanka... Czy w waszych okolicznych Home&You , na półeczkach z przecenami nie ma może dzbanka jak na zdjęciu poniż...

06-01-2016 23:18

BOŹE NARODZENIE

Znowu nadchodzą te dni! Dni masowej, bezmyślnej demonstracji pogardy dla źycia na Ziemi. Mordowanie źywych choinek. Mordowanie źywych karpii z niewyobraźalnymi męczarniami tych stworzeń, przerzucanych łopatami, poz...

16-12-2015 12:35

Owoce pigwowca.

Czy ktoś toto przetwarza?I na co?Leży pod krzakiem masa tych gruszkopodobnych cosiów. Kiedyś...

12-10-2013 19:22

Stosujemy pliki cookie w celu świadczenia naszych usług. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies. Dowiedz się więcej