Sztuka kulinarna w niczym nie ustępuje muzyce, malarstwu oraz poezji. Specjalne forum dla lekarzy, którzy lubią gotować i tych, którzy chcieliby polubić to zajęcie. Wymiana doświadczeń, przepisów, wspólne gotowanie.
Gotujecie w domu? Stołówka szpitalna? Czy generalnie żywicie się na mieście pon-pt i ew. w weekend wchodzicie do kuchni? Starałam się gotować i s...
26-11-2024 13:59
Fajny blog kulinarny.... videoblog.....
Co sądzicie o tego typu przepisach. W sumie nie są złe.......
23-10-2024 19:31
Uwielbiam "tatara" od dzieciństwa moim zdaniem klasyczny tatar to polędwica wołowa (+) żółtko jajka+ cebulka+kiszony ogórek+marynowane grzybki+ sardynka wędzona+ ew kaparki. Obowiązkowo sól, pieprz, musztarda i maggi....
12-06-2024 14:16
O czym nie należy rozmawiać w restauracji
Jako, że idąc zgodnie z prawem popytu i podaży niektóre fęsi restauracje poustawiały stoliki w odległości ok. 40 cm - trudno siłą rzeczy nie zwrocić uwagi na to o czym/kim kto rozmawia. Mechanizm przy odpowiedniej kompilacji działa w dwie strony (wszyscy słyszą/bywają przerwy w słowotoku monologu...
20-04-2024 00:06
To co dzisiaj trafiło do sałatki jarzynowej? Winiary, Hellmann's czy Kiel...
30-03-2024 21:25
Jako że kończę remont mojego lokum zapewne Żymskiej Kamienicy co to Adolf ja dla mnie 100 lat wyczyścił a Ruscy zbombardowali.... Jako że remont dobiega Końca i niedługo będę mógł pokazac Filmik przed i po.... Szukam...
13-02-2024 10:35
Słuchacie taki temat. Czy ktoś z was jadł prawdziwe Wasabi? Mi się raz w życiu udało. Ale jest to na prawdę chyba najrzadsze warzywo do dostania. Czy wiecie gdzie można to zakupić? Ktoś próbował? Najpierw zacząłem o...
03-02-2024 19:13
Przez żołądek do serca, czyli bułki płoną
Znacie jakieś proste przepisy, którymi można zaimponować odwiedzającym gościom? Zwłaszcza mężczyźnie? Byle nie z mikrofa...
14-01-2024 20:34
Hej zna ktoś z Was dobre strony z przepisami meksykańskimi? W tą. pogodę wzieło mnie na ws...
09-12-2023 16:18
Cześć, stoję przed decyzją zakupu ekspresu do kawy. Widziałam, tutaj kilka wątków dot. kawy, więc przypuszczam, że znajdą się jacyś smakosze, którzy potrafią mi pomóc. Myślę o sprzecie w granicach 1,5 k, może max 2 k. Za...
05-11-2023 15:56
Jesień pełną parą -szukam przepisów na tą porę roku. Może macie sprawdzoną recepturę na d...
17-10-2023 15:44
Czy zostawiacie włączony piekarnik?
Nikt nie wyłącza lodówki. Ja zawsze zostawiam włączona Pralkę i zmywarkę. Ale piekarnik? Nowe piekarniki mają funkcje np. Gotowania w niskiej temperaturze. Takie żebro to. Się gotuję np. 3 Dni w 70 stopniach. Mają też...
29-09-2023 10:32
W ostatni wtorek odbył się kolejny protest zwolenników tradycyjnej włoskiej kuchni. "Nie dla cappucino do spaghetti", "Dość ze śmietaną w carbonarze" czy " Kurczak do makaronu we Włoszech to przestępstwo". Już kilka tygodni wcześniej jedna z aktywistek protestowała pod fontanną di Trevi z hasłem ...
02-07-2023 16:42
Pizza z ananasem, lody z pietruszki, jakieś robaki w dalekiej Azji. Jakie są wasze najdziwniejsz...
26-07-2023 16:57
Grill najlepiej smakuje w 30 stopniach!!
Hej, skwar na dworze, a ja już mam zaplanowanego grila... Na kogo trafi, żeby obracać mięso, n...
19-07-2023 15:13
Nie jestem jakimś fanem lodów. Ale dzieci... Mam Kitchen Aid. Czy ktokolwiek z was używał sorbetiery ...
24-05-2023 08:53
Kolendra - kochacie czy nienawidzicie?
Ostatnio natrafiłam na ciekawe artykuły w stylu faktów i mitów. Nie mogę znaleźć, żadnego bardziej naukowego źródła, ale wrzucę może jako ciekawostkę. Mianowicie: kolendra - ma grono zwolenników jak i przeciwników. Ci co ja kochają, zazwyczaj cenią za jej pikantność i lekko cytrusowy smak, który ...
12-03-2023 19:38
Cieszę się jak „szczerbaty na suchara” :-)
Paprykarz szczeciński - mam i ja! Mojego chłopa nie ma w chacie, to takimi smrodko - smac...
25-02-2023 10:44
Jako że remont w toku.... Mam do was pytanie. Jaka płytę indukcyjna 80 cm byście polecili? Gotowanie to moja pasja ale czy warto wydawać więcej na płytę lepszej firmy? ...
14-02-2023 13:40
Szukam godnych polecenia knajpek z różną kuchnią w Gdańsku, ale pomyślałam, że możemy w ...
12-02-2023 23:19
Małe dzieła sztuki z piekarnika
Zachwyt nad rzeczami. Małymi. Kolorowymi. Prostymi. Krzywymi. Pachnącymi. Cieszącymi oczy. Chwila , która przemija. A ...
10-12-2022 15:26
Hummus z piersi indyka!!!!!!!!!
Jestem w spa na weekend. Po dość dalekiej podróży leżę na łóżku i odpoczywam przed kolacją. Leci gesslerka na TVN, jakieś tam reklamy - nie słucham tego, bo siedzę na k24. Nagle dociera do mni...
16-12-2022 17:03
Powoli zbieram siły do najgłupszej czynności na świecie, czyli gotowania/ pieczenia na święta. Pierogi i uszka zamawiam, bo moja cierpliwość do tych wyżyn nie sięga, ale ciasta zawsze piekę, bo - o dziwo - lubię I sprawia mi to frajdę. Będąc ostatnio na dużej imprezie, odstąpiłam od zasad...
13-12-2022 23:00