Sztuka kulinarna w niczym nie ustępuje muzyce, malarstwu oraz poezji. Specjalne forum dla lekarzy, którzy lubią gotować i tych, którzy chcieliby polubić to zajęcie. Wymiana doświadczeń, przepisów, wspólne gotowanie.
Likier z czarnego bzu Baldachy kwiatowe hebzu ugotować w małej ilości wody, najlepiej w szybkowarze, odcedzić, wymieszać po ost...
05-06-2019 14:51
Wegetariańskie jedzenie na dyżur :)
Sałatka z domowej roboty hummusem, granatem, ka...
12-11-2020 20:43
Umieszczam to cito w kulinariach bo nie bardzo wiem gdzie o to zapytać.Sprawa jest z kategorii "i smieszno i straszno". Nie wierzę,że wszyscy tu, to abstynenci(wiem po sobie;) Może wiecie jak łatwo i pewnie, w prakty...
17-09-2012 15:30
Czy ktoś piecze w domu chleb? Mam zamiar kupić urządzenie do tego celu. Czy ktoś ma i używa, i czy to ma sens? Czy może wystarczy jakaś babcina,sprawdzona me...
17-04-2015 22:11
Bardziej niż głupota. https://konsylium24.pl/k24/fora-dyskusyjne/...
18-04-2020 16:48
Beyond meat- próbowaliście już ?
Dla mnie rewelacja, lepszą wołowinę jadłem tylko w Argentynie,...
29-05-2019 13:29
Czym słodzić? I czy w ogóle? A jeśli nie - to jak?
Początkowo chciałem to zamieścić w dziale "toksykologia kliniczna", ale zmieniłem zdanie uznawszy to za lekką przesadę... Zacznę prosto z mostu: od ok. 17 lat używam fruktozy zamiast cukru. Na ogół od 6 do 9 łyżeczek dziennie, chociaż sporadycznie bywało i więcej. Jedna łyżeczka (moja łyżeczka...
03-12-2018 22:06
Nasze przyprawy - redukcja soli
Przed wielu laty jedna z pań wyśmiewała dawny kujawski rosół, gotowany bez włoszczyzny i bez przypraw. Ja również nie wyobrażałem sobie rosołu i mięsa bez soli, włoszczyzny, ziela angielskiego, ziarenek pieprzu. A jednak można. Dla Diany gotujemy mięso bez przypraw, zwłaszcza ćwiartki kurcząt got...
01-12-2018 14:57
Bardzo krótka rozprawa o szparagach
Wreszcie się zaczął. Z opóźnieniem, bo wiosna była do niczego, ale mamy już nowy sezon szparagowy. Tak się składa, że pracuję w prawdziwym szparagowym zagłębiu z tradycjami, a oboje z małżonką lubimy szparagi. Szparagi mają w Polsce taką sobie prasę. Jedni pracowali przy zbiorze, a inni kupili w...
09-05-2015 16:37
Zbliża się Wielkanoc i zastanawiam się, co tu by przygotować, aby było trochę inaczej, niż zwykle...Jak to się mawia- poszukuję inspiracji :))). Rodzina jest tradycyjna- na stole zwykle lądują kolorowe jajka, szynka, ...
11-04-2014 18:55
Ciekawi mnie ilu lekarzy jest witarianami.
Ja od prawie 30 lat jestem wegetarianką ( powodów etycznych ) a od kilku lat weganką , ost...
21-05-2017 08:57
Aktualnie szczyt sezonu gąskowego. Te grzyby najczęściej poddawane są marynowaniu. Osobiście nie lubię ich w takiej postaci. Są dla mnie gumiaste, bez smaku.Chcę podzielić się z Wami moim odkryciem. Gą...
08-11-2017 09:50
Wiedziona niezrozumiałym impulsem kupiłam tydzień temu zamrożona kac...
28-03-2013 17:04
Do napisania tego postu zainspirowały mnie słowa @Ikkony (nie tylko zresztą) o "odkwaszającym" działaniu soku cytrynowego. Wiele osób, zwłaszcza dietetyków, operuje ostatnio terminem "zakwaszenie organizmu" nie utożsamiając go z KWASICĄ, ale upatrując w nim czynnik ryzyka różnych dolegliwości. ...
15-04-2017 23:49
Proszę opisać Wasz "WIGILIJNY STÓŁ" Tradycja "Wigilijnego stołu" jest bardzo bogata - opiszcie jakie potrawy spożywacie w czasie Wigilii i Świąt Bożego Narodzenia. Wigilia u mnie. Żona - Poznańskie. Zupa Śledziowa Składniki: Śledź pokrajany na kawałki ,mlecz ze śledzia przetarty...
15-12-2012 16:45
Wasze ulubione wina, wpisujcie swoje typy, a ja spróbuję nie popaść w alkoholizm testując:)
Jak w temacie. Zakładam temat winiarski na forum lekarskim (prawie się rymuje:)) zainspirowany dyskusją o Gruzji na dziale podróżniczym (uwielbiam Gruzińskie wina, ale jak wszyscy wiedzą wina to nie tylko, a właściwie to przede wszystkim nie Gruzja, tylko stary kontynent, ew. Chile, RPA etc...). ...
24-07-2016 17:54
Nie wiem jak smakują te w Belgii, ale odkąd posmakowałam ich w pewnej warszawskiej kawiarence to się w nich zakochałam :) Od tamtej pory, jak tylko jestem w Warszawie, swe kroki kieruję na Senatorską. A dziś udało mi się odtworzyć ten smak w domu :))) Może kogoś ucieszy przepis. Na mojej gofrowni...
06-08-2016 23:29
Gdzie smacznie zjeść w Krakowie? (spin off TIP-u:))
Pytanie jak w temacie. Znacie jakie...
17-05-2016 00:00
Ostatnio na dyżurze dowiedziałem się o źródle dobrej, ekologicznej baraniny a właściwie prawie jagnięciny bo poddawane dekapitacji są półroczne zwierzęta, a ciężar tuszy z reguły wynosi ok 20 kg. Jedynym problemem poza ...
06-05-2016 22:52
Była już kiedyś taka prośba z sukienką, ja szukam dzbanka... Czy w waszych okolicznych Home&You , na półeczkach z przecenami nie ma może dzbanka jak na zdjęciu poniż...
06-01-2016 23:18
Znowu nadchodzą te dni! Dni masowej, bezmyślnej demonstracji pogardy dla źycia na Ziemi. Mordowanie źywych choinek. Mordowanie źywych karpii z niewyobraźalnymi męczarniami tych stworzeń, przerzucanych łopatami, poz...
16-12-2015 12:35