Historia poszukiwania leczniczych właściwości czekolady

Philip K Wilson. Centuries of seeking chocolate’s medicinal benefits , Lancet 2010;376:158 Na łamach The Lancet ukazał się artykuł Philipa K. Wilsona poświęcony historii leczniczych właściwości czekolady. W 1753 Karol Linneusz nazwał czekoladę (Theobroma cacao) – „pożywieniem bogów”. Jej lecznicze właściwości znane są od czasów Azteków. Stosowali oni ziarna kakaowca jako lek między innymi na dolegliwości żołądkowo-jelitowe, biegunkę u...

Komentarze (32)
Lock 8332e4c0b16aa78e829946370023970835bf19f47cc8c4ffe11a6c45d1297c3a
Dostęp do treści serwisu tylko dla zalogowanych lekarzy
Zaloguj się
Stosujemy pliki cookie w celu świadczenia naszych usług. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies. Dowiedz się więcej