Spożycie owoców a ryzyko cukrzycy typu 2: dane z trzech prospektywnych badań kohortowych

Isao Muraki i wsp . Fruit consumption and risk of type 2 diabetes: results from three prospective longitudinal cohort studies , LINK: BMJ 2013;347:5001 (dostępny pełen tekst) Owoce sa bogate w błonnik, antyoksydanty i różne korzystne związki fitochemiczne. Spożywanie owoców jest zalecane jako metoda prewencji wielu chorób, w tym cukrzycy typu 2, chociaż w tym ostatnim przypadku dane epidemiologiczne są sprzeczne, co może wynikać m.in. z...

Lock 8332e4c0b16aa78e829946370023970835bf19f47cc8c4ffe11a6c45d1297c3a
Dostęp do treści serwisu tylko dla zalogowanych lekarzy
Zaloguj się
Stosujemy pliki cookie w celu świadczenia naszych usług. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies. Dowiedz się więcej