Kwasy tłuszczowe nasycone, nienasycone a ryzyko wystapienia miażdżycy

Badania: ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych nie zmniejsza ryzyka miażdżycy? Ograniczenie spożycia tzw. nasyconych kwasów tłuszczowych miało zmniejszać poziom ryzyko miażdżycy, a co za tym idzie udarów i zawałów serca. Sporo w tym przesady - uważają specjaliści z Uniwersytetu Cambridge. Jak podaje Rzeczpospolita, choć co pewien czas pojawiały się sygnały, że spożywanie różnych produktów tych dwóch kategorii nie ma...

Komentarze (1)
Lock 8332e4c0b16aa78e829946370023970835bf19f47cc8c4ffe11a6c45d1297c3a
Dostęp do treści serwisu tylko dla zalogowanych lekarzy
Zaloguj się
Stosujemy pliki cookie w celu świadczenia naszych usług. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies. Dowiedz się więcej