czy może być to szpiczak

Niedawno trafił do mnie pacjent, który odwiedził wielu specjalistów i dalej nie wie co mu właściwie jest. Zebrałam jego dokumentację, przeanalizowałam, ale ja też nie jestem pewna swoich podejrzeń. Nie będę nic sugerować, tylko proszę o Państwa zdanie, pomysły co do diagnozy. Postaram się to przedstawić w miarę dokładnie.Historia zaczęła się w 08.2008 objawami pyelonephritu z gorączką. Hospitalizowany: morf: WBC24 -17,3, GRAN%89,9 - 85,8 RBC3,7- 3,18 HGB7,2 - 6,6mmol/l HCT 0,33 -0,29 PLT 596 -657CRP129 - 41 ,K4,39 Na132 - 139, CKMB 5, TROP<0,10 FOSFOR 1,37, KREAT 175 -158, KW. MOCZ.572, MOCZNIK 19,47 -10,13 WAPŃ 2, GLU 4,6 -8,4 TSH2,69Rtg klp (-) USG j.brz- wątroba nieco powiększona o podwyższonej echoganiczności. Szerokość warstwy korowej w nerkach obustronnie powyżej 15 mm. Gruczoł krok. ze zwapnieniami.Fe 6,0Dalsze lecz. w P. Nefr. Następna hospitalizacja we 09/10.2008 w O. Nefr. - Zap. nerek i dr. moczowych. Przewlekła ch. n. stadium 3.  Alat 74, Aspat 75 PSA 3,45 MOCZ: B-ślad, leu 30-50 wpw, ery wył 20-25 wpw, wał. szkl.-ziarn. 0-2 wpw.Bakteriomocz 10^7 (E.coli), Białko całk. 89 - albuminy 44,03%, gamma 22,92%, białko Bence-jonesa (-), elektroforeza moczu- białka- nieobecne, CRP 113,9, bilirubina całk.12, Cl 102, Ferrytyna 979,7 ALP 83 Fosfor nieorg. 1.3 GGTP 39 kreat 159 kw. mocz.462, mocznik 9,7, K 5,55 Na 139 OB 90/125 Wapń 2,62 Fe 5,1 MORF: HB 7,4 HT 37 E 3,94 L-12, PLT 235USG...

Sonda

?

Komentarze (32)
Lock 8332e4c0b16aa78e829946370023970835bf19f47cc8c4ffe11a6c45d1297c3a
Dostęp do treści serwisu tylko dla zalogowanych lekarzy
Zaloguj się
Stosujemy pliki cookie w celu świadczenia naszych usług. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies. Dowiedz się więcej