Patologiczny rozrost tkanki tłuszczowej jednej konczyny górnej u dziecka

Witam Napotkałam w mojej praktyce 6-letnie dziecko, którego obwód ramienia prawego wynosi 50cm, lewego 28cm. W rtg jest niewielki odczyn okostnowy,bez cech rozrostu nowotworowego, a usg- tkanka tłuszczowa(cytuję opisy). Problem dotyczy również przedramienia. pierwsze objawy pojawiły się w 4 mies...

27-08-2010 20:52

Naciek zapalny w pępku u 20-latka

20 letni pacjent od 4 tyg naciek zapalny w pępku z czynną przetoką ropną. Leczony szpitalnie- wykonano USG stwierdzono podskórnie ponadotrzewnowo zbiornik 10x10mm wykonano fistulografię -kontrast wypełnił zbiornik podskórnie bez penetracji do jamy otrzewnowej, zbiornik zdrenowano przez przetokę a...

12-07-2011 23:51

wodniaki jąder u 16-mies.dziecka...odchylenia w morfologii

Witam serdecznie.Tym razem sprawa dotyczy synka mojej siostry.Dziecko ma 16m-cy i zdiagnozowane wodniaki jąder przez chirurga.Sprawa teoretycznie oczywista; konieczne 2 zabiegi w odstępie 3-miesięcznym.Chirurg nie mówił nic o ewentualnym USG.Nie potrzeba?...wyczytałem,że granica wiekowa wciąż się...

06-04-2011 07:30

Rana gwoździem u 4-latki szczepienie na tężec??

Dziewczynka z raną na stopie, gwoździem, tylko niewielki uszkodzenie, prawie bez krwawienia...

26-08-2011 20:02

szczepienie MMR a wielki guz(krwiak)

Przyszedł dziś roczniak na szczepienie MMR z wielkim odstającym guzem(krwiakiem) na czole mama twierdzi że tydzień temu uderzył głową w ścianę.Po pierwsze zastanawiałam się w ogóle czy szczepić idąc tokiem myślenia takim...

23-08-2011 21:04

Proszę o radę

Mam 5 latkę, która ostatnio zdecydowanie mniej rośnie (obecnie 3 centyl),zauważyłam tez suchość skóry. Wykonałam badania morf i Fe w normie ,TSH 4,49 Ft4 15,3 (12-22),Ft3 7,15 (3,95-6,8)...

30-07-2011 09:54

Pręga idąca do serca- ale pytanie jak najbardziej na serio :o)

Chłopiec 8-letni, od tygodnia leczony na zapalenie płuc (radiologicznie potwierdzone) Amoksiklavem. Trzy pierwsze dni w szpitalu dożylnie, kolejne dni doustnie w domu. Pojawił się w SOR dziecięcym ze zmianą zapalną na grzbiecie prawej ręki, w rzucie końca dalszego III kości śródręcza. Naciek wie...

16-07-2011 19:04

Krew w kale niemowlaka

Witam Problem dotyczy mojego synka obecnie 3,5 m-ca. Kupki z krwinkami pojawiają się około 4 tygodnie(nie cały czas).Mały miał ciemieniuchę, która niestety była w stanie zapalnym, więc byliśmy u dermatologa. Pani doktor przepisała na początek ..., a za 3 dni maść robioną na bazie siarki i antybio...

13-06-2011 18:02

Leczenie naczyniaków w Warszawie.

Czy ktos moze mi polecic osrodek w Warszawie ktory zajmuje sie leczeniem n...

09-06-2011 13:47

wymioty u 6 miesięcznego dziecka po posiłku

Witam ! Wymioty-O czym mogą świadczyć u 6 miesięcznego Maluszka ? Zdarzają się 1xdz ,od ok 5 dni ,po posiłku (do 10 min, lub bezpośrednio po odbiciu).Niekiedy sprawiają wrażenie chlustających.Za pierwszym razem wystąpiły po kaszlu ,innym razem w trakcie płaczu ale zawsze było to niedługo po j...

10-06-2011 22:57

schodzący paznokieć u 11-miesięcznego dziecka

W środę wskazujący paluszek mojej córeczki dostał się pod drzwi, w tygodniu mała jest pod opieką babci i dopiero dzisiaj dowiedziałam się o całym zdarzeniu i miałam okazję go zobaczyć. Nie jest i ponoć nie był od począt...

11-06-2011 20:33

stulejka

Od prawie 6-miesięcu systematycznie co 1- 2 dni w kąpieli odciągałam mojemu 23 miesięcznemu małemu napletek bez problemuów powoli w ciepłej wodzie szło sprawnie. Ostatnio z powodów rodzinnych i stresów tylko na 4-5 dni to...

23-03-2011 22:01

fibromatosis colli a krecz szyi

Witam, Jakis czas temu zamiescilam post na temat kreczu szyi u niemowlaka. Dla przypomnienia powiem, ze chirurg na podstawie bad fizykalnego stwierdzil krec szyi, rehabilitacja praktycznie od urodzin z marnym skutkiem. ...

29-05-2011 20:13

biodro

Witam mam 4 letnią córkę która 1,5 tygodnia temu zaczęła utykać na lewą nogę- bolało ją biodro,miała niewielki katar- podejrzewałam coxitis fugax. Potwierdziła się diagnoza, miała wysięk w lewym stawie biodrowym. Dos...

25-05-2011 14:11

Diagnostyka stwau szczytowo-obrotowego w Zespole Downa

Witam Mam pytanie dotyczące niestabilności szczytowo-obrotowej w Zespole Downa a konkretnie diagnostyki tego stawu. Wiem, że należy wykonać zdjęcie odcinka w trzech płaszczyznach, jednak z przyczyn technicznych /c...

22-05-2011 19:48

Przepuklina kresy białej u niemowlęcia

Niemowle 5 miesięcy z przpukl...

13-05-2011 18:24

jak wygoić ten pępek?

Witam, oto stan dzisiejszy pępka mojej 20 dniowej córki. Pępek pielęgnowany był na sucho, 6 dni temu przy obecnym jeszcze kikucie zaczął podkrwawiać, myślałam, że to z powodu podrażnienia lub pociągania kikuta przez ubranko lub pieluszkę - położna zaleciła dołożenie do pielęgnacji okteniseptu i t...

10-04-2011 21:42

Uraz głowy

Matka zadała mi pytanie czy to prawda że po urazie głowy u dziecka nawet jeśli nie ma żadnych objawów a dziecko zachowuje się normalnie to nie nal...

30-04-2011 09:53

Zespół Lyella (toksyczna nekroliza naskórka)!!

Witam! Mamy 7 letnie dziecko z zespołem Lyella, powierzchnia ciała objęta zmianami ponad 40 %. 1)Jak leczycie miej...

28-04-2011 22:12

gorączka o nieustalonej etiologii po appendectomii

Witajcie Proszę o opinie, porady, sugestie pediatrów/chirurgów dziecięcych 11-letni chłopiec z dobrych warunków domowych, bez obciążeń zdrowotnych we wcześniejszym wywiadzie, trafił w ręce chirurga po 3 dniach bólów brzucha, gorączki, wymiotów i biegunki. Śródoperacyjnie stwierdzono zgorzelino...

14-04-2011 15:26

znieczulenie do operacji przepukliny pachwinowej u 6-miesięczniaka

Mój synek ma planową operację,dokladnie za miesiąc,jest karmiony piersią i w związku z tym mam pytanie.Mamy się stawić o 7:30 w szpitalu( dzień wcześniej rozmowa z anestezjologiem,chirurgiem)na zabieg i czy już od godz...

01-03-2011 22:08

Zapalenie napletka + nadżerka

Właśnie pakuję torbę do porodu a tu przychodzi moj 7 letni synek, żeby mi pokazać rankę na siusiaku....Nie zgłasza żadnych dolegliwości bólowych (boli go tylko jak majtaski dotykają ranki) nic go nie swędzi, nie szczypie, mocz oddaje prawidłowo. W badaniu rzeczywiście na skórze prącia niewielka n...

25-02-2011 19:03

17-latka ból brzucha od tyg. Yersinioza???

17-letnia dziewczyna, od około tygodnia ból brzucha w okolicy prawego dołu biodrowego. Wczoraj 2x luźny stolec, dzisiaj zaostrzenie dolegliwości. Podczas mikcji ból podbrzusza. Nie gorączkuje. Brak apetytu, nudności. F...

09-02-2011 14:56

Przygotowanie do zabiegu na j.grubym

Witam kolegów:) Mam pytanie jak standardowo przygotowywujecie pacjenta do zabiegu na jelicie grubym. Np niemowlę z ch. Hirschsprunga, z wyłonioną stomią w II- giej dobie życia, obecnie zaplanowane do zabiegu Duhmala z równ...

21-02-2011 21:18

skrócone wędzidełko języka

Jakie są wskazania/ oprócz ewidentnego problemu ze ssaniem,wady wymowy/do przecinania skróconego wędzidełka języka?/ dlaczego od jakiegoś czasu z tym problemem dziecko jest przyjmowane na oddział chi...

02-07-2010 21:26

palec trzaskający u 3-letniego chłopczyka - przykurcz pooperacyjny

U dziecka zdiagnozowano kciuk trzaskający ( prawa ręka),chirurg powiedział, że należy to zoperować jak najszybciej, jednak mówił, że nie ma to tendencji do nawracania i jedna operacja rozwiąże problem. Po operacji założono na palec kilka szwów i opatrunek, nie było żadnego usztywnienia. Nie było ...

14-02-2011 15:51

Odmrożony nos

Witajcie. Właśnie wróciłam z moim 5-letnim synkiem z przedszkola. Po przyjściu zobaczyłam,że młody ma zaczerwieniony czubek nosa z wyraźnymi pajączkami. Dodam tylko,że na dworze jest ok -...

17-02-2011 15:26

Przecięcie krótkiego wędzidełka u dziecka.

Ostatnio spotkałam się z opinia, że wędzidełka się nie przecina tylko wydłuża, przecięcie to okaleczenie i jest karalne, podczas gdy specjaliści których znam robią tą w ...

28-01-2011 12:02

Wypadnięcie odbytu u 3-latka, PILNE

Mam pod opieką 3-letniego chłopca z mukowiscydozą. Przed chwilą zadzwonili zmartwieni rodzice, że zauważyli dzisiaj po raz pierwszy wypadnięcie śluzówki odbytnicy u chłopca. Odprowadzil...

25-01-2011 20:57

jądro wędrujące

co jakiś czas sprawdzam jądra mojemu prawie 21-miesięcznemu synkowi, bo początkowo oba były wędrujące.Od pewnego czasu prawe jest już w worku mosznowym, natomiast lewe w kąpieli jest wyraźnie obecne w worku mosznowym, ale...

23-01-2011 23:20

Stosujemy pliki cookie w celu świadczenia naszych usług. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies. Dowiedz się więcej