refundacja Imuranu w colitis ulcerosa

Czy ... we wrzodziejącym zapa...

30-04-2015 12:02

Hepatomegalia u nastolatka

15-letni chłopiec przyjęty z powodu bólów brzucha w nadbrzuszu od kilku dni (od kilku dni także bez wypróżnienia), bez innych objawów towarzyszących. W SOR miał USG jamy brzusznej - wątroba bez zmian ogniskowych wystająca spod łuku w linii środkowoobojczykowej około 40 mm, we wnęce wątroby węzły ...

15-04-2015 16:39

Problem z przewlekle podniesionym Alat, Aspat

Witam, pacjent bezobjawowy lat 26 odkad pamieta (od okolo 15 roku zycia) zglasza podniesiony Alat, Aspat. Nie pijacy alkoholu nalogowo, nie przyjmujacy lekow/narkotykow. W badaniach w 2012 roku nieprawidlowe: Cholesterol 223 Mocznik 61 Alat 124 AST 50 Wynik badania moczu prawidlowy, ...

16-03-2015 03:22

niewydolność wątroby

Witam, proszę o pomoc w ustaleniu rozpoznania, u chłopca 14 lat, od trzech lat przebywającego w Holandii w marcu tego roku pojawiła się żółtaczka, bez bólu, 22.05 wykonano u niego biopsję wątroby ( wyniku nie znam ), 25.05 w trakcie wizyty stwierdziłem znacznie nasiloną żółtaczkę, oraz niedok...

13-07-2014 12:04

Zbiorniki płynowe w miednicy mniejszej.

Proszę o pomoc w interpretacji wyniku TK jamy brzusznej i miednicy mężczyzny lat 27, z bólami w okolicy ...

10-03-2015 21:26

zmiany drożdzakowe

Wiam, prosze o pomoc w zakresie leczenia ew dalszego postepowania u pacjentki 82 lata,waga ok 50kg w gastroskopii stwierdzono zmiany drośdzako...

12-03-2015 09:52

Interakcje między SSRI a innymi lekami

Witam! Mam pytanie odnośnie interakcji między sertraliną a innymi lekami, a dokładnie esomeprazolem, metoclopramidem, ziridem oraz tabletkami antykoncepcyjnymi ( ...). Pacjentka 28-letnia od 3 lat nieskutecznie leczona z powodu refluksu zołądkowo- przełykowego. Gdy próba odstawienia PPI nawroty ...

11-02-2015 20:03

Clostridium

Pacjentka po leczeniu infekcji dróg oddechowych amoksycyliną przez 7 dni. Biegunki przez 5 dni. Po 3 dniach po ustaniu biegunki wyko...

05-03-2015 12:21

cholestaza bez żółtaczki: ki czort?

To znowu ja, z moim starszym panem. Jest jeszcze jeden problem: uporczywy, przeszkadzający świąd, trwający już chyba z rok. Dermatolog stwierdził, że nic dermatologicznego nie widzi. Gastroenterolog, u którego pacjent był ostatnio, stwierdził, że to pewnie cholestaza. Pacjent jest po cholecystekt...

28-02-2015 13:46

Wysokie GGTP -czekać ?Leczyć wynik czy chorego?

40-latek, otyły trafił do szpitala w kryzie nadciśnieniowej(250/130mmHg).Spore błędy 'behawioralne' bardzo tłuste żarcie, palenie. Przed hospitalizacją 2 dniowa biegunka i ból głowy ..Od lat leczony nieskutecznie bądz sam nie dbał-leki nebiwolol, amlodypina , hydrochlorothiazyd + .... Pomiary amb...

14-02-2015 22:15

jak sie nie krecic

Starszy pan, ale w niezlej formie, jakis taki ostatnio slabszy byl, szybko sie meczyl, trafil do kardiologa, ten zlecil badanie scyntygraficzne, wyszly mozliwe obszary niedokrwienia, wiec wystawil skierowanie na koronarografie. Ale tak poza tym to starszy pan ma za soba dluga historie uchylkow...

26-02-2015 07:47

gastroskopia po resekcji żołądka

Pacjent po resekcji żołądka częściowej z powodu choroby wrzodowej ok 30 lat temu modo Brown. Przyjęty z anemią 6.0, bez cech krwawienia z po.W wywiadzie wymioty co 2-3 dni. W gastronomia ogromne zaleganie treści z resztkami pokarmowym, masą tabletkową.Nie udało się tego odessać.Założyliśmy sondę ...

20-02-2015 19:58

H.pylori krótko o eradykacji

Witam, znalazłam na stronie gastrologia.mp.pl info, że jeśli stwierdza się zakażenie u pacjenta, to należy l...

09-01-2015 09:17

Polip odbytu u niemowlaka

Mój 3,5 miesięczny synek ma w odbycie polip. Nie ma zaparć, polip nie krwawi, dziecko dobrze się rozwija, waży 6,5 kg. Zdaję sobie sprawę, że ze względu na wiek kolonoskopia z ewentualnym wycięciem polipa wiąże się ze...

05-02-2015 12:21

... i ...

Prosze pomóżcie,moj Maz nielekarz,po kolejnej(chyba 4) eradykacji dostał receptę na Pylere.Dzis zaczyna kuracje.Mam pytanie odnośnie przyjmow...

27-01-2015 10:59

Ogromne wzdęcia w ciąży

Mam pacjentkę 32-letnią w 24 tygodniu ciąży. Z powodu skracania się szyki macicy zalecono jej leżenie. Otrzymuje dopochwowo Luteinę. Skarży się na tak ogromne wzdęcia, że ...

14-12-2014 16:59

Celiakia u ojca a dieta ciężarnej

Cześć! Znajomi znajomych (;]) spodziewają się dziecka i na odległość zadają dziwne pytania. Jak w tytule, choroba trzewna jest rozpoznana u ojca oraz kilku osób w jego rodzinie. Przyszła matka (zdrowa) wyeliminowała glu...

13-01-2015 18:36

Oporne na leczenie gastritis i ogromne bóle...

Witam! Prosze o pomoc dla mojej mamy - tez lekarza. Mama ma lat 67, przewlekle - niedoczynnosc tarczycy ,bierze ..., TSH 1.5-2, pod kontrola. Bez innych chorób przewlekłych. W 2012r mama miala operacje Ca Mammae - kwadrantektomia i uzupelniajaca radioterapia, sprawa ca jak na razie zamknie...

11-01-2015 12:37

Podejrzenie rakowiaka

Podejrzewam rakowiaka/zespół rakowiaka u mojej mamy:(napadowe zaczerwienienie twarzy, tachykardia ,duszność). Miała wykonaną kolonoskopię -czysto, teraz czekamy na hist-pat z po...

12-01-2015 19:32

leiomyoma

hist-pat zmiany usuniętej w czasie kolonoskopii: leiomyoma submucosum SMA+, desmina+ Cd117+, CD+ Czy skier...

11-01-2015 09:39

Proctitis po leczeniu ca recti -Sulfasalazyna?

Pytam znów o moja Mamę. Rok temu radiochemia i operacja w styczniu. Onkologicznie "świeżo" po kontroli -wszystko dobrze. Stan ogólny bardzo dobry,typowe dolegliwości w oddawaniu stolca-tj zazwyczaj porcjami, seriami ale wszystko pod kontrolą ;-). Jedyny problem i to w zasadzie od czasu radioc...

19-11-2014 16:56

Marskość wątroby toksyczna

Pacjentka trafiła do szpitala (03.2014) z powodu alkoholowego zapalenia wątroby USG-wątroba znacznie powiększona o ubogim rysunku naczyniowym,hiperechogeniczna.Żyła wrotna 15 mm.ast 275-158,alt 71-41 GGTP 1260 K-2,7-3,29 Na 132-133 -wyniki szpitalne.-Ogólnie uznano poalkoholowe uszkodzenie wątro...

08-01-2015 12:09

Łączenie probiotykow

Na wstępie posta pozdrawiam serdecznie wszystkich! Pytanie moje brzmi: czy są Wam znane wytyczne, artykuły, rozdziały podręczników dotyczące łączenia ze ...

20-12-2014 12:35

Zapalenie wątroby po infekcji EBV

Dziewczyna 20 lat. W kwietniu 2012 zdiagnozowana mononukleoza zakaźna. Mononukleary we krwi były 25% leukocytów. Typowe objawy nieżytu gardła z gorączką i obrzękiem powiek. Było potwierdzenie any EBV w IgM dodatnie i IgG ujemne. Teraz jest konwersja do IgM ujemne i IgG dodatnie. W dzieciństwie...

25-08-2014 17:44

Lewatywa z własnego moczu

Witam jak w temacie,było już u mnie trzech pacjentów z zapytaniem o ich skuteczność.Jeden z pacjentów je stosował,z dobry skutkiem.Zalecił mu je ...

11-12-2014 09:26

Adapter na telefon do endoskopu

Witajcie Czy ktoś z Was koszystałz adapteru do endoskopu do telefonu ? Taki albo inny ? http://www.b...

15-12-2014 10:47

Guz żołądka - niewydolność wątroby, hipoalbuminemia

Witam! Zostałem dzisiaj poproszony na konsultację na O. chirurgii Ogólnej - ciekawy przypadek, mam prośbę o koncepcje i pomysły - choć jeszcze nie mam pełnych danych (dzisiaj bazowałem jedynie na ograniczonych danych diagnostycznych zleconych przez chirurga). 67-latek, mężczyzna, dotąd poważn...

18-11-2014 16:52

Leczenie nadzerkowego zapalenia dwunastnicy

Pacjent 68 letni z wieloletnim wywiadem w kierunku zapalenia dwunastnicy, ostatnio z duza iloscia nadżerek. Ostatnia panendoskopia w lipcu-zaczerwienienie , obrzek, liczne nadzerki.W hist pat aktywne zapalenie. H.p. ...

18-11-2014 20:58

Hemochromatoza/stłuszczenie wątroby

Dwa miesiące temu pacjent miał duże bóle w okolicach jamy brzusznej. Pacjent z otyłością BMI 32,5.Wynika laboratoryjne wykazały: cukier 150 na czczo, AST 43, ALT 99, GGTP 194, Amylaza 48, Lipaza 65, cholesterol 251, żelazo 170, ferrytyna 979. Badanie MR z kontrastem wykazało mierne stłuszczenie w...

30-11-2014 18:41

diagnostyka zrostów pooperacyjnych

Witam Bardzo proszę o podanie możliwych sposobów diagnostyki zrostów ( miejsca przewężenia ) jelit. Sprawa dotyczy zrostów pooperacyjnych . Pacjentka operowana 2-krotnie ginekologic...

29-10-2014 21:35

Stosujemy pliki cookie w celu świadczenia naszych usług. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies. Dowiedz się więcej