Spożycie alkoholu a ryzyko choroby wieńcowej w różnych grupach wiekowych

Autor: Ulla A. Hvidtfeldt i wsp. Opublikowane w: Circulation 2010;121:1589 Spożycie małych i umiarkowanych ilości alkoholu wiąże się, generalnie, z niższym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca. Należy jednak pamiętać, że przyczyny rozwoju choroby wieńcowej różnią się u osób młodszych i starszych. U tych pierwszych większy odsetek przypadków choroby wieńcowej można przypisać np. czynnikom genetycznym. Oznacza to, że w tej grupie alkohol...

Komentarze (8)
Lock 8332e4c0b16aa78e829946370023970835bf19f47cc8c4ffe11a6c45d1297c3a
Dostęp do treści serwisu tylko dla zalogowanych lekarzy
Zaloguj się
Stosujemy pliki cookie w celu świadczenia naszych usług. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies. Dowiedz się więcej