Morfologia noworodek

Witam, proszę o pomoc w interpretacji wyników morfologii mojego synka. (3 tygodniowy noworodek, 4380g , 61 cm) Leukocyty 15,8 (5,0-19,5) Erytrocyty 5,2 (3,9-5,9) Hemoglobina 17,1 (13,4-19,8) Ht 48 (41-65) MCV 92 (88-125) MCH 33 (25-29) H MCHC 35,9 (32,2-36,6) Płytki 394 (170-500) RDW-SD ...

13-10-2015 11:43

Mutacja genu MTHFR

W ostatnich dniach pojawili się w moim gabinecie rodzice z 3 miesięcznym niemowlakiem z Termoilabilną mutacją genu MTHFR C677T, którą to mutacje posiada matka dziecka ( dwa poronienia wcześniej). Czy ktoś posiada może...

12-09-2015 12:02

CC - na zimno czy na gorąco?

Drodzy konsyliowicze, mam problem. Z racji mojego stanu (30tc) obracam się wśród kobiet, które dzielą mój los. Część z nich ma skierowanie na cc, np. z powodu stanu po dwóch cc. Wszystkie zgodnie twierdzą, że mają zamiar czekać na akcję skurczową i dopiero wtedy zgłosić się do szpitala. Argumentu...

02-09-2015 14:13

suplementacja witaminy K u niemowląt karmionych w sposób mieszany

Pewnie już było wiele razy ale jakoś nie mogę odnaleźć. Jak postępować w przypadku karmienia mieszanego? - tzn. matka generalnie karmi piersią ale 2xdziennie dokarmia po ok 100 ml Bebilonem 1. Gdzieś kiedyś czytałam...

24-09-2015 09:54

Bilirubina 14mg/dl u 6-tygodniowego.

Niemowlę 6-tygodniowe karmione wyłącznie piersią w dobrej formie, bez cech infekcji, prawidłowo aktywne, przybierające prawidłowo na wadze zostało skier...

22-08-2015 15:17

zum dzieci standard leczenia

Witam. Kolejny raz trafia do mnie niemowlę z rozpoznaniem ZUM w trakcie hospitalizacji bez podwyższonych parametrów zapalnych , z wątpliwymi bad...

12-09-2015 00:33

nawrotowa opryszczka w nosie w ciąży

Witam, wiem, że wątek opryszczki był już wielokrotnie wyjaśniany. Opryszczka w moim nosie pojawia się od wielu lat przy obniżonej odporności. W ciąży miałam ją już 3 razy - w 6, 16 i teraz w 18 t.c. Do tej pory myślała...

06-09-2015 18:07

... a karmienie piersią

Matka z toczniem rumieniowatym układowym, leczona metypredem w dawce 8mg/dobę chce karmić dzie...

06-02-2014 12:00

... - kiedy będą tegoroczne kryteria?

Czy ktoś się orientuje kiedy będą ...

27-08-2015 13:22

CRP-itis ciąg dalszy

Niedawno napisałam o swoich wątpliwościach dotyczących leczenia  na wyrost nieprawidłowych wyników badań u noworodkach , i obawach selekcji opornych szczepów bakteryjnych. Dziś moje obawy potwierdzily się w praktyce. Otóż noworodek urodzony z zielonych wód płodowych miał wykonane badania laborato...

06-04-2010 15:38

konflikt w układzie Rh, pacjentka z Rosji

witam serdecznie, i proszę o pomoc, Moja znajoma, Rodaczka ze Wschodu,na stałe mieszkająca w Rosji, jest w ciąży, w jej imieniu i swoim proszę o poradę. Pacjentka lat 29, CII, 5HBD, grupa krwi 0 Rh minus, grupa krwi ojca dziecka 1 Rh plus wyniki karty informacyjnej: (tłumaczę z rosyjskiego...

12-05-2015 10:49

żółtawe guzki na proksymalnych paliczkach

Bardzo proszę o poradę. Sprawa dotyczy mojego 4-tygodniowego synka. W dniu wczorajszym zauważyłam na jego palcach rąk żółtawe guzki - wystepują na każdym z palców obu dłoni(paliczki proksymalne) z wyjątkiem kciuków, różnej wielkości, wydają się niebolesne,raczej nie powodują u synka żadnego dysko...

01-07-2015 08:42

łączenie szczepień

Byłam dzisiaj pierwszy raz u pediatry z moim dwutygodniowym synkiem i zaskoczona jestem opinią doktora na temat szczepień. Synek urodzony w 39 tyg. ciąży z m.ur 2840 g, 52 cm, SA 10 pkt. Pobyt w oddziale noworodkowym bez powikłań. Dziś ma 2 tyg - m.c 3400 g, karmiony tylko piersią. W szpitalu w...

16-06-2015 17:51

krwawienie dokomorowe u płodu w 28 hbd

Pacjentka w C II ok 28 tyg ciąży w usg stwierdziłam poszerzenie rogów tylnych komór bocznych symetrycznie rezonans potwierdził poszerzenie obu komór do 19 mm z powodu krwawienia dokomorowego i jest to wada izolowana... ...

14-05-2015 17:09

Zakażenie Clostrdium difficile

Witam, Moja ciocia, która pracuje jako fizjoterapeutka w Klinice Hematologii zaraziła się Clostrdium difficile w marcu 2015r. Od tego czasu 3x leczona : 1x ..., 1x wankomycyna p.o. oraz następnie 1x ... p.o. (hospitalizowana 3x ze względu na odwodnienie i konieczność podawania leków w warunkach ...

01-06-2015 12:21

Karmienie piersią a gronkowiec

Witajcie.Mam dzisiaj dyżur w POZie i wiem,że ma się zgłosić pacjentka ze zmianami skórnymi pod piersiami.Zmiany podobno w postaci pęcherzy, pękające i broczy z nich krew.Pacjentka 2 tyg temu urodziła dziecko. Karmi piersią. Nie byłoby problemu ( bo zmiany nie są w obrębie brodawek tylko pod piers...

23-05-2015 08:49

znów przedłużająca się zoltaczka

Witam i proszę o pomoc w rozstrzygnięciu problemu.Dziecko 5 tygodniowe z bilirubina całkowita 11,5 mg%,glukuronian 7, Hb-13,1, RBC- 3,73, CRP-0,05. W szpitalu przy wypisie w 4 dobie- bilirubina całkowita 12 mg%...

10-05-2015 01:19

Zaburzenia snu

Witam,mam w POZ pacjenta z nietypowymi zaburzeniami snu.Dolegliwości trwają już bardzo długo (2-3 lata).Zazwyczaj usypia ok.23 na godzinę,później się budzi co 20-30 minut.W przerwach coś robi po czym znowu zasypia na 20-30 minut.Rytuał ten trwa zazwyczaj do ok.4-5 rano.Nad ranem śpi nieprzerwany...

03-03-2015 01:50

noworodek- schodzi skóra na buzi-co to jest???

Witam Mojemu kuzynowi chodzi skóra na buzi , ma trzy dni. Po porodzie miał ładną buzię , skóra zaczęła schodzić drugiego dnia , a teraz czyli trzeciego...

13-04-2015 23:11

Górna granica karmienia piersią

Chyba najbardziej kontrowersyjny temat w całym zagadnieniu laktacji! Wytyczne WHO mówią o karmieniu dwa lata lub dłużej, zależnie od tego jak chcą tego matka i dziecko. AAP nie wyznacza górnej granicy karmienia piersią. Generalnie nie istnieje żadna wytyczna mówiąca o górnej granicy czasu karmi...

25-12-2010 21:53

torbiel przegrody przeżroczystej

Od jakiegoś czasu  noworodki urodzone przez cc,nawet te urodzone w terminie, mają wykonywane USG główki przezciemieniowe.U niektórych stwierdzana jest obecność torbieli przegrody przeżroczystej, u niektórych obecność jamy ...

18-02-2015 20:16

płyn na USG stwierdzony u płodu

Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie mojego przyszłego kuzyna;)podczas badania USG ciężarnej, 5 mc ciąży stwierdzono u chłopczyka płyn w miedniczkach nerkowych, lekarz wykonujący badanie powiedział że znalezi...

13-02-2015 12:28

donoszony noworodek nie oddycha

Witam, piszę (po raz pierwszy na K24) w sprawie dziecka mojej przyjaciółki. Chłopiec 4kg urodzony drogami, siłami natury w 40 Hbd ( poród długi, ponad dobę, kiepsko szło rozwarcie, dostała kilka pomp z oksytocyną), matka 33l, zdrowa, pierwsza ciąża, prawidłowa, bez powikłań, do 38 Hbd w położen...

19-12-2010 10:01

Krwawienie z obu gruczołów sutkowych

Po raz pierwszy widzę coś takiego. W I dobie połogu po porodzie drogami natury po ciąży pierwszej, niepowikłanej z urodzeniem zdrowego noworodka krwawienie z obu sutków. Brodawki bez jakiegokolwiek uszkodzenia, laktator w...

30-01-2015 11:08

Dysplazja stawu biodrowego u 4-miesięcznej dziewczynki.

Bardzo proszę o ocenę zdjęcia RTG. Dziewczynka z CC, urodzona w 39 tyg.ciąży (02.10.2014) masa urodzeniowa 3650g. 9.12.2014 w USG stwierdzono podwichnięcie prawego stawu biodrowego, lewy staw biodrowy IIA. Fizykalnie (+) obj.przeskakiwania w prawym biodrze, asymetria fałdów pośladkowych, asymetri...

27-01-2015 18:02

Żółtaczka noworodkowa

Witam, proszę o pomoc. Noworodek 12 dni, urodzony o czasie z masą ciała 3400 drogą cc, wypisany w 3 dobie- poziom bilirubiny całkowitej 6, karmiony od 4 dni mm, wcześniej mlekiem mamy, dziś zażółcona głowka i tułów, j...

21-01-2015 21:23

powikłanie po nacięciu wędzidełka języka

Witam kilka dni temu przyszli do mnie rodzice z 6 dniowym noworodkiem, u którego po porodzie podcięto wędzidełko języka. Dziecko słabo ssało pierś i dodatkowo miało żółtaczkę. Przebieg ciąży, porodu bez powikłań. Po por...

19-01-2015 15:58

pediatra, mile i koniecznie widziany !

szpital na Podkarpaciu potrzebuje specjalistę pediatrii. Myślę, że można negocjować niezłe warunki. Dyżury łączone, pediatryczno - noworodkowe. Możliwość dalszego specjalizowania się w neonatologii i ob...

11-01-2015 10:31

CMV IgG u noworodka

Mam pytanie odnośnie noworodka u ktorego oznaczone w drugiej dobie po urodzeniu CMV IgG >500,00. U matki CMV IgM w ciąży ujemne, IgG >500-po oznaczeniu awidności 0,87 (przy indeksie >0,65 oznaczonym jako wy...

11-01-2015 19:32

Stosujemy pliki cookie w celu świadczenia naszych usług. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies. Dowiedz się więcej