Interpretacja wyników TSH i FT4 u córeczki. Jakie postępowanie?

Badania pobrane w 15 dobie życia (cc 07.01.2014)- zalecenie przy wypisie. TSH 2,575 uIU/ml (N: 0,35-4,94) FT4 1,62 ng/dl (N: 0,7-1,48) Córeczka na początku bardzo podsypiająca, teraz jej zachowanie wydaje się być w normie. Ja choruję na Hashimoto od ok. 10 lat, w ciąży TSH zazwyczaj w okoli...

28-01-2014 16:10

Usg przezciemiaczkowe - powiekszone komory boczne?

Moje 14 dniowe dziecie i opis badania z dzis. Czy mam sie martwic, szukac, konsultowac? Nie chce sobie dorabiac objawow, ale co powinnam obserwowac? Napi...

23-01-2014 18:39

pominięcie kilku dawek wit.k u noworodka a ryzyko późnej choroby krwotocznej, czarnowidztwo

witam :) dwumiesięczne niemowlę- moje osobiste, ciąża i poród właściwie bez powikłań, które miałyby modyfikowac zalecenia co do dawkowania k. urodzony w 38/39 Hbd, sżd 2855/53, poród z oksy z powodu małowodzia i podejrzenia hipotrofii i znieczuleniem pp, w ostatnim miesiącu ciąży ... z powodu z...

17-01-2014 17:08

wielotorbielowatość nerek

Mam kilkoro dzieci pod opieką z rozpoznaną wielotorbielowatością nerek w wieku 10-18 lat. Czy są antybiotyki lepiej penetrujące do zakażonych torbieli? Gdy podejrzewam ZUM na podstawie objawów przedmiotowyc...

13-01-2014 12:00

szczepienie przeciw ospie po ekspozycji a spodziewany noworodek w domu

Synek 3 letni kontakt z ospa wczoraj w przedszkolu. Jestem w 38Hbd chorowalam na ospe ale obawiam sie o noworodka jak rowniez o meza ktory ponoc na ospe nie chorowal. Czy warto zaszczepic teraz po ekspozycji dziecko? Wi...

10-01-2014 14:16

CRP we krwi pępowinowej

Pytanie do neonatologów: czy oznaczacie CRP we krwi pępow...

03-01-2014 11:03

Ciąża w późnym wieku, w poprzedniej przedwczesne oddzielenie łozyska.

Witam. Problem dotyczy mnie- mam 38 lat.Pierwsza ciąża w wieku 28 lat- zupełnie bezproblemowa, poród przez cc ze wskazań okulistycznych ; druga w wieku 32 lat - najpierw przyspieszone starzenie się łozyska, następnie przedwczesne odklejenie łozyska i poród w 34 tygodniu ciąży, dziecko -wcześniak...

15-12-2013 18:38

monitor oddechu dla niemowlaka

Hej Zastanawiam się nad kupnem monitora oddechu dla niemowlaka. Jakie są wasze doświadczenia w tym względzie i jakie ustro...

11-04-2011 19:00

oczopląs u niemowlęcia

Jestem ginekolologiem nadal czynnym zawodowoU mojego pięciomiesięcznego wnuczka przed dwoma tygodniami zauważyłem miernie nasilony oczopląs,którego nie widzieli rodzice.Dziecko urodzone pod koniec maja 2013 przez cięcie cesarskie,waga 3900 g,przebieg ciąży prawidłowy.Cały czas karminy tylko piers...

09-11-2013 21:00

Przepuklina w kresie białej

Witam! U mojej obecnie 3 tygodniowej córeczki pojawia sie przepuklina w kresie białej. Co z tym robic? Czy czeste...

04-11-2013 14:44

Pacjentka w 4 m-cu ciąży - półpasiec.

Znajoma znajomej dostała w 4 m-cu ciąży półpasiec i jest przerażona. Lekarze prócz miejscowego stoso...

21-07-2009 20:44

leukocyty w treści żołądkowej u noworodka

szukam wiadomości o znaczeniu badania ilości leukocytów w treści żołądkowej świeżo urodzonego dziecka. Nigdy o tym nie słyszałem, nie czytałem, a się aktualnie z takowym spotkałem. Jak pytam tych, co to robią, to mówią, że to element diagnostyki infekcji wewnatąrzmacicznej, jak pytam o więcej, to...

29-01-2013 22:01

neonatal varicella - izolacja od matki i zakaz karmienia?

jak w tytule. czy ma sens izolacja matki (od jej wlasnego dziecka - noworodek donoszony) ktora rozwinela ospe tuz po porodzie? co z karmieniem...

14-01-2013 15:11

zakażenie pępka E.coli u 2 tygodniowego noworodka a leczenie ogólne?

Witam,jakie jest postepowaniu u noworodka 2 tygodniowego hospitalizowanego z powodu incydentu zachłyśniecia (wykluczono)u którego przy okazji wyho...

31-12-2012 09:35

Baby led weaning (BLW)- co myślicie?

Pomyślałam o tym w kontekście wątku o niejadkach. BLW to taka nowa koncepcja żyw...

02-09-2011 19:06

Gładkomózgowie

Kochani, u mojego maleńkiego wnuka, wcześniaka urodzonego w 34 tyg ciąży, lekarze z oddział neonatologii w USG stwierdzili brak zwojów mózgu, zaznaczając ze to jeszcze nic nie znaczy. Trzeba czekać na MRI. Maluszek ma tr...

11-08-2010 19:35

zum u 3 tygodniowego dziecka

Witam,u mojej znajomej dziecka(3 tygodnie i 2 dni)stwierdzono zum.W posiewie wyszło Pseudomonas aeruginosa-leczona Cefuroksymem-7 dni,teraz mają małej podać profilaktycznie ...-zaz...

04-11-2012 18:19

nadpłytkowość u noworodka

Witam, co robicie z noworodkami z wysokimi płytkami? Mam w poradni dziewczynkę, którą leczę na anemię. I o ile parametry czerwonokrwinkowe ładnie sie wyrównuja, to pły...

10-11-2012 00:29

Wytyczne poporodowe u noworodków

Witam, czy są gdzieś podane aktualne wytyczne na temat postepowania diagnostycznego i leczenia u noworodków w 1 dobach życia? Na moim oddziale większość dzieci ma włąc...

11-10-2012 11:38

uporczywa hipoglikemia +cechy dysmorfii

Zastanawia mnie stan kliniczny dziecka na naszym oddziale. CIII PIII 38hbd, Apg 8/9.Ciąża prawidłowa, w rodzinie wszyscy zdrowi.Bezpośrednio po porodzie zaburzenia oddychania. RTg kl.piersiowej-masywne zmiany zapalne obustronne.Echo serca drożny DA, niedomykalnosc mitralna Istp. Urodzona 14.09.Sz...

29-09-2012 13:28

Wcześniak leczony Biodacyną!!! Uszkodzenie słuchu??

Witam! Urodziłam synka w 34tyg. i 6 dniu ciąży, waga urodzeniowa 2760g, ze względu na podejrzenie infekcji (parametry zapalne w normie, posiewy ujemne) włączono Augumentin, w kolejnej dobie obserwowano pogorszenie stanu o...

05-10-2012 12:56

bliźniak, poźny wczesniak, hipotrofik, hiperbilirubinemia i bradykardia

3 dni temu cięciem cesarskim urodzono parkę, ona 2700 g, on bidulek 2100 g. Ciąża trwała ca. 36 tygodni. Apgary dobre, nic przy nich nie trzeba było robić po urodzeniu. Ona do cycka i ssie jak trzeba, on ma kłopoty ze ssaniem , niestety wymagał dokarmiania. Dziś ( skończona 3 doba życia ) przykła...

01-10-2012 21:19

udar

Noworodek C1P1.Apg 10;PH 7,20;7,28.CRP 0,0.D-dimer 4,2 µg/ml;Fibrynogen 1,95 g/l;INR 1,32 0.9-1.2 H Wskaźnik protombiny 70,3 % 80-120 L APTT 44,1 sek 26-43 PLT 220.Klinicznie ok.Krążeniowo-oddechowo wyrównany, glikemia 91mg/dl, gazometria N.Czas protrombino...

04-10-2012 11:05

Noworodek, wodonercze, wielokrotne dodatnie posiewy krwi.

Pomóżcie mi jakoś "ogarnąć" problem, bo się martwię i nie jestem w stanie spojrzeć profesjonalnie. 12.09 siostra urodziła CC córkę -3550, 58 wskazania ginekologiczne. Po urodzeniu potwierdziło się prenatalnie stwierdzone wodonercze.Przekazana do Kliniki Patologii noworodka z powodu dodatniego p...

01-10-2012 15:00

Uporczywe ulewania/wymioty u noworodka

Witam, chciałabym prosić Was o opinię (ja z emocji widzę już wszystko w czarnych barwach)- moja 18-dniowa córeczka od ok 2 tygodni dość mocno ulewa i wymiotuje po większości karmień. Wystarczy, że wyciągnę pierś z buzi i od razu jest fontanna mleka z powrotem. Potem kilka minut przerwy, dziecko ...

29-12-2010 21:58

WZW "C" a wskazania do cięcia cesarskiego

Zgłosiła się młoda pierwiastka około terminu porodu z przewlekłym WZW "C" w wywiadzie. Wg zaświadczenia od lekarza leczącego pacjentkę w ośrodku akademickim: - leczenie chorej m.in. interferonem zakończono przed ~rokiem, - terapia zakończyła się pełnym sukcesem, - chora została wyleczona, - p...

27-09-2012 17:49

żóltaczka u 2 miesiecznego niemowlaka.

Dziecko znajomych urodzone 15 lipca(CI,PSN,waga 4000 g)wypiasne w 2giej dobie.Od poczatku karmione piersia.Widzialam dziecko po raz pierwszy po ok 9 dniach.Zwracalo uwage mega gigantyczne zazolcenie skory calego ciala.Nie potrafie tego obrazowo opisac ale ja takiego zoltego noworodka nigdy nie wi...

14-09-2012 20:33

... u noworodka (3 tygodnie), można podać?

Zgłosiłą sie do mnie do POZ pewna kobieta, która ma dziecko w wieku 3tygodni. Mówi, że od kilku dni zaczęły się mu wzdęcia jest niespokojne i bardzo płacze, gdy odejda mu gazy albo stolec na jakiś czas się uspokaja. U...

12-12-2008 17:14

Witamina K przez 3 miesiące a karmienie piersią?

Czy są jakieś wytyczne mówiące o tym, że witaminę K powinno s...

18-03-2009 19:30

Alberta Infant Motor Scale (AIMS),

poproszę o krótką interpretację wyników skali, jeśli by k...

28-08-2012 21:28

Stosujemy pliki cookie w celu świadczenia naszych usług. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies. Dowiedz się więcej