Test oddechowy z laktozą

Gdzie w województwie śląskim można wyko...

05-05-2015 10:36

Walsartany-co dalej?

Witam .W związku z zarządzeniem GIF o wycofaniu większości walsartanów z aptek co robicie dalej?zmieniacie na inny sartan czy do decyzji pacjenta chce zmiany to zmieniacie nie chce to ma w aptece wziąc niewycofany preara...

05-07-2018 22:04

Borelioza - Alergia na kleszcza?

Hipoteza robocza. Ludzie zarażeni boreliozą przez lata potrafią gorzej funkcjonować. Żyją jakby naznaczeni. ILADS uważa, że to krętki borrelii. Klasyczni zakaźnicy, że to psychoza pacjentów. A może doniesienie http...

25-06-2017 13:30

niedokrwistosc przy raku okrężnicy

Kierowałam do szpitala na kolonoskopię pacjentkę z niedokrwistością. Niestety potwierdzono moje podejrzenie nowotworu. Oczekuje na wynik hist-pat ale w kolonoskopii wygląda typ...

03-07-2018 13:13

60 letni pacjent zglosil...

60 letni pacjent zglosil sie z powodu przedluzenia zla z powodu bolow odcinka ledzwiowego. w wywiadzie utrwalone migotanie przedsionkow, pochp, nadcisnienie tetnicze, w tym dniu okazal wynik ogtt - cukrzyca. Przyjmuje C0-..., ... ZK, .... Zwrocilam uwage na dosc niskie cisnienie tetnicze 95/60 ...

21-06-2018 17:21

U pacjenta z rozpoznana...

U pacjenta z rozpoznana ok.2 lat temu marskością wątroby (poalkoholowa), obecnie wyrównaną(transaminazy w normie, bilirubina w normie, niewiele podwyższone GGTP, białko całk.w normie0, hipersplenizm (PLT obecnie 57 tyś), bez wodobrzusza), rozpoznałam cukrzycę typu 2 (dzisiaj,na podst.OGTT).Mam dy...

20-06-2018 11:06

Witam, Może Wam przyjdzie...

Witam, Może Wam przyjdzie do głowy co to było...Pacjentka l. 70 przyjęta jako ostra niewydolność nerek z kreatyniną ponad 3 i mocznikiem 216 mg/dl. Od operacji na biodro od końca kwietnia br. okresy splątania, ograniczonego kontaktu. W domu bywało, że nie chciała jeść i pic...Tu przyczyna ostrej...

09-06-2018 06:56

Kobieta lat 30. Od około...

Kobieta lat 30. Od około roku, z epizodami braku dolegliwości - Przewlekłe bóle kończyn bardziej lewej połowy ciała - trudno określić czy mięśnie czy stawy - uczucie osłabienia tej strony, ból dłoni przy wykonywaniu domowych czynności, siła mięsniowa prawidłowa - obustronnie, niezależnie od pory ...

25-06-2018 09:18

... przez wiele lat

Przyjmuje ... od wielu lat z powodu naczynności tarczycy. Od miesiąca bóle wielu stawów: nadgarstki, skokowe, ramienne.. OBrzęki nadgarstka. NIe gorączkuje. TSH b.wysokie. Kazałem dostawic ten ... telefonicznie. NIe...

03-06-2018 20:24

Opryszczka w praktyce lekarskiej?

Czy zgłaszają się do Państwa pacjenci z opryszczką wargową lub dróg rodnych? Czy przeprowadzają Państwo u takich pacjentów jakąś dodatkową diagnostykę, czy stawiają Państwo rozpoznanie opryszczki empirycznie? Jeśli dodatko...

12-01-2010 17:11

Niedobór wit. D?

Pytanie do Koleżanek i Kolegów. W ostatnich badaniach wyszedł mi niedobór wit D (28,8 ng/ml przy normie laboratoryjnej od 30 ng/ml). Niewielki bo niewielki ale... Suplementować jakoś czy...

16-06-2018 17:22

jednostronny zanik miesni policzka

od miesiąca zauwazalny zanik miesnia policzka jednostronny, bez dolegliwosci bólowych. do tej pory zdrowy.Od 2 tygodni przewlekajace sie przeziebi...

10-06-2018 18:49

Probiotyki

Bezpieczeństwo stosowania probiotyków https://publikacje.farmacja.pl/probiotyk-moze-zabic-producent-ostrzeg...

21-06-2018 08:49

zgaga w III trymestrze

Dzień dobry Jestem w 30.tygodniu ciąży Dokucza mi zgaga, z bólem w klatce ...

21-05-2018 14:14

Zmiiany na palcach stopy

Pacjent lat 70 po udarze niedokrwiennym z niedowładem połowiczym lewostronnym z utrwalonym migotaniem przedsionków leczony acenokumarolem tata mojej koleżanki Od kilku miesięcy u pacjenta na palcach stopy lewej (paluch i palec 2)występują zmiany, które wyglądają jak zapalenie. Początkowo ze ...

07-06-2018 09:01

Zastawkowe i niezastawkowe migotanie przedsionków

Chciałbym zapytać kolegów jak rozumieją określenie zastawkowe , a jak niezastawkowe migotanie przedsionków? Implikuje to bowiem sposób leczenia które dopuszcza ...

20-11-2014 21:16

Dlaczego badania poziomów witamin i minerałów we krwi nie mają sensu?

I nie chodzi mi tutaj o sytuacje, kiedy np. podejrzewamy krzywicę, zaburzenia krzepnięcia lub chcemy różnicować anemię megaloblastyczną, tylko, gdy pacjent chce sobie zbadać, żeby sprawdzić czy ...

22-04-2018 15:22

Brawo SOR ! soRki 69 Nieznane i niedokładnie określone przyczyny chorobowości.

Dyżurny SOR zadecydował i wkleił słabą pacjentkę do...

13-04-2018 22:36

Gorączka niewiadomego pochodzenia i limfocytoza u pacjenta po resekcji trzustki

Mężczyzna lat 77 po całkowitej resekcji trzustki z powodu raka, wcześniej chemioterapia neoadiuwantowa FOLFOX, którą dobrze znosił. Od operacji minął ponad miesiąc, okołooperacyjnie ... przez 14 dni, potem kilka dni bez antybiotykoterapii, klinicznie nieco przyspieszony oddech, bez kaszlu, duszno...

18-01-2018 22:23

próba na witaminę B12

Jak się interpretuje próbę uc...

02-04-2009 20:56

hemochromatoza? Czerwienica? Hiperaldosteronizm? jakieś inne pomysły?

Przyszedł do POZ pacjent lat 16 - przyprowadzony przez matkę lat 45 - o niej za chwilę. Chlopiec z relacji matki schudł ok 10 kg w ostatnim roku, w badaniu z odchyleń - jedynie drocnofaliste drżenie rąk - dość intensywne, z relacji pacjenta od kilku lat, zaawansowane zmiany trądzikowe, rozstępy ...

06-04-2018 21:55

Hashimoto?

USG tarczycy- bardzo duży prawy płat, bez dających się wyodrębnić zmian ogniskowych,Lewy płat- mały. 2 lata temu NT w ciąży,TSH- norma Z objawów- senność lab: Morfologia krwi: Leukocyty 9,26 tys/µl(3,98-10,04), Erytrocyty 4,98 mln/µl(3,93-5,22), Hemoglobina 14,17 g/dl(12,00-16,00), Hematokr...

10-04-2018 18:29

Upojenie, psychoza, samobójstwo

Pacjent 24 lata. Pijący. Po krótkim ciągu dostał psychozy - skakał po dachach garaży krzycząc, że rodzinie grozi niebezpieczeństwo. Złapany przez domowników, którzy wezwali PR. Zawieziony do szpitala. Zbadany alkomatem....

06-04-2018 09:24

rak tchawicy

Rozpoznanie hist-pat z bronchoskopii - rak gruczołowy torbielowaty tchawicy. Z grubsza przejrzałem piśmiennictwo i nie wiele na ten temat jest. W związku z tym: 1/ j...

06-04-2018 18:00

... w roztworze

... w roztworze do podawania doustnego. Mam pytanko czy podawaliscie ... w roztworze ( iv, i...

09-04-2018 22:34

Ciężkie ZUM + zapalenie płuc - antybiotyk?!

Pacjentka z zapaleniem płuc i ZUM, stan ogólny średni - podsypiająca, CRP 145->150, RR 100/60 mm Hg, HR ...

24-03-2018 17:00

Zasłużony honorowy dawca krwi - leki

Czy zasłużony honorowy dawca krwi, może otrzymywać bezpłatnie leki - prep. żelaza, kw. foliowy , wit B compositum niezależnie od wyników morfologii? Czy powinien być jednak stwierdzony niedobór żelaza? Jak wypisać receptę , rozumiem że w miejscu uprawnień wpisuje się ZK , a co wpisać w miejscu od...

10-04-2018 23:23

Obniżone fT3 i fT4 przy TSH w normie.

Jak w temacie - fT3 1,7 [2,6-5,4] fT4 0,84 [0,93-1,70] Badania postanowiłem zrobić z powodu utrzymujących się typowych objawów niedoczynności, głównie permanentnie zlej tolerancji zimna. Z innych aspe...

06-04-2018 05:36

Ból głowy

Witam, Piszę bo mam problem. Od kilku miesięcy męczą mnie bóle głowy. Nigdy wcześniej nie miałam podobnych problemów. Bóle głowy zaczęły się po urodzeniu dziecka. Były silne trwały kilka dni i ustępowały praktycznie zupełnie. Charakter bólu jak w migrenie. Nie było poprawy po analgetykach. Pomyś...

29-09-2017 20:36

Stosujemy pliki cookie w celu świadczenia naszych usług. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies. Dowiedz się więcej