jednostronny zanik miesni policzka

od miesiąca zauwazalny zanik miesnia policzka jednostronny, bez do...

10-06-2018 18:49

zgaga w III trymestrze

Dzień dobry Jestem w 30.tygodniu ci...

21-05-2018 14:14

Zmiiany na palcach stopy

Pacjent lat 70 po udarze niedokrwiennym z niedowładem połowiczym lewostronnym z utrwalonym migotaniem przedsionków leczony acenokumarolem tata mojej koleżanki Od kilku miesięcy u pacjenta na palcach stopy lewej (paluch i palec 2)występują zmiany, które wyglądają jak zapalenie. Początkowo ze ...

07-06-2018 09:01

Zastawkowe i niezastawkowe migotanie przedsionków

Chciałbym zapytać kolegów jak rozumieją określenie zastawkowe , a jak niezasta...

20-11-2014 21:16

Dlaczego badania poziomów witamin i minerałów we krwi nie mają sensu?

I nie chodzi mi tutaj o sytuacje, kiedy np. podejrzewamy krzywicę, zaburzenia krzepnięcia lub c...

22-04-2018 15:22

Gorączka niewiadomego pochodzenia i limfocytoza u pacjenta po resekcji trzustki

Mężczyzna lat 77 po całkowitej resekcji trzustki z powodu raka, wcześniej chemioterapia neoadiuwantowa FOLFOX, którą dobrze znosił. Od operacji minął ponad miesiąc, okołooperacyjnie ... przez 14 dni, potem kilka dni bez antybiotykoterapii, klinicznie nieco przyspieszony oddech, bez kaszlu, duszno...

18-01-2018 22:23

próba na witaminę B12

Jak się int...

02-04-2009 20:56

hemochromatoza? Czerwienica? Hiperaldosteronizm? jakieś inne pomysły?

Przyszedł do POZ pacjent lat 16 - przyprowadzony przez matkę lat 45 - o niej za chwilę. Chlopiec z relacji matki schudł ok 10 kg w ostatnim roku, w badaniu z odchyleń - jedynie drocnofaliste drżenie rąk - dość intensywne, z relacji pacjenta od kilku lat, zaawansowane zmiany trądzikowe, rozstępy ...

06-04-2018 21:55

Hashimoto?

USG tarczycy- bardzo duży prawy płat, bez dających się wyodrębnić zmian ogniskowych,Lewy płat- mały. 2 lata temu NT w ciąży,TSH- norma Z objawów- senność lab: Morfologia krwi: Leukocyty 9,26 tys/µl(3,98-10,04), Erytrocyty 4,98 mln/µl(3,93-5,22), Hemoglobina 14,17 g/dl(12,00-16,00), Hematokr...

10-04-2018 18:29

Upojenie, psychoza, samobójstwo

Pacjent 24 lata. Pijący. Po krótkim ciągu dostał psychozy - skakał po dachach garaży krzycząc, że rodzinie grozi niebezpiec...

06-04-2018 09:24

rak tchawicy

Rozpoznanie hist-pat z bronchoskopii - rak gruczołowy torbielowaty tchawicy. Z g...

06-04-2018 18:00

... w roztworze

... w roztworze do podawania doustnego. M...

09-04-2018 22:34

Ciężkie ZUM + zapalenie płuc - antybiotyk?!

Pacjentka z zapaleniem płuc i ZUM, stan ogólny średni -...

24-03-2018 17:00

Zasłużony honorowy dawca krwi - leki

Czy zasłużony honorowy dawca krwi, może otrzymywać bezpłatnie leki - prep. żelaza, kw. foliowy , wit B compositum niezależnie od wyników morfologii? Czy powinien być jednak stwierdzony niedobór żelaza? Jak wypisać receptę , rozumiem że w miejscu uprawnień wpisuje się ZK , a co wpisać w miejscu od...

10-04-2018 23:23

Obniżone fT3 i fT4 przy TSH w normie.

Jak w temacie - fT3 1,7 [2,6-5,4] fT4 0,84 [0,93-1,70] Badania postanowiłem zrobić z powodu utrzymujących się typowych objawów nie...

06-04-2018 05:36

Ból głowy

Witam, Piszę bo mam problem. Od kilku miesięcy męczą mnie bóle głowy. Nigdy wcześniej nie miałam podobnych problemów. Bóle głowy zaczęły się po urodzeniu dziecka. Były silne trwały kilka dni i ustępowały praktycznie zupełnie. Charakter bólu jak w migrenie. Nie było poprawy po analgetykach. Pomyś...

29-09-2017 20:36

"Obszar wstępnej intensywnej terapii w SOR": wasze doświadczenia?

Zachodniopomorskie jest ostatnim województwem, w którym nie ma Centrum Urazowego. Szpital kliniczny otrzymał pieniądze od razu na dwa: Centrum Urazowe i Centrum Urazowe Dziecięce. Trwają remonty, przetargi na sprzęt. Pytanie do PT Kolegów- nie tylko w szpitalach z centrami urazowymi- jak działa...

26-08-2017 19:05

leki wzmagające łaknienie

Poproszę o odpowiedź specjalistów z zakresu farmakologii lub zaburzeń odywiania....

02-04-2018 00:03

Podwyższony poziom beta HCG i rozsiane zmiany guzkowe w płucach

Pacjentka 22-letnia została przyjęta do Oddziału Chorób Wewnętrznych celem diagnostyki niedokrwistości. Wywiad krótki - od miesiąca postępujące osłabienie, zawroty głowy, mroczki przed oczami; nie schudła, apetyt dobry. Wywiad w kierunku krwawienia z przewodu pokarmowego, krwawień z nosa ujemny. ...

29-06-2016 11:24

pierwszy w życiu 4-godzinny epizod AF umiarowiony farmakologicznie - należy leczyć przeciwkrzepliwie?

Witam, sprawa niby oczywista - jak w tytule, pacjentka lat 63 podczas leczenia antybiotykiem (... 500 x2) z powodu zapalenia płuc poczuła nagłe kołatanie serca. Migotanie, na IP umiarowili "kroplówką" i odesłali tego samego dnia do domu bez żadnego dodatkowego leczenia. Teraz wizyta kontrolna -...

20-03-2018 13:07

Second to None,in status nascendi

Leczony z powodu nerwicy i GERD, od ra...

06-03-2018 13:08

rozlane fale theta

Pytanie dotyczy pacjentki zagadkowej, w ciężkim stanie, od wielu lat choruje z powodu zaburzeń depresyjnych i uzależnienia od benzodiazepin, od grudnia prawie całkowicie zaległa, płaczliwa, krzycząca, bezsenna. W styczniu przyjęta na psychiatrię, małomówna, spowolniona, myśli rezygnacyjne, niepok...

07-03-2018 09:17

Cukrzyca ciążowa

Czy ktoś zna zalecenia P...

10-03-2018 08:28

The Challenge

Rasa biała,typ nordycki,czysty aryjczyk. S...

06-02-2018 18:03

Porażka diagnostyczna :-((( Ale .... czy nie do uniknięcia????

Nie będzie szczegółów , zetknęłam się ze sprawą przypadkowo ,jako znajoma osoby z którą mam towarzyski kontakt kilka razy w roku.Prowadzona przez POZ. W 2015r - endoproteza stawu biodrowego , przed zabiegiem przetaczano chorej masę erytrocytarną / ilość erytrocytów nie przekraczała 3 mln/. Zabie...

16-10-2017 18:42

Grypa i jej powikłania

Temperatura >40 C,kaszel suchy,utrata pr...

26-02-2018 12:33

Stosujemy pliki cookie w celu świadczenia naszych usług. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies. Dowiedz się więcej