hormony tarczycy

BARDZO PROSZĘ O INTERPRETACJĘ WYNIKÓW HORMONÓW TARCZYCY U 1,5 ROCZNEGO CHŁOPCA-BADANIE WYKONANO Z POWODU NIE ZAROŚNI...

10-11-2010 18:37

Ch.Hashimoto

Pacjentka lat 64 dotychczas nie leczona zgłosiła się do POZ z powodu osłabienia bólu gardła ,bólu stawów obwodowych. W wykonanych badaniach z odbiegających od normy to; TSH 21,09 WBC 3,3. Włączyłam jej ... 50 1xdz i ...

15-10-2010 15:57

Pacjentka w ciężkim stanie

Pacjentka lat 49. W 2008 roku przeszła zabieg cholecystectomii.W marcu tego roku pojawiły się wodniste, bardzo obfite biegunki. Pacjentka od tego czasu schudła około 50 kg. Miewała napadowe uczucia gorąca z zawrotami i silnymi bólami głowy. Również w marcu miała laparotomię i usunięcie jelita cie...

23-10-2010 19:44

...

Czy to prawda, ż...

31-10-2010 23:47

wtórny brak miesiaczki bez uchwytnej przyczyny

Czy to znak czasu, że coraz częściej mamy niejasne wtórne braki miesiączki ? Pytanie dotyczy mojej córki 26 lat, od około 20 roku życia ma wtórny brak miesiączki. Diagnostyki hormonalne kończą się konkluzją, że wyniki są...

20-10-2010 21:51

Fałszywie ujemne antyHCV

Czy ktoś spotkał się z fałszywie ujemnymi wynikami antyHCV wykonanymi przez Axsym v. 3.0 firmy ABBOTT?Wcześniejsze wyniki w innych laboratoriach anty HCV dodatnie,HCV RNA ujemny.Po 4 miesięcznej kuracji Thyrozolem z po...

20-10-2010 17:59

Flush ze skokiem gorączki i suchym kaszlem

Pacjentka lat 20, dotychczas nie chorowała, nie przyjmuje żadnych leków na stałe, ostatnio nie podróżowała. Od lutego b.r. napady: sine plamy na twarzy, czasem klp i kończynach, skok gorączki do 38-39C, suchy kaszel (osłuchowo bez świstów; bez duszności, saturacja prawidłowa), ciśnienie max 160/9...

22-10-2010 19:24

Deformacja klp

Do mojego POZ przyszedł 7 letni chłopiec. W trakcie badania stwierdziłem znaczną deformację klatki piersiowej - mostek głęboko zapadnięty. Matka twierdzi, że deformac...

20-10-2010 10:39

hiponatremia hipokaliemia hipokacemia

Witam mam do Państwa zapytanie. Przyjąłem dziś ok. 15 do Oddziału chorą l. 60 kierowaną do Szpitala z powodu hipoglikemii 50mg%. Z relacji lekarza pogotowia w domu od kilku dni wymiotowała. W Izbie przyjęć splątana podsypiająca z zaburzeniami orientacji auto- i allopsychicznej (podawała inny wie...

26-08-2010 20:47

Powikłania po thyrozolu

Pomocy:) od pewnego czasu przyjmuję ... w dawce 20 z powodu zapalenia tarczycy ( od jakichs dwóch tygodni). I tydzień temu pojawił się u mnie straszny świąd skóry co jak czytamy w ulotce należy do częstych działań niep...

30-03-2009 16:06

pierwotna nadczynność przytarczyc

Chora, 39 letnia, diagnozowana z powodu osłabienia, niespecyficznych bólów brzucha i oraz 'kości'. W bad. lab.: Ca 11.4mg/dl, PTH 123 pg/ml. Wykonano USG tarczycy: (...) przy tylnej krawędzi płata prawego, przytchawiczo hypoechogenne ognisko z rąbkiem brzeżnym o wym. 7x4x6 mm. W bad. Dopplerows...

12-10-2010 20:31

odstawianie bromergonu w ciąży

Jak i kiedy powinno się odstawić bromokryptynę? Jestem w 6tc, biorę 1/2 tabl dziennie. Lekarz zalecił odstawić lek z ...

06-10-2010 21:46

niedoczynność- leczyć czy nie?

proszę o pomoc: dziewczyna lat 23- wyniki badań tarczycy-bez objawów chorobowych: 04.12.2009 TSH 8.64uIU/ml, fT3 3.42pg/ml, fT4 1.06ng/dl 14.01.2010 TSH 4.01, fT3 3.57, fT4 1.24 09.09.2010 TSH 6.96, fT3 3.55, ...

15-09-2010 22:33

zapalenie tarczycy

Trafiła do mnie pacjentka z bólem gardła. Leczyła się od ok. 1 miesiąca u laryngologa, poprawy nie było. W końcu zmieniła laryngologa i ten powiedział, że laryngologicznie, to on nic tu nie widzi. Opisu konsultacji nie ma a i badań żadnych nie było. Skarży się na ból zlokalizowany w przedniej ...

14-09-2010 18:42

Ile jodu w ciąży

Otwieram nowy post, bo na starym już nikt nie odpowiada:) Ciąg dalszy, pacjentka w chwili obecnej w 2 trymestrze, po częściowej tyreoidektomii wiele lat temu. TSH obecnie 2,76, przyjmuje 5...

03-10-2010 20:35

Zatrzymywanie wody.

Zwracam się z nadzieją na wyjaśnienienie czy jest jakiś związek ch. Hashimoto z epizodami zatrzymywania wody, a następnie wzmożonego oddawania moczu o niskim c.wł.? - Epizody są 1-2 dniowe, średnio uciążliwe, przegrodz...

30-09-2010 22:37

hormony tarczycy w ciąży

Witam! Pacjentka w drugiej ciąży, końcówka I trymestru. Przed laty częściowa resekcja gruczołu tarczycy. W pierwszej ciąży mimo wyników badań w normie, otrzymywała profilaktycznie hormony tarczycy. Teraz wyniki: TSH 2,36 (...

31-08-2010 16:06

Choroba Hashimoto - dolegliwości

Moja córka lat 22 od maja ma zdiagnozowaną chorobę Hashimoto. W maju miała TSH 12,118 uIU/ml, FT3 0,54pg/ml, FT4 0,57ng/dl, ATG 49,7 IU/ml i aTPO 1726,3 IU/ml do początku sierpnia była leczona Euthyroxem N 100mg, potem 75...

25-09-2010 17:59

gruczoł piersiowy u 11-latka

Mój prawie 12 letni syn ma od jakiegoś czasu wyczuwalny guzek pod jedna brodawka sutkowa .Ma on ok 2 cm i jest twardy i bolesny przy ucisku .zauważyłam to przypadkowo a...

19-09-2010 22:33

podwyzszony poz.TSH

Czy stosowanie leków antykoncepcyjnych może powodować podwyzszenie poz.TSH? /f...

19-09-2010 18:51

Uczulenie na ...?

Witam:).U jednego z moich pacjentów z rozpoznaną niedoczynnością tarczycy (około 3 miesięcy temu) wystapił niedawno (3 tyg temu) wyprysk połączony z silnym świądem, zlokalizowany głównie na przedramionach i wokół szyi, ale pacjent zgłasza świąd całego ciała.Pacjent dodatkowo jest leczony z powo...

15-09-2010 10:10

Hashimoto - wartości fT4 w ciąży

Ciężarna lat 32, CIII, Hbd prawie 8, na dawce 50ug Euthyroksu od 11.2009r. przy nienajlepszym samopoczuciu i ostatnich wartościach hormonów sprzed ciąży : TSH 1,99, fT4 15.29 (11,8-24,6), fT3 4,63 (2.8-7.1). Wyniki w 6 ...

21-09-2010 12:54

dystonia neurowegetatywna rodzinna

Chce podzielic sie z Wami przypadkiem obserwowanym przez nas od kilku miesiecy, ktory nas samych przyprawia o rodzaj dystonii. Przebieg kliniczny: Chora 42 letnia przyjeta na oddzial wewnetrzny celem diagnostyki przedluzonej utraty przytomnosci, z hipotermia i spiaczka GCS 4pkt, trwajacej ok 4...

19-08-2010 12:12

niskie TSH a zabieg usunięcia zaćmy

Zwracam się do kolegów o pomoc. Teściowa 86 lat, jest przygotowywana do zabiegu usunięcia zaćmy lewego oka (przed rokiem z powodzeniem i dobrym efektem usunięto zaćmę prawego oka). Poza badaniami podstawowymi, które są w normie, zlecono badanie TSH. Wynik badania to 0,05 mU/l. Zdaję sobie sprawę,...

16-09-2010 20:03

potliwość rąk i stóp u dziecka

Witam! U 5 letniej dziewczynki od 2 tygodni występuje nadmierna potliwośc rak i stóp.Pocenie stóp jest cuchnace.Pomimo przewiewnego obuwia i prawidłowej higieny. Dotychczas u dziecka ani w rodzinie nie było takich problem...

25-08-2010 08:44

piersi mastopatyczno-torbielowate

Mam pacjentkę lat 48 która ma straszny problem z tworzącymi się w piersiach licznymi torbielami o średnicy do 3,5 cm. Zostały one rozpoznane przypadkowo ok 10 lat temu podczas badania USG piersi. Wywiad: Pacjentka rodziła 2 razy i karmiła dwukrotnie piersią przez około rok. Stan po usunięciu m...

19-08-2010 15:37

ginekomastia fizjologiczna?

Mój 15-letni syn cierpi psychicznie z tego powodu , a i ja zaczynam się niepokoić, gdyż: 1-nie chce chodzić na basen (to powoduje ograniczenie i tak już niskiej aktywności fizycznej) 2-może jest patologiczna? Syn jest/...

09-09-2010 23:33

Hashimoto

Witam, Troche to nie moja dzialka więc się nie znam. Mama ma ch. Hashimoto i bierze 75 ug Euthyroxu jednego dnia i 88 ug następnego. Wyniki ma na chwilę obecną fT3 3.17 (N 4.0 - 8.3 pmol/l), fT4 11.87 (N 9.0 - 20.0 pmol...

04-09-2010 21:50

Hiponatremia i hipokalcemia - jaka może być przyczyna?

Wybieram się z wizytą domową do ponad 80letniej pacjentki, u której już wiem, że ma zaburzenia elektrolitowe w postaci niskiego poziomu sodu, od miesiąca? ok. 130-128 (norma od 135) i wapnia - 8,4 (od 8,6). Miała jeszcze morfologię, z odchyleń od normy bazocyty- 2,2% (0-1,5%) E- 3,6 (od 3,8) Hb...

23-08-2010 21:45

Pacjentka z torbielą nadsiodłową z krwotokiem do światła, po skoku spadochronowym

Witam!Chodzi o bliską mi osobę, która od ok. roku cierpi na silne bóle głowy. Dolegliwości zaczęły się w dniu, kiedy skoczyła ze spadochronem z samolotu. Zaraz po wylądowaniu zaczęła wymiotować, od tej pory zaczęły się też te bóle głowy. Sprawa została zbagatelizowana, dopiero ok. miesiąc temu, g...

21-11-2008 19:10

Stosujemy pliki cookie w celu świadczenia naszych usług. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies. Dowiedz się więcej