utajona hipomagnezemia,tężyczka

witam Panstwa Pacjentka z objawami od listopada ub.roku.Uogolnione bóle mięsni,mioklonie i podranienie nerwow obwodowych.Z badan dodatkowych :wybitnie dodatnia proba tęzyczkowa ,badania biochemiczne w normie oprocz ni...

25-08-2010 20:43

Wysokie przeciwciała anty-TPO

Młoda, zdrowa kobieta 26-letnia przed planowanym zajściem w ciążę, wykonała sobie szereg badań krwi. W badaniach hormonów TSH 1,887 ulU/ml(norma 0,...

16-08-2010 18:24

Epizody hipoglikemii w ciąży

Jestem w 9 tc i ostatnio zdarzaja mi się sytuacje kiedy robi mi sie słabo, odczuwam nagłe uczucie glodu, jestem oblana potem i mam drżenia rąk. Muszę szybko coś zjeść i od razu jest lepiej. Tydzień temu robilam podstawowe ...

23-08-2010 13:39

Hiperprolaktynemia a zaburzenia widzenia ?

Pacjentka uraczyła mnie pytaniem na dyzurze czy hiperprolaktynemia polekowa powoduje zaburzenia widzenia i czy te zaburzenia są odwracalne? Lekarz jej powiedział, że tak może być i od razu zauważyła że gorzej widzi ;). W...

24-08-2010 18:05

prosba o pomoc w diagnostyce wypadania wlosow

mam klopot z mloda dziewczyna( rodzina).Po okresie dojrzewania( aktualnie w wieku 19 lat) wlosy na glowie przestaly rosnac na dlugosc i znacznie sie przerzedzily. przy kazdym myciu glowy sitko jest pelne.Wlosy niegdys l...

21-08-2010 22:55

Niedoczynność tarczycy w ciąży i po ciąży...

Witam! W 36 tc stwierdzono u mnie niedoczynność tarczycy- (TSH 3,356 uIU/ml, fT4- 6,070 pmol/l, fT3- 5,220 pmol/l), włączono ... 25ug. Z badań dodatkowych "zdążyłam" zrobić przeciwciała anty-TG i anty-TPO, które są w normie. W 38 tc przyszedł na świat mój synek- niestety z noworodkiem nie ma ...

19-08-2010 15:22

Po leczeniu anoreksji -brak miesiączki.

Dziewczyna 18 -letnia, leczona od roku z powodu anoreksji. Rok temu BMI - 14. Od 5 miesięcy stabilne 18,5. W leczeniu stosowałem ... 1 x 1 mg. Lek odstawiłem 4 miesiące temu. Pacj...

20-08-2010 17:44

Hipoglikemia napadowa

Kochani, problem kliniczny, który chcę przedstawić ciągnie się już od prawie 20 lat i dotyczy rodziny mojego męża. Jest to chłopak 20 letni od 2 rż diagnozowany z powodu napadowej hipoglikemii. Zaczęło się od porannej „śpiączki” z której nie można go było obudzić z następowym ogólnionym napadem ...

09-08-2010 23:51

dziwne cykle

Pacjentka 26l. dotychczas zdrowa, nie rodziła, nie roniła,na stałe nie zażywa żadnych leków. PM w 13rż, krwawienia średnio obfite,bez dolegliwości, cykle długie co ok 34dni z owulacją ok 19-20 dnia (z obserwacji cyklu widać podniesioną temp. o ok 0.3- 0.5st.C przez 12-14dni przed kolejną miesiącz...

13-07-2010 12:17

Choroba Hashimoto

Siostrzenica lat 14 od wielu lat nadwaga obecnie mc 80 wzrost 170 cm. W kwietniu stwierdzono ch.Hashimoto/ obraz typowy w usg tarczycy tsh 9,34ulU/ml obecnie 5,1 / norma 12-18 rż 0,501-4,940/ FT4 1,19 ng/dl FT3 4,03 pg/ml obecnie również norma w kwietniu p/ciała p/peroksydazie powyżej 600IU/ml, p...

30-07-2010 09:36

PCO?

Witam. Po krótce przybliżę mój problem. Od ok. roku pojawiły się u mnie włoski w okolicy kresy, brodawek, wydaje się , że wydłuzyly cykle miesięczne (35-42dni), wcześniej tj.przed antykocepcją (2 lata)trwały zazwyczaj ok 29-32dni. Z powodu w/w dolegliwości i chęci zajścia w ciąże udalam się do gi...

01-07-2010 22:12

Choroba Addisona czy rzs?

Witam.Będzie trochę długo, ale błagam o wyrozumiałość i pomoc.Mam pacjentkę ok.60 lat, która pojawiła się u mnie około rok temu z nasilonymi dolegliwościami bólowymi stawów nadgarstkowych, z obrzękiem, osłabieniem siły rąk.Otrzymała NLPZ, antybiotyk bez efektu. W badaniach laboratoryjnych lateks ...

16-07-2010 18:26

mega zaburzenia elektrolitowe

Pacjent przy przyjęciu wyglądający udarowo, mocno posypiający, K-2,5, Na-101mmol/l. Pogarszał się od czasu wyjścia ze szpitala- 02.07.2010- wtedy elektrolity były dobre. W czasie owego pobytu rozpoznano niedoczy...

11-07-2010 00:31

Niedoczynność tarczycy w ciąży- spanikowana stażystka

Witam, znów piszę z konta mamy, bo na mój numer PWZ muszę czekać do września. Mój przypadek: - 24 lata, brak zauważalnych przeze mnie objawów niedoczynności tarczycy, zajście w ciążę w pierwszym cyklu starań - w badaniach zrobionych przypadkowo przez lek medycyny pracy w 12 tyg ciąży TSH 6,...

10-07-2010 16:35

język geograficzny?...

Witam Was serdecznie i proszę o pomoc... Tym razem problem dotyczy mojego brata. Przysłał mi na maila zdjęcie swojego języka. Język nie piecze, nie boli. Brat jest alergikiem i od dłuższego czasu brał ...,...,... do nosa...Męczy się śpiąc ok.4godz/dobę,trochę z powodu wytężonej pracy (egzaminy na...

05-07-2010 22:40

Endometrioza oporna na ... + otylość

Pacjentka lat 28, nieródka, zgłosiła się ponad rok temu z powodu bolów brzucha i cyst obustronnych jajnika - w USG podejrzenie endometriozy obu jajników ciężar ciała 86kg wzrost 168cm Wykonano laparotomie, potwierdzono histopatologicznie endometrioze i licznymi zrostami w miednicy malej -...

16-02-2010 23:48

Mięśniak w szyjce macicy u 27 letniej nierodki

27 letnia nieródka, regularnie co pół roku kontrolowana przez ginekologa który nie wykonuje USG Zgłosiła się z powodu silny dolegliwości bólowych w okresie miesiączki. W USG stwierdziłem mięśniak średnicy 45x45mm zlokalizowany w ścianie przedniej na granicy cieśni i szyjki. Mięśniak wy...

17-02-2010 00:00

Tachykardia u młodej dziewczyny

Pacjentka , lat 26, od kilku tygodni osłabienie, zmęczenie, w badaniach laborat z odchyleń: TSH 4,6 .W rodzinie matka niedoczynnosc tarczycy. Teraz z...

25-05-2010 16:54

Wzrost kreatyniny

Pacjentka lat 37, pracownik administracyjny. W połowie lutego br zrobiła badania laboratoryjne: mocz - erytrocyty cz. wyługowane 3-5 wpw, bakterie dość liczne w preparacie; morfologia bz, cholesterol całkowity 5,67 mmol/l, HDL 0,88, LDL 3,82, TG 2,15, Kreatynina 89 umol/l, eGFR 62, TSH 0,734, FT4...

25-06-2010 22:32

Hipertestosteronizm. Wrodzony przerost nadnerczy? PCOS?

Sprawa dotyczy mojej sąsiadki-koleżanki. Dziewczyna 33 letnia z nadwagą, w tamtym roku w styczniu diagnozowana na endokrynologii z powodu narastającego hirsutyzmu. Miesiączkuje regularnie. W ciąży nigdy nie była i nie starała się. W tym roku wychodzi za mąż. Na endokrynologii w wypisie morfolo...

23-05-2010 12:40

niedomoga hormonalna u 41-latki

41-letnia kobieta, rodzila 1x 20 lat temu silami natury, PM 14 rz,wkladka IUD od 5 lat T-ksztaltna. Zawsze miesiaczki nieregularne-28-45 dni, przecietnie 33-35 dni trwalajace 7 dni. Od kwietnia br zaczely wystepowac plamienia 5-dniowe zamiast( ?) miesiaczek,przeplatane normalnymi miesiaczkami ...

26-06-2010 15:16

Heterogenny guz jajnika wielkości 3cm u 29 letniej kobiety

Od 3 miesięcy obserwuję guz w lewym jajniku. Jajnik wielkości 42mm ze zmianą okrągłą, średnicy 32mmx34mm zmiana ma dość grubą osłonkę, wewnątrz płyn o echogeniczności wzmożonej ale nie bardzo podobnej do cystis picea bo niehomogennej. Początkowo sądziłem że to ciałko żołte krwotoczne ale zmia...

17-02-2010 00:13

"Znerwicowana" pacjentka

Pacjentka lat 53, w październiku ubiegłego roku miała oznaczone TSH - 0,23 W wykonanym z tego powodu usg tarczycy - płat prawy - 1,6 x 2,0x 5,5 lewy - 1,5 x 1,8 x 5,0 cieśń - 0,6 cm tarczyca niepowiększona, echogen. praw., W biegunie górnym płata prawego guzek płynowy 0,7 x 0,8 x 1,1 cm ewen...

19-05-2010 20:53

PTH a celiakia

50 letnia pacjentka o wadze 42 kg ze zdiagnozowanym w ub. roku zespole uposledzonego wchłaniania.Hospitalizowana niedawno w małym szpitalu z powodu bólów kostno-stawowych,kłopotów z chodzeniem/szczególnie przy zmianie pozycji ciała/ W wywiadzie przebyte TBC/w RTG pogrubienie opłucnej i zmiany wł...

03-06-2010 13:23

ból piersi

Witam proszę o sugestię dotyczącą dalszego postępowania-pacjent 38 lat bez obciążeń innymi chorobami,nie zażywający żadnych leków i suplementów diety zgłosił się z bólem piersi prawej który trwa ok m...

20-06-2010 17:35

Moczówka prosta w ciąży i nadciśnienie

Witam ! 29 letnia kobieta z objawami moczówki prostej w wywiadzie od 10 lat. Od 2 lat leczona (skuteczna diagnoza i rozpoznanie)  ... 0,1  1 x dz Aktualnie C II, P II, 22 t.c.  RR 150/100 mm HgC I - 2004  PSN, ciaża przebiegała z obrzękami i białkomoczem  - ale wtedy jeszcze nie było roz...

09-02-2010 10:33

brak apetytu

proszę o sugestie w sprawie pacjentki-lat 83, cukrzyca t2, przewlekła niew. żylna obu podudzi,- obrzęki z wysiękiem,zwyrodnienia wielostawowe- zwłaszcza kolan, nadciśnienie 150/90, pp niewydolność krążenia; zgłasza znaczną utratę apetytu, nudności, sporadyczne odr. wymiotne, ubyła na wadze. jest ...

09-06-2010 00:23

Leczenie bromokryptyną i pochodnymi (...)

Witam, czy macie doświadczenia w leczeniu bromokryptyną i pochodnymi, zwłaszcza preparatem .... Czy pacjenci leczeni z powodu hiperprolaktynemii bromokryptyną lub Norprolakiem maja dużo objawów ubocznych. Czy przy le...

25-05-2010 18:00

Niedoczynność przysadki

Mam pytanie, wizyta dopiero za tydzień,a ja sie trochę niepokoję. Od dwóch lat leczona jestem na niedoczynność tarczycy.Wyników wszystkich nie mam, bo zostaly w starej poradni, ale byly porównywalne. Zawsze obniżone...

05-05-2010 23:32

Zapalenie tarczycy ?

Witam, sprawa dotyczy mojej żony, w zrobionym przypadkowo przez mojego kolegę usg tarczycy z powodu rzekomo powiększonej tarczycy (moja żona ma bardzo szczupłą szyję) wyszło: Wymiary PP 15/15/44mm PL 13/14/40mm cieśń ...

13-05-2010 19:46

Stosujemy pliki cookie w celu świadczenia naszych usług. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies. Dowiedz się więcej