hypertyreoza a zabiegi

Hipotetyczny pacjent kwalifikowany do planowego zabiegu (np cholecystektomia lap.). W wywiadzie nadczynność tarczycy. Profil hormonalny: TSH nieoznaczalne (<,0,005 uIU...

06-10-2009 19:50

Makrogruczolak przysadki - gdzie operować??

23-letni chłopak z mojej rodziny zgłosił sie do okulisty z zaburzeniami widzenia, gdzie po badaniach uwidoczniono makrogruczolaka przysadki 35x25x20mm. Jest teraz w trakcie badań hormonalnych ale wiadomo, że konieczna b...

09-10-2009 14:58

nadczynność tarczycy, terapia radiojodem

Witam. U mojego taty przed około rokiem rozpoznano nadczyność tarczycy. Początkowo był leczony tyreostatykami (bez rezultatu), następnie zastosowano terapię radiojodem. Obecnie (2 m-ce od przyjęcia radiojodu) jego stan ...

25-10-2009 22:38

Choroba Hashimoto z wolem guzowatym

Kobieta, obecnie 20 lat. Rozpoznanie zostało postawione w czerwcu 2008. Tytuł postu to przepisane rozpoznanie z wystawionego w 2008r zaświadczenia od prowadzącego pacjentkę endokrynologa. Po raz pierwszy stwierdzono podwyższone TSH w 2005 roku (8.95 ulU/ml). Prowadzona jako niedoczynność tarczycy...

27-10-2009 10:09

Profilaktyka osteoporozy

Kto pyta nie błądzi. Nie wiem czy jest sens fundować sobie ...  z vit D3 w celu zapobiegania osteeoporozie. Może są jakies wytyczne. Dodam - mam dzied...

10-09-2009 14:53

Hashimoto w ciąży

Witam, przyjmuję 50 Euthyroxu 5x, 2x w tyg 75, ostatnie wyniki (32HBD) TSH 0,88, FT4 poniżej normy, FT# na granicy normy, co mam zrobić? Patrząc na TSH trochę za dużo, p...

24-10-2009 18:06

cholesterol a tarczyca

Pacjentka lat 50 leczona od ok 5 lat z powodu niedoczynnosci tarczycy ( obecnie na dawce 100ug levotyroksyny/d), w lipidogramie całk. cholesterol 254, LDL 148, HDL 40, TGL 153, ...

29-09-2009 22:14

nadczynność i niedoczynność tarczycy w gabinecie stomatologicznym

Witam serdecznie! Jestem BARDZO młodą dentystką i BARDZO proszę o poradę: czy nadczynność i niedoczynność tarczycy ma znaczenie przy leczeniu stomatologicznym? Chodzi mi konkretnie o:1. podawanie środków znieczulającyc...

12-05-2009 21:19

Moczówka prosta w ciąży

Witam !29 letnia kobieta z objawami moczówki prostej w wywiadzie od 10 lat. Od 2 lat leczona (skuteczna diagnoza i rozpoznanie)  Miniril 0,1  1 x dzAktualnie C II, P II, 7 t.c.C I - 2004  PSN, ciaża przebiegała z obrzęka...

06-10-2009 08:27

nadczynność tarczycy w ciąży

U 31-letniej kobiety badania laboratoryjne wykonane w 10 tygodniu ciąży wykazały TSH 0,375(0.4-4.0) fT3 4.46 (1.5-4.1) fT41.08 (0.8-1.9) anyt-TPO 46.7 (0-35).Jest to druga ciąża , pierwsza obumarła ok.9 ty...

03-10-2009 21:12

HTZ

CZY U PACJENTKI Z WIELOTORBIELOWATOŚCIĄ WĄTROBY I NEREK BEZ JAKI...

17-09-2009 22:12

dziwne kołatanie...

Pacjentka, 37 lat od pół roku nawracające kołatanie serca, w kwietniu epizod kołatania z dusznościa. Od tamtej pory "atakom" kołatania towarzyszy niepokój o własne zdrowie...do takiego stopnia,że kilkakrptnie wzywała pogotowie z powodu nasilającego sie kołatania, dusznosci,bradykardii na przemian...

31-08-2009 22:27

czekam na pomoc

Nadal czekam na pomoc. Czy na tym p...

26-04-2009 02:04

zaburzenia wchłaniania l-tyroksyny

 48-letnia pacjentka po całkowitej resekcji tarczycy w przebiegu wola w 2005 r.. Od czasu zabiegu utrzymuje się niedoczynność, stężenie TSH- 75,  fT3 i fT4 nieoznaczalne przy substytucji 500 ug Euthyroxu doustnie. Była ...

17-09-2009 18:59

Co to może być?

Mam pacjenta. 47 lat, wykształcony, na stanowisku, żonaty, dzieciaty, wywiad chorobowy negatywny. Pacjent flegmatyczny, zamknięty w sobie, małomówny. Sprawia wrażenie zmęczonego, sennego. Nic w  tym dziwnego - są tacy - gdyby nie to, że po wykonywanej przez ortopedę blokadzie Depo ... plus Lignok...

21-09-2009 23:15

niepłodność a Haszimoto

Mam 31 lat ,od pól roku staramy sie o 2.dziecko.Bez efektu.Zrobiłam badania;do tej pory byłam zdrowa.Żadnych leków nie przyjmowałam. wyniki badan to prolaktyna 31,  tsh 4.37 przeciwciała anty TPO 772 , T3 i T4 w normie.O...

18-06-2009 23:16

hipokaliemia a nerwica

Witam mam taki przypadek: 34 letni mezczyzna na pierwszy rzut oka nerwica:) Po kartach wypisowych z oddzialow ratunkowych liczne hospitalizacje z powodu hipokaliemii rzedu 2,4-2,6 mEq/l Pacjent podaje ze w czasie poprze...

22-08-2009 07:43

Makrogruczolak przysadki

WitamMąż mojej pielięgniarki w trybie pilnym trafił na neurologię z powodu bółów głowy , oczopląsu .Podejrzewano krawawienie podpajęczynówkowe. Wykonano badanie TK, MRI , wynik znam od radiologa , który  ma opisać badan...

18-07-2009 12:19

Tycie a stosowanie HTZ

A jak to wygląda sprawqa z przyrostem masy bciała u pan stosujących HTZ. Jestem laikiem w tym ...

10-09-2009 15:49

pytanie/prośba

Czy może ktoś z Was ma programik do układania diet i obliczania kalorycznosci diet...

30-08-2009 19:20

wypadanie wlosowu młodej pacjentki

Znajoma młoda dziewczyna 24 lata,męzatka,/ nie moja pacjentka/ od kilku lat uskarza sie na wypadanie wlosów,po myciu glowy "garściami"leczona była przez kilka m-cy przez dermatologa /okresowa poprawa po preparatach Vichy/,pózniej przez ginekologa wykonano szereg badań,które byly prawidłowe,odchyl...

26-03-2009 20:27

Przezskórna ATZ

1. Czy macie doświadczania z e stosowaniem androgenowej terapii zastępczej  formie przezskórnej?W Polsce to nowość, więc może któryś z kolegów ...

04-09-2009 11:38

jak długo stosować HTZ?

Zdarza mi się wypisywać recepty na kontynujację HTZ i przy tej okazji zauważam, że niektóre pacjentki ma...

06-08-2009 18:48

Zapalenie autoimmunologiczne tarczycy- kiedy rozpoznać?

W szpitalu, w którym pracuję, często badamy parametry tarczycy. Niestety wyniki laboratorium często są rozbieżne nawet w odległości jednego cyklu miesiączkowego, stąd moje pytanie... Kiedy możemy rozpoznać u pacjentów,...

04-12-2008 13:24

choroba Wilsona - macie doświadczenia?

czy macie doświadczenia z po...

30-10-2008 19:34

Biopsja cienkoigłowa tarczycy

W jakich sytaucjach wykonuje...

30-09-2008 20:37

... czy warto?

Niby miało być bez PMS ale jest PMS drama. Przesuwanie miesiączek jest problemem- tabletki aktyw...

22-04-2009 20:11

zab przytarczyc a tiazydy

Pacjentka , o której wiem niewiele, bo udzielałam jedynie porady telefonicznej, ale lecyona jest hydrochlorotiazydem z powodu nadcisnienia tetniczego, w  badaniach dodatkowych  nieznacznie podwyzszony poziom wapnia we k...

23-08-2009 19:47

Czy to na 100%łagodny przerost prostaty?

Pacjent 70 lat w b. dobrej kondycji ogólnej. Wstaje w nocy siusiu do 2 razy. W badaniu USG od 2 lat przerost gruczołu krokowego- wymiarów dokładnych niestety nie pamiętam-  w największym przekroju powyżej 80mm, gruczo...

11-08-2009 09:45

Co zrobić z dzieckiem z hiperkalcemią?

Mam problem z kilkumiesięczną (8 -9?) dziewczynką u której stale, od urodzenia utrzymuje się podwyższony poziom wapnia. W kilkukrotnych pomiarach wynosił on 10,8; 10,2  10,6; 10,4 mg/dl. Sód, potas, fosfataza alk. w normie. Matka ma poziom wapnia w normie.Witaminy D3 dziecko nie przyjmuje od pier...

07-08-2009 22:14

Stosujemy pliki cookie w celu świadczenia naszych usług. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies. Dowiedz się więcej