Ocena nadnercza prawego.

jacky2 polecał tak : Praktycznie robi się tak: Jeśli incydentaltoma- czyli niemy klinicznie (trzeba to sprawdzić) - obserwuj, do 4 cm średnicy uważa się, że guz jest "bezpieczny", obserwacja nie jest uciążliwa jeśli zaś jest czynny hormonalnie, albo ma radiologiczne cechy złośliwości nal...

19-02-2019 21:23

... prolongatum, escitalorpam i wątroba

Pacjent lat 15 z rozpoznanym transseksualizmem k/m, ADHD, zespołem Aspergera i ciężkim epizodem depresji. Przyjmuje 2x10mg escitalopramu i 4x800mg piracetamu dziennie oraz raz w tygodniu 1...

04-02-2019 19:08

Program finansowany jest przez Ministerstwo Zdrowia w ramach ogólnokrajowej akcji profilaktycznej. Kolonoskopia jest bezpłatna zarówno dla osób poddających się badaniu jak i lekarzy na nie kierujących.

LEKARZU ! Czy otrzymałeś zaproszenie na przesiewową kolonoskopię ? LEKARZU ! Czy skorzystałeś z programu oportunistycznego ? LEKARZU ! Czy otrzymałeś nieodpłatnie preparat do oczyszczenia jelita i zapo...

30-11-2018 22:33

Proszę o pomoc. Objawy kliniczne +nieprawidłowy wynik TSH, ft3 i ft4 w normie

Proszę o pomoc. 46 letni, mój znajomy, od roku skarży się na objawy: spadek apetytu schudł 25 kg w ciągu roku, bóle mięśniowe, drżenia rąk, kołatanie serca, podwyższone HR - 90/min. Rok temu objawy nałożyły się na boreliozę którą przeleczono. Znajomy został poinformowany że takie objawy mogą wyst...

22-01-2019 11:00

Stałe odczucie zimna

Witam. Mam problem w rodzinie: pacjent lat 80, choruje na ch. Hashimoto, leczony. Także: nadciśnienie tętn, kamica nerki lewej, łuszczyca. Skarży ...

30-12-2018 10:23

Sitagliptyna -leczenie

Co sądzicie na temat leczenie Sitagliptyną u pacjentów "niecukrzycowych". W Arabii Saudyjskiej oporną ...

07-01-2019 14:45

Obrzęki w ch. Hashimoto

Witam, mam prośbę pro familia. Niedoczynność tarczycy w przebiegu ch. Hashimoto, problemem są bolesne obrzęki twarzy i ramion. W którym kierunku ruszyć z d...

28-12-2018 22:24

Thyrosol z Euthyroxem

Moja pacjentka z poporodowym zapaleniem tarczycy trafiła do endokrynologa który powiedział jej, że ma jednocześnie niedoczynność i nadczynność tarczycy. Włączył oba leki wymienione w tytule pos...

06-09-2018 17:43

TSH wysokie, FT4, FT3 w normie, po usunięciu tarczycy

Pacjentka 49 lat po operacji usunięcia tarczycy z powodu guza, przyjmuje ... 50 mcg 1x1. Poziomy FT4 i FT3 w normie , a TSH 15, po podniesi...

21-11-2018 08:51

zaburzenia miesiaczkowe

pacjentka lat 24 na lekach antykoncepcyjnych od 17 roku zycia do 21 roku zycia w tym okresie miesiaczka występowala PO odstawieniu antykoncepcji calowity brak miesiaczki u pacjentki stwierdzono hyperplaktynemie i przedwczesnie wygasanie czynnosci jajnikow .Lh 57 FSH 101 ... 201 testosteron 1,1 ...

25-11-2018 19:00

Rak brodawkowaty tarczycy i neutropenia.

Dotyczy mojej córki. Czy przyczyną narastającej od roku neutropenii, leukopenii może być niedoleczony rak tarczycy, stan po leczeniu jodem radioaktywnym, czy jednak inne przyczyny? Problem również w tym, że boi się iść na kolejną dawkę jodu. Co powinnyśmy dorobić? Wyniki i historia: Neutrof...

17-11-2018 17:23

Prolaktyna 10x norma u 30-latka

Zapytam krótko czy powinnam panikować i założyć DILO w POZ u 30-letniego mężczyzny z prolaktyną ok.2500 mlU/l- 10x no...

03-10-2018 13:02

pooperacyjna niedoczynność przytarczyc

Witam!! Pacjentka została zoperowana - subtotalne wycięcie tarczycy. W pierwszej dobie oznaczono wapń - 7.1 przy normie 8.5 mg/dl. Włączono suplementację 3x1, a w drugiej dobie 3x2 amp ... gluconicum (amp a 10 ml). W t...

21-10-2011 18:26

Krytycznie o witaminie D

Ciekawy post w sermo. https://tinyurl.com/ybcpm4wy Kreowanie zapotrzebowania na lek/usługę/metodę diagnostyczną przez śrubowanie rekomen...

28-08-2018 08:09

podejrzenie choroby Hashimoto, zaburzenia miesiączkowania

Witam, potrzebuję porady: w rodzinie: mama choroba Hashimoto, wole guzowate, babcia od strony mamy wole guzkowe toksyczne ja w ciąży (2014r.): TSH na granicy subklinicznej niedoczynności, potem spadło, anty TPO norma - ostatecznie obyło się bez suplementacji. przed ciążą TSH poniżej 2 obecn...

10-08-2018 19:57

Hiperprolaktynemia leczona bromokryptyną

Witam, mam znajomą, u której występują cykle bezowulacyjne zwiazane z hiperprolaktynemią. Bierze z tego powodu bromokryptynę, jednak kiepsko ją toleruje. Głównymi dolegliwościami są uporczywe nudności. Z powodów fin...

24-11-2015 14:33

New delhi

https://fakty.tvn24.pl/ogladaj-online,60/epidemia-odpornej-bakterii-nie-ma-na-nia-leku-sa-zgony,862173.html Noo i w końcu mamy, to na co pracowaliśmy (-ście?) od lat. Teraz tylko czekać aż bakterie wymienia się pla...

19-08-2018 22:57

Przewlekłe zmęczenie a Pierwotna Nadczynność Przytarczyc.

Czy niewielkiego stopnia nadczynność przytarczyc może być powodem łatwego męczenia się? Przykładowe wyniki, zbliżone od ok. roku: fosfor nieorg, sur: 1,9 (n.2,7-4,5), wapń zjon.:1,40 (n.1,16-1,32), PTH rzędu 8,0-13,0 (n. 1,58- 6,03). poziom vit D ok. 30 (n.30-100). Wapń w DZM ok. 300-360 (n. 10...

12-08-2017 18:55

Podwyższone anty TG

Witam Sprawa dotyczy moich wyników. W związku z tym, że w rodzinie występuje Hashimoto (mama, jej siostra, córka siostry, może babcia)co jakiś czas robię badania w tym kierunku. Ostatnio w ciągu roku nastąpił przyros...

09-07-2018 13:21

Hashitoxicosis ? Zapalenie tarczycy?

Witam, mam problem , od 3 dni mam kołatania serca , drżenie dłoni , odczuwam niepokój. Dziś objawy były nasilone , że przeszkadzały mi w pracy , zrobiłam wyniki badań- TSH <0,004 , Alat -102 (norma do 50)Aspat 60 (n do 36)GGTP_93 (n do 43)Cholesterol -151 , morfologia , elektrolity , pozi...

11-07-2018 16:18

... przez wiele lat

Przyjmuje ... od wielu lat z powodu naczynności tarczycy. Od miesiąca bóle wielu stawów: nadgarstki, skokowe, ramienne.. OBrzęki nadgarstka. NIe gorączkuje. TSH b.wysokie. Kazałem dostawic ten ... telefonicznie. NIe...

03-06-2018 20:24

Niedobór wit. D?

Pytanie do Koleżanek i Kolegów. W ostatnich badaniach wyszedł mi niedobór wit D (28,8 ng/ml przy normie laboratoryjnej od 30 ng/ml). Niewielki bo niewielki ale... Suplementować jakoś czy...

16-06-2018 17:22

powiększone jajniki u dzieczynki

Witam , proszę o poradę. córka mojej koleżanki z powodu wymiotów bez bólu brzucha trafiła na SOR. Miejsce: Peru, matka dziecka jest Polką , ojciec Peruwiańczykiem. Na USG zaobserwowano powiększone jajniki. Prawy 28x17x14...

08-06-2018 11:53

nawracający De Quervain

Pacjentka 3 miesiące temu miała rozpoznane zapalenie tarczycy De Quervaina. Przepisano metylprednizolon zaczynając od 32 mg i stopniowo schodząc. Po zaprzestaniu podawania kortykoidu w ciągu ok. tygodnia wróciła gorączk...

15-05-2018 06:37

Wahania wartości TSH

Dziewczynka 9,5l, cztery lata temu miała wykonane badania z powodu zaparć. TSH było nieznacznie podwyższone ok. 4,8 ,FT4 w/n ,FT 3 w/n. Kolejne kontrole naprzemiennie TSH w/n...

26-04-2018 08:25

Hashimoto?

USG tarczycy- bardzo duży prawy płat, bez dających się wyodrębnić zmian ogniskowych,Lewy płat- mały. 2 lata temu NT w ciąży,TSH- norma Z objawów- senność lab: Morfologia krwi: Leukocyty 9,26 tys/µl(3,98-10,04), Erytrocyty 4,98 mln/µl(3,93-5,22), Hemoglobina 14,17 g/dl(12,00-16,00), Hematokr...

10-04-2018 18:29

Obniżone fT3 i fT4 przy TSH w normie.

Jak w temacie - fT3 1,7 [2,6-5,4] fT4 0,84 [0,93-1,70] Badania postanowiłem zrobić z powodu utrzymujących się typowych objawów niedoczynności, głównie permanentnie zlej tolerancji zimna. Z innych aspe...

06-04-2018 05:36

Insulinooporność.

Drogie Koleżanki i szanowni Koledzy .Czy moglibyście wesprzeć swoją wiedzą kliniczną starego doktora? Mam 62 lata,BMI-25,obwód pasa 86cm,biegam 5x w tygodniu na 10km,dieta bezcukrowa i beztłuszczowa i wszystko na nic.W lic...

25-03-2018 10:10

bóle stawów w przebiegu zapalenia tarczycy

Dzień dobry wieczór :) czy jest coś co mogę zalecić pacjentkom z zapaleniem tarczycy, którym wykluc...

30-03-2018 22:01

Hypo w tarczycy.

Drodzy Koleżanki i Koledzy, proszę o poradę co zrobić z nastolatkiem, któremu w USG tarczycy znaleziono: podtorebkową, owalną, hypoechogeniczną zmianę o wym. 2,7x1,8 mm z 2 zwapnieniami; zmiana o podobnym charakterze br...

14-12-2017 09:03

Stosujemy pliki cookie w celu świadczenia naszych usług. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies. Dowiedz się więcej