problemy z tarczycą?

Dzień dobry. Proszę o pomoc kolegów lekarzy :) Od dłuższego czasu czuję się źle. Kładłam to na karb stresów (a tych jest niemało) oraz przemęczenia. W listopadzie miałam stan przedzawałowy (ekg wyszło prawidłowe i troponina ,na szczęście ujemna) i stwierdzono u mnie nadciśnienie wywołane przewl...

25-01-2018 10:06

Łysienie u 24 letniej kobiety

Witam,szukam porady w temacie nadmiernego wypadania włosów u 24 letniej kobiety. Problem zaczął się około 4 miesiące temu i od tej pory nasila się coraz bardziej. Miesiąc temu miała miejsce konsultacja u dermatologa poprzedzona badaniami krwi i hormonow. Ponad norme wykraczał Androstendion 3,...

01-11-2017 19:49

Guzek tarczycy

Pacjent 25-letni, w dzieciństwie leczony z powodu choroby Hodgkina, kilka dni temu zauważył guzek na szyi- wg niego pojawił się nagle. W USG tarczyca w całości powiększona z licznymi guzkami, największy 32 mm, węzły ch...

20-12-2017 20:50

Zagadka otwarta. Dlaczego pacjent cierpiał ? Podaj przyczynę "zapónienia".

W zamkniętym poście HertzP wskazał na czysto medyczną przyczynę zgłaszanych przez pacjenta objawów klinicznych . Przyczyna wewnętrzna. https://konsylium24.pl/problemy-kliniczne/post/124017 Pacjent odczuwał...

13-12-2017 07:22

zaburzenia poziomu prolaktyny u mężczyzny

Proszę o radę w kwestii diagnostyki i leczenia. Mój mąż od 25.08.2017 przyjmuje ... 2,5mg 1xdziennie na noc. W sierpniu wykonaliśmy badania które wykazały hiperprolaktylemię ( badania z powodu zaburzeń erekcji i braku wytrysku). Wyniki z dnia 18.08: TSH 2,58 (0,27-4,2) FT4 1,47 ng/dl (0,93-...

08-11-2017 12:12

niskie tsh

Napiszcie mi proszę czy z takimi wynikami mogę poczekać miesiąc na wizytę u endokrynolog czy powinnam gnać szybciej? tsh 0,0786 µIU/ml ft3 4,71 pmol/l ft4 15,11 pmol/l Jestem ponad 3 mies po porodzie. W cią...

03-10-2017 16:23

Podwyższone TSH u noworodka

Pytanie do kolegów endokrynologów dziecięcych! Noworodek urodzony w 41 t.c. masa ciała 3300 Apgar 10, matka z subkliniczną niedoczynnością tarczycy pobierała w ciąży ... 25 mikrogramów. U noworodka po porodzie wykonano...

04-10-2017 11:15

Lit

Węglan litu to mój ulubiony stabilizator nastroju. Niestety nie jest pozbawiony wad. Czasami to jedyny stabilizator, który trzyma pacjenta w remisji...a tu nagle zaczyna wzrastać TSH. Jak Wy pos...

04-10-2017 20:46

... u chorych z chorobą Hashimoto?

Co sądzicie o stosowaniu selenu u chorych z chorobą Hashimoto w celu zmniejszenia poziomu...

27-09-2008 16:51

kiedy powtórzyć biopsję?

kiedy powtórzyć biopsję w podostrym limfatycznym zapaleniu tarczycy, c...

25-09-2017 13:46

ACTH-zależy zespół Cushinga, guz resztkowy

Pacjentka z rozpoznanym ACTH-zależnym zespołem Cushinga 3 lata temu. Po pierwszym zabiegu wyraźna poprawa, jednak z dużymi wątpliwościami dot. doszczętności zabiegu - hamowanie w teście z DXM, jednak utrzymujące się względnie wysokie stężenie ACTH. W dalsze obserwacji potwierdzono guz resztokowy ...

16-08-2017 20:57

Proszę o pomoc w interpretacji badań

Zgłosili się dziś do mnie na konsultację rodzice z 5 miesięcznym chłopcem z wywiadem: Urodzony zdrowy o czasie, cięcie cesarskie: zagrażająca zamartwica. Mama choruje od 18 roku życia na niedoczynność tarczycy. Poziom TSH u dziecka po urodzeniu prawidłowy. Szczepiony wg kalendarza szczepień. ...

08-09-2017 21:14

Diagnostyka wytrzeszczu, wysoki poziom p/c antyTG

Zwracam się do Was z wielką prośbą o pomoc w interpretacji moich wyników. Około 1,5 miesiąca temu zauważyłam, że moje prawe oko "wystaje" bardziej niż lewe, poza tym ciągłe drapanie pod górną powieką i wolniejsze jej powracanie podczas mrugania. Objawy te skłoniły mnie do udania się do okulistki,...

12-08-2017 10:26

Wysoki HDL, wysoki LDL - czy leczyć?

Wykonałem sobie okresowe badania laboratoryjne i otrzymałem takie oto wyniki lipidogramu: - chol. całk. 296 mg/dl (rok temu 250) - chol. HDL 119 mg/dl (rok temu 99) - chol. LDL 163 mg/dl (rok temu 140) - TG 67 mg/dl...

30-08-2017 07:13

Amigdalina w leczeniu Hashimoto

Dzisiaj w trakcie wykonywania USG u pacjentki z rozpoznaną chorobą Hashimoto z racji, że pochwaliła się, że zmieniła lekarza zaczęłam ją wypytywać o szczegóły. Okazało się, że lekarz do którego obecnie chodzi podaje jej suplementy i zmniejsza dawkę hormonów. Poziomy TSH, FT3 i FT4 ma w normie...

28-08-2017 19:17

zespół policystycznych jajników a hipoglikemia.

Proszę  o pomoc mam pacjentkę z PCOS, u której okresowo zdarzają sie zasłabniecia z towarzyszącymi spadkami glikemii w surowicy krwi (poniżej normy). Przez wiele lat leczona z powodu zasłabnieć na padaczkę. Pomimo intensywnego leczenia neurologicznego oraz modyfikacji schematów bez poprawy. Aktua...

24-09-2009 20:07

... Consta - podwyższona PRL.

Pacjentka F20, od kilku lat co 14 dni iniekcja Rispoleptu Consta. Z dostępnej, szczątkowej dokumentacji: w trakcie leczenia w 2012,2013r, nieregularna miesiączka do zaniku, wtedy PRL 39ng/ml. Zdaje się konsultowana...

02-08-2017 11:30

Przewlekle zatrucie fluorem

Czy ktoś z Państwa rozpoznał lub obserwował przewlekle zatrucie fluorem? Czy poza zmianami na szkliwie zębów istnieje diagno...

15-05-2017 22:35

tarczyca a ciąża

Bardzo proszę o radę.Od kilku lat jestem pod opieką endokrynologa.Dziś odebrałam wyniki: TSH 0,07 (0.55-4.78) FT4 24.7(norma 11.5-22.7) FT3 5,4(3,5-6,5) Przeciwciała wszystkie w normie. Biorę obecnie ... 125. Ogólnie przed rozpoczęciem leczenia wyniki krwi miałam w normie. ... został wprowad...

21-07-2017 12:24

TSH obniżone, ft4, ft3 w normie

Mam prośbę jaką powinno się przeprowadzić dalszą diagnostykę przy wynikach badań TSH obniżone-0,...

04-07-2017 12:54

przedwczesne dojrzewanie

Proszę o pomoc. Niemowle 5 miesięcy powiększone gruczoły sutkowe (P>L), owłosienie łonowe koloru jasnego od ok 3 tygodni (mała ma też jasną karnację i jasne włosy). Konsultowana endokrynologicznie - pani doktor zaleciła jedynie wyeliminowanie drobiu z diety matki karmiącej (córka karmiona mie...

09-06-2017 15:06

subkliniczna niedoczynność tarczycy

Pacjentka lat 22, w badaniach kontrolnych TSH=0,59, FT4, Ft3 w normie,górna połowa, w USG tarczycy , które chora wykonała prywatnie z odchyleń: echostruktura znacznie obniżona, powiedziała mi, ze ultrasonografista powiedzial jej , ze ma tarczycye "łaty", z objawow, ktore zgłasza to zmeczenie prz...

09-05-2017 17:43

FA w niewyrównanej nadczynności tarczycy a leczenie przeciwkrzepliwe.

Witam. Pacjent z ZZA, nadczynnością tarczycy świeżo wykrytą (TSH nieoznaczalne) i FA. W skali CHA2DS2-VASc - 0pkt. (ani NT, ani Ct2, nie niew. serca, ani wieku...

13-04-2017 11:09

podejrzenie zespołu Marfana

Gdzie najlepiej skierować pacjenta u którego podejrzewam zespół Marfana ew. inny podobny zespół genetyczny? Młody chłopak, w zas...

19-03-2017 22:59

Opóźniona nadczynność poamidaronowa ? po krioablacji ?

Jakie opinie specjalistów ? Przebieg choroby : 04.2016 FAP – napad umiarowiony amiodaronem podawanym przez miesiąc (kwiecień) w dawce łącznej 6300 mg (tydzień 3x1 )następnie 1x1 przez 3 tygodnie- TSH kilka miesięcy pr...

09-03-2017 18:59

zalecanie wartości TSH w ciąży

Prosze o radę dla lekarza POZ jakie sa obecnie zalecane wartości TSH w ciąży i o...

26-03-2012 16:06

Adnexectomia. Wenlafaksyna. Mirtazapina

Pacjentka przysłana do mnie przez rozsądną terapeutkę. Objawy depresyjne. Anhedonia. Depresyjne zaburzenia snu. Myśli rezygnacyjne i samobójcze. Zleciłem małą dawkę olanzapiny 2.5 a po kilku dniach zastosowałem wenlafaksynę 75 i mirtazapinę 15. Poprawiło się wszystko, poza snem. Olę zmieniłem na ...

23-02-2017 16:52

Izolowana hipotyroksynemia w ciąży (spadek tylko fT4)

Witam, Odebrałam ostatnio wyniki badań i okazało się, że fT4 jest nieco poniżej normy. Pozostałe parametry w normie, z wyjątkiem niewielkiej niedokrwistości. Obecnie jestem w 20Hbd. Przybieram na wadze normalnie, od 1,5tyg.czuję ruchy dziecka. Bez krwawień, bez plamień. W 06.2016 USG tarczyc...

20-02-2017 12:18

sterydoterapia?kto mi to wytłumaczy?

Kto mi to wytłumaczy: -chora lat 65 septyczna, po amputacji podudzia ( jak ogniska zakażenia) z małopłytkowością ( 35 tys.), stabilna krążeniowo, oddech spontaniczny drogami naturalnymi z tlenoterapia bierną ( 3l...

05-10-2015 21:39

goraczki nawrotowe do dgn.

Niespełna 12 letnia dziewczynka zgłosiła się do POZ z matką z powodu obserwowanych od 2,5miesiaca gorączek nawrotowych- co 2 tygodnie epizod wzrostu temperatury ciała do 38'C, trwający ok 3 dni, czasami z towarzyszącym bólem brzucha, wymiotami, uczuciem drapania/pobolewania gardła. Utrata masy ci...

04-02-2017 14:43

Stosujemy pliki cookie w celu świadczenia naszych usług. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies. Dowiedz się więcej