bardzo proszę o poradę - powiększony węzeł chłonny!

Witam. Bardzo proszę o pomoc w tym przypadku klinicznym: pacjentka jest około 5 lat i 4 miesiące po operacji usunięcia raka brodawkowatego tarczycy (bez usuwania węzłów chłonnych przedziału bocznego szyi). Miała kontrolowane TSH i Tg, które utrzymywały się cały czas na odpowiednio niskim pozi...

20-08-2015 20:59

Hormony w Hashimoto w ciazy - PRO AUCTORE !!!

Pacjentka 23 hbd ciazy, leczona z powodu niedoczynnosci tarczycy na tle Hashimoto. Do tej pory dawka euthyroxu 50 ug rano i 25 wieczorem od poczatku ciazy do teraz . W badaniach kwiecien- TSH 1,19 ft3 4,83 ft4. 19,33 maj: TSH 0,467. ft3. 4,51 ft4. 18',74. Lipiec : TSH 1,01 ft3 4,23 ft4. 1...

17-08-2015 17:38

Niedoczynność tarczycy, ciąża, 125 ug Euthyroxu

Bardzo prosze o pomoc! Cztery miesiące przed ciążą V. 2014 TSH 2,55. Nie leczyłam się nigdy z powodu niedoczynności tarczycy. 6 tydzień ciąży 15.10.2014 TSH 3,68 fT4 1,25 (norma 0,93 -1,7), anty-TPO, anty-Tg, TRAB ujemne, wizyta u endokrynologa i włączenie 50 ug Euthyroxu 6.11.2014 TSH 2,8...

07-02-2015 09:30

Rak tarczycy brodawkowaty wariant pęcherzykowy

Bardzo proszę Państwa o pomoc, choroba dotknęła moją mamę. Ok. 9 lat temu rozpoznano u niej wole guzowate obojętne. Ostatnie USG z 12.2014r.: Gruczoł tarczowy o budowie niejednorodnej, prawidłowej echogeniczności o wym. płat prawy 18x25x65mm, płat lewy 50x38x82mm, cieśń do 23mm. Tarczyca w ...

23-07-2015 19:43

Wzrost TSH w ciazy PRO AUCTORE

Pacjentka na poczatku 6 msc ciazy, leczona z powodu niedoczynnosci tarczycy na tle Hashimoto. Do tej pory dawka euthyroxu 50 ug rano i 25 wieczorem od poczatku ciazy do teraz . W badaniach kwiecien- TSH 1,19 ft3 4,...

05-08-2015 16:51

Ciaza z Hashimoto a jod

Witam, jak to jest z ta suplementacja jodu w ciazy przy Hashimoto? Jedni uwazaja ze trzeba, ...

03-08-2015 15:15

Nieregularne miesiączki u 23 latki

Może coś koledzy podpowiedzą. 23-latka ( córka moja)- ginekologicznie pod kontrolą , ale po ostatniej sesji na uczelni- nieregularne miesiączki- opóźnione, skąpe, okresowy wyciek mleka z gr. piersiowych, zmiany trądzikowe ( nigdy nie miała wcześniej. ) Badania THS-3,79 mikrog/ml FT3-3,62 pg/m...

16-07-2015 14:21

Pacjentka samowolnie przyjmująca jod

Witam! Zastępuję pewnego lekarza, u którego pacjenci (jak zauważam) leczą się głównie sami... Aktualnie zastanawiam się nad pacjentką, która ciągle przyjmuje preparat jodu Jodid 200. Ze skąpej dokumetacji,która jes...

13-07-2015 12:42

Napadowe zaczerwienienie twarzy u dziecka 9 lat

Witam Chodzi o dziecko współpracownicy mojej mamy. Sytuacja dziecka jest coraz bardziej dramatyczna i jak na razie przez 3 lata nikt nie potrafi dziewczynce pomóc. Zaczęło się od mimowolnych podskoków, kiedy mała miała 6 lat. Sama tego nie zauważała, ale matkę zaczęło niepokoić, że dziecko co ch...

25-07-2015 08:37

Pacjentka z depresją oraz guzem przysadki w wywiadzie

Witam, mam problem z pacjentką która leczona była hormonalnie z powodu guza przysadki. Obecnie przyszła do gabinetu z objawami depresji. Który z leków przeciwdepresyjnych byłby w miarę bezpieczny przy tego typu problemi...

16-07-2015 11:22

Guz w grasicy

Pacjent lat około 50, w rodzinie dodatni wywiad czerniaka i innych raków skóry. Z powodu podejrzenia rozedmy? wykonano u niego ct klatki piersiowej, bez kontrastu. W płucach nic, za to guz w grasicy. W szybkim tempie trafił do oddziału torakochirurgii w Otwocku - tam mu dali do wyboru poważna ope...

16-03-2015 22:37

... w leczeniu prolactinoma a zaburzenia depresyjne

Witam, proszę o pomoc: czy ...(chinagolid) stosowany w leczeniu prolactinoma może dawać zaburzenia psychiczne w postaci depresji/ obniżenia nastroju. Czy należy przerwać leczenie, a jeśli nie można prze...

22-12-2010 21:49

tarczyca

Witam . U mojej mamy zdiagnozowano chorobę Hashimoto . Czy na podstawie opisu usg tarczycy można podjąć decyzję o jej usunięciu ? Prawy płat 28x27x75mm , lewy 30x28x79mm . Cieśń 13 mm . Niejednorodna echostruktura obu pła...

01-07-2015 17:10

Ból głowy, zawroty głowy, mroczki, fotopsje - po znieczuleniu podpajęczynówkowym

Pytanie dotyczy mojej mamy, która 30 stycznia miała zabieg uroginekologiczny w znieczuleniu podpajęczynówkowym (cystocele + rectocele + stan po histerektomii - plastyka). Od poniedziałku zgłasza przemijające zaburzenia widzenia (niedowidzenie kwadrantowe boczne, w obu oczach naprzemiennie), a ...

05-02-2015 23:10

Powtarzające się zapalenia m. sercowego

Sprawa dotyczy mojego szwagra. Dwukrotnie (teraz w maju i niecałe dwa lata temu) przechodził zapalenia mięśnia sercowego. Zaczynało się to zawsze bólem w klatce, dusznością, uczuciem kołatania serca, w szpitalu okazywało się, że wszystkie wyniki są dobre poza podwyższoną troponiną. Teraz za drugi...

17-05-2015 10:14

Leczenie polineuropatii cukrzycowej

Ból neuropatyczny w wyniku polineuropatii cukrzycowej jest - obok bólu po pólpaścu - najczęstszym bólem neuropatycznym. Leczenie go powinno należec do priorytetów terapii lekarza POZ i diabetologa. Jesli cchesz dowiedz...

14-06-2015 08:16

Stany podgoraczkowe u 63 letniej pacjentki

Zgłosiła sie do mnie 63 letnia pacjentka od ok 15 lat leczona z powodu nadcisnienia ..., ... z powodu stanów podgoraczkowych do 37,5 z towzyszacym uczuciem zimna od ok tygodnia chudniecia( ok 5 kg/6 miesiecy ...

12-05-2015 13:26

TSH, FT3 i FT4 - po tabletce czy przed?

Spotkałam się z dwiema wersjami oznaczania- bez Euthyroxu lub po normalnej , codziennej dawce. Która ...

07-06-2015 19:44

Nadczynność przytarczyc czy niedobór wit D ?

46 letnia kobieta cierpiąca od kilku miesięcy na nasilające się bóle w obrębie obręczy biodrowej. Bóle symetryczne. Kostno / mięśniowe. Obejmujące okolicę lędźwiowo krzyżową, uda i pachwiny. Rano bez sztywności porannej. Raczej nasilające się w ciągu dnia przy wykonywaniu czynności codziennych. B...

19-02-2014 19:15

NAWRACAJĄCE ZAKAŻENIA UKŁ.MOCZOWEGO U MŁODEJ KOBIETY

Witam, mam prośbę o pomoc w zdiagnozowaniu pacjentki: 35 letnia kobieta,od 4 m-cy nawracające zakażenia pęcherza moczowego i cewki.Leczona wielokrotnie antybiotykami.W ciągu ostatniego pół roku schudła 14 kg.Zgłasza zwiększone pragnienie,osłabiony apetyt oraz smiutek,płączliwość,zmęczenie. Od ...

28-05-2015 21:49

Wole guzowate. Proszę o dalsze wskazówki

Witam Moja mam ma taki opis USG tarczycy. Prawy płat o wymiarach 21x22x37 mm obj 8ml Płat lewy 19x19x45 obj 7,9 ml W płacie prawym w P1 dwa guzki hypoechogeniczne sr 5 i 6mm. W tylnej cz prawego płata konglomerat...

25-05-2015 16:13

Subkliniczna nieodczynnosc tarczycy a ciaża

Witam serdecznie, niedawno zrobiłam sobie wyniki ( przed planowana ciaza) i wyszła subkliniczna niedoczynność tarczycy TSH 5,4 ( norma do 4,2) przy prawidłowych wartościach wolnych hormonów. ...

26-05-2015 19:41

Hypercalcynoza umiarkowana

Pacjent lat 79 0d 4 lat w obserwacji klicznej dgn łagodna PTH zleżna hiperkalcemia w trakcie trapii. Ostatnie wyniki badania laboratoryjnego: CA zjonizowany 1,45 mmol/l, CA całkowity 2...

27-05-2015 09:20

Mleko zastępcze w zespole Williamsa

Mam 9 miesięcznego pacjenta z zespołem williamsa oraz hiperkalcemią. Szukam mleka bez wapnia i wit ...

20-05-2015 23:13

utrzymujące sie śladowe ilości mleka w piersiach 1 rok po karmieniu

Witam potrzebuje rady , moja znajoma od roku nie karmi ma 36 lat, druga ciaza. Antykoncepcja spirala domaciczna. Mi...

11-05-2015 20:12

Hormony tarczycy 39 tydzien ciąży

Prośba o konsultcje endokrynologiczną. Za10 dni mam termin porodu. W związku z chorobą Hashimoto biore ... 137. Zrobilam jeszcze ostatnie badania przed rozwiaz...

29-04-2015 13:02

hiponatremia w przebiegu SIADH

Witam mam pacjentkę z zespołem SIADH w przebiegu raka drobnokomórkowego, wiem że jest możliwość wypisania recepty (recepturowej ) na opł...

10-03-2015 19:30

diagnostyka schorzeń tarczycy

Pytanie nie dotyczy konkretnego pacjenta lecz ogólnie diagnostyki tarczycy. Od 01 stycznia tego roku znacznie poszerzyły się możliwości diagnostyczne lekarza rodzinnego, chciałabym prosić kolegów endokrynologów w szczegól...

23-04-2015 12:05

Gorączka niewiadomego pochodzenia u młodej kobiety - pomóżcie !!!

28-letnia chora z endometriozą, w przeszłości z epizodem kamicy nerkowej, zgłosiła się z powodu utrzymujących się od pół roku osłabienia, stanów podgorączkowych ok 38stopni (czasami gorączki 38,5), wzmożonej potliwości (są dni, że musi się kilkukrotnie przebierać - także w nocy). Do tej pory "bie...

07-04-2015 20:52

Podwyższony 17 OH progesteron

Ma pytanie,a właściwie dwa. Oddałam krew w Korlabie-pierwszy i ostatni raz. Bałam w 4 dniu cyklu hormony płciowe. We wrześniu były prawidłowe (3 dzien cyklu:fsh:6,67 n:3,5-12,5;LH:3,43 n:2,4-12,6;...:13,79 N:12,5-166; 17 OH progesteron:0,8 n:0,2-1,3. Ale od tego czasu staramy się o dziecko ...

15-04-2015 16:26

Stosujemy pliki cookie w celu świadczenia naszych usług. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies. Dowiedz się więcej