nocne poty - badania

Witam, chciałam zapytać jakie badania zrobić przy poceniu nocnym - poza (standardowymi i wyczytanym przy innych postach): morfologia, ob, ca, mg, wit D3, tsh, glukoza. czy cos jeszcze? bo jak mam cos robic to chce o...

01-06-2014 20:03

podwyższony testosteron u kobiety

Podwyższony testosteron u kobiety, która w dzieciństwie przesz...

15-07-2014 18:40

Hasimoto-ZAGRANICZNE LECZENIE

Mam pytanie , czy znacie może sposoby na leczenie( wyleczenie) choroby hasimoto, nowoczesne metody,kliniki. Słyszałam ze zagraniczne placówki mają odmienne sposoby na leczenie tej choroby....Główny problem polega na obni...

25-05-2014 19:48

Guzek tarczycy

Od rodziny otrzymalem mailem taki opis USG tarczycy. Prawy płat tarczycy wielkości 24x17,9x47,1mm. Lewy płat tarczycy wielkości 20,3x16,4x55,7mm. W lewym płacie tarczycy zmiana ogniskowa, izoechogeniczna z hypoech...

11-06-2014 22:11

Choroba Gravesa-Basedowa

Witam, choruję na GB od 5 lat, dotychczasowe leczenie: NORMY w laborat: TRAb <1,75, p/TG N<34, p/TPO <12 * obj nadczynności, TRAb 28, p/TG 70, p/TPO 550 po ok miesiącu 900 leczenie zachowawcze ... + ... w zmiennych dawkach, w międzyczasie TRAb 7,8 , euthyreoza rok czasu odsta...

26-06-2014 22:33

dziewczynka z zespołem Downa - liczne "ropne" zmiany skórne

Dziewczynka, 17 lat, z zespołem Downa, od kilku lat boryka sie z problemem licznych zmian skórnych. Najpierw pojawia się zaczerwienienie, pod skórą wyczuwalny twardy guz wielkości migdała, czasem większy.po kilku dniach na powierzchnie "guza" pod cienką warstwą naskórka widać niewielkie nagromadz...

23-06-2014 02:18

2 pytania-izotretynoina/wzmożona potliwość

Witam Ostatnio dermatolog podsyła mi pacjentów i mam 2 pytania do was w związku z tym 1.Czy spotkaliście się z depresją po izotretynoinie? Teoretycznie jak najbardziej możliwa ale chodzi mi o Wasze do doświadczenia w praktyce. Dermatolog twierdzi, że to mit a pacjentka na tym leku w gabinecie ...

13-06-2014 21:42

ciaza, niedoczynnosc tarczycy

Witam, problem dotyczy mnie. Jestem w 11 tyg ciazy blizniaczej, 32 lata,(po in vitro). Wczesniejsze badania przed ciaza TSH byly prawidlowe (TSH 3,01 przy normie 0,4-4 ). Teraz wynik 0...

08-05-2014 17:01

Guzek tarczycy

Od rodziny otrzymałem mailem opis USG tarczycy jak poniżej. Od ok. 10 lat nadciśnienie. Od ok 2 lat leczona ... N88 a 1/2 tbl z powodu subklinicznej niedoczynności tarczycy (z przekazu - TSH w przeszłości około 4...

11-06-2014 20:35

Liczne torbielki "koloidowe" i guzki lite

Miałam dzisiaj USG tarczycy i opis brzmi: tarczyca umiarkowanie powiększona, w obu liczne torbielki "koloidowe" do 7,5 mm, w PL guzki lite hypoechogenne 15x7 mm, 11x6 mm. TSH w norm...

11-06-2014 20:04

limfocytopenia -pomocy !!

Witam. W załączeniu przesyłam wynik morfologii z rozmazem . Historia ma się tak , liczba limfocytów przez lata była poniżej normy- ok.1.1-1.3x10/3 ale obecnie wynosci 0,71x10/ (N;1.5-4.5x10/3) dlatego zaczęło mnie to b...

08-06-2014 13:33

niski progesteron 5 tydzien ciazy

Witam! Piaty tydzien,ciazy. Biore luteine 2 x 100mg. Bhg obecnie 571,68 ale progesteron 20,40mg...

29-05-2014 11:44

TSH a ciąża

Planuje ciąże - wykonanłam TSH - 2,55. Trzy mieisace temu 2,12. Na informacjach od ginekologa m...

23-05-2014 17:08

Problem endokrynologiczny

Świeży problem do rozwiązania w mojej praktyce. Wobec braku dostępności do specjalistów, proszę o poradę od kolegów interesujących się endokrynologią. Pacjentka prezentuje obraz ogólnego osłabienia, hipotonii z bólami mięśniowo stawowymi, bólami głowy, zaparciami, sypia w dzień ok. 2h ,pracuje z...

06-05-2014 22:11

Niedokrwistość i stomia

Pacjentka 80-letnia z nadczynnością tarczycy leczona Thyrozolem, który, jak się okazało po dociekliwym wywiadzie, sobie odstawia sporadycznie, z cukrzycą t.2, której do tej pory nie leczyła i nie kontrolowała, ze zgagą po każdym leku ( więc sobie wtedy taki lek odstawia), Stan po operacji Hartman...

16-05-2014 17:07

Wysokie anty-TPO, prawidłowe TSH i fT4

Mam prośbe o pomoc w interpretacji wyniku- TSH-1,75 fT4-1,24 anty TPO- 104,9 (przy normie do 34 ) Wyniki dotyczą kobiety 33-l...

17-05-2014 18:01

choroba Hashimoto

Witam! Lecze sie z powodu choroby Hashimoto. Na ten moment mam 1,5tabl Letrox50 i ... 0,5 tabl 3x w tygodniu. Doktor probuje zwiekszyc ilosc witD3. Po pol roku brania 4000jednostek dziennie wit D3 poziom jest ciagle d...

28-03-2014 20:37

Pooperacyjna niedoczynność tarczycy

Witajcie! Piszę kolejny post o moich problemach z tarczycą, niestety sama zaczęłam kombinować ze swoim zdrowiem, co mi na dobre nie wychodzi... Krótko: od około 10 lat miałam guzek w lewym płacie tarczycy, początkowo z nadczynnością (rozpoznanie 2 różnych ośrodków odmienne: jeden- guzek gorąc...

08-05-2014 19:42

niedoczynność tarczycy - rozpoczynanie leczenia

Pacjent w POZ z TSH 154 mU/L, bez typowych objawów niedoczynności tarczycy, rozpoc...

07-05-2014 22:19

jak rozliczyc próbę tężyczkową?

Witam,pytanie jak wyżej.Może ktoś z Was orientuje się jaki to rodzaj por...

23-04-2014 21:49

"nabieram wodę" - mówi pacjentka

Pacjentka, lat 62, skarży się na "nabieranie wody" pod postacią obrzęku twarzy "rysy stają się bardziej okrągłe", "mam poczucie pełności" - wskazuję na powłoki jamy brzusznej i tkankę podskórną klatki p. Odczuwa to jako dyskomfort. Ktoś kiedyś przepisał Jej Furosemid - "jak się odwodniłam, to wsz...

17-04-2014 11:36

BMI 44,5

Jak w temacie. Wyhodowałam coś takiego przez prawie całe życie diet. Mama odchudzała mnie już w pierwszych klasach podstawówki. Potem zaczełam trenować dość intensywnie kilka sportów i utrzymywałam bez żadnych diet BMI na poziomie 22-25 do czasu gdy pomyślałam poważniej o medycynie. Zrezygnowała...

29-12-2010 01:38

podejrzenie Cushinga+depresja+insulinooporność

Witam, mam pacjentkę leczącą się psychiatrycznie od 6 lat z powodu depresji lekoopornej, u której rozpoznano niedoczynność tarczycy (możliwe, że po licie) i insulinooporność. Ze względu na podejrzeni...

24-04-2014 17:57

Nowotwór pęcherzykowy tarczycy

Witam! Przedstawię w skrócie swoją historię choroby i proszę Was o rady... W 2004 roku miałam rozpoznanego guzka tarczycy, hormonalnie czynnego (scyntygrafia), leczony jodem promieniotwórczym. 10 miesięcy po leczeniu jodem hipotyreoza, suplementowana stale do teraz. Przez pierwszych kilk...

12-12-2013 19:43

TSH 2,27 w ciąży

Wiem, że ten temat niejednokrotnie był poruszany i są wytyczne, ale mam pewne wątpliwości. Wykonane w 5 t.c TSH 2,27 uIU/ml. Czyli wartość <2,5, więc wychodzi na to, że nic nie trzeba z tym r...

18-04-2014 16:35

niedoczynność tarczycy ?

Dziewczynka(dziecko mojej siostry) 21 miesiecy , wzrost i waga miedzy 3 a 10 centylem, rozwój prawidłowy. W badaniach z dnia dzisiejszego TSH 5,68, jutro będzie reszta FT4 i anty TPO. Rok wczesniej TSH 4,71. W wywiadzi...

15-04-2014 21:53

niedoczynność p-tarczyc i ... + niedobór vit.D i ...

Pacjentka po subtotalnej strumectomii z powodu wola guzkowego (2008r.), na substytucji L-tyroksyną, przyjmuje też ... 0,25Ug 1x2 kulki/dobę. W bad-u s...

11-04-2014 15:48

Nadczynność tarczycy

Pacjent, lat69 zgłosił się z powodu ucisku w klp,głw w spoczynku. W bad TSH 0,05(0,25-5,00).Kontrolne po tygodniu TSH 0,12, T3, T4 -w normie.Moje pytanie czy leczyć. Zleci...

11-04-2014 11:32

leczenie operacyjne, a leczenie p-krzepliwe - który lekarz decyduje?

Który lekarz powinien decydować o utrzymaniu/nie leczenia antykoagulantem doustnym i/lub zmianą na leczenie pomostowe HDCz przed leczeniem zabiegowym? Chodzi o szacowanie ryzyka zakrzepowo-zatorowego versus ryzyka krwawienia i podjęcie optymalnej dla danego chorego decyzji. Wiadomo wszak, ż...

28-01-2014 13:14

Burzliwe objawy w trakcie cyklu m

Pacjentka jak w opisie. Zdrowa jak koń. W trakcie cyklu menstruacyjnego mocno nasilone objawy- znaczne wahania nastroju (wyjątkowo uciążliwe dla otoczenia i samej zainteresowanej), zmiany masy ciała (delta nawet ~5kg) ...

05-04-2014 21:43

Stosujemy pliki cookie w celu świadczenia naszych usług. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies. Dowiedz się więcej