Krwawienie na Luteinie i na ...

Witam! Ciąg dalsze mojej zagmatwanej historii - https://konsylium24.pl/problemy-kliniczne/post/60229. Moje normalne cykle - 21-22 dni, co jakieś 4 miesiące zdarzy się 25- dniowy.Przed ciąża 5 lat temu raczej 24-25 dni były, rozszalały się 3,5 roku temu po przerwie ciążowej i laktacyjnej. Jako...

26-10-2013 15:37

Czy coś mogę zrobić przed kons endokrynologa?

Witam! Post prawie "pro auctore" bo syn mojej najlepszej pielęgniarki. Kawał chłopa od zawsze. 3 lata temu schudł na rozsądnej diecie do 90kg , obecnie dietę zarzucił i mimo aktywności fizycznej ma około 120 kg. "Cofni...

13-11-2013 17:08

Niedoczynność tarczycy

Zrobiłam sobie badania tarczycy:TSH 3,240; fT3 3,01; fT4 1,06. Czy przy takim granicznym poziomie fT4 można mieć już objawy niedoczynności tarczycy? Pytam ponieważ występuje u mnie senność,często odcz...

21-11-2013 15:31

Ciąża, czy TSH 4,564 µIU/ml wymaga interwencji.

Proszę o poradę. Pacjentka nie chorująca przewlekle. Fizykalnie bez odchyleń. OM 21.10.2013. W dwukrotnym oznaczeniu narastające bHCG. 16.11.2013 - bHCG 32 18.11.2013 - bHCG 100, TSH - 4,564 µIU/ml(norma...

19-11-2013 22:42

Ciężarna 12 hbd z TSH 6

Mam problem z ciężarną, która wykonywała sobie dodatkowe badania z powodu wypadania włosów.Ciąża (III< PIII) rozwija się prawidłowo, u niej brak ewidentnych objawów hypotyreozy, wykonane fT3 i fT4 w normie. Pamiętam,ż...

14-10-2013 08:39

Problemy z guzkiem tarczycy

Witam! Przedstawię w skrócie swoją historię choroby i proszę Was o rady...  W 2004 roku miałam rozpoznanego guzka tarczycy, hormonalnie czynnego (scyntygrafia), leczony jodem promieniotwórczym. USG tarczycy przy rozpoznaniu 21.05.2004 Tarczyca o wymiarach płat prawy 21x19x61mm płat lewy 24...

24-10-2013 17:38

Koniec ketokonazolu. Co robicie z pacjentami endokrynologicznymi wymagającymi leczenia tym lekiem?

Główny Inspektor Farmaceutyczny decyzją nr 20/WS /2013 z dniem 18.10.2013 wstyrzmał na terenea całego kraju obrót preparatem .... Jest to wynikiem decyzji wykonawczej Komisji Europejskiej nr C (2013) 6865 z dnia 11.1...

29-10-2013 15:30

Co zrobić z pacjentem zaleznym od KCl i.v.?

No właśnie, co zrobić? W przebiegu choroby ...-hematologicznej ma hipokaliemię. Jest leczony od kilku tygodni wlewami KCl 7-9 g/24h i.v. (do wkłucia głębokiego) - w pompie lub w 2l 0,9% NaCl. Dzieki temu Kaliemia jest ...

26-10-2013 21:08

THYREIDECTOMIA TOTALIS 5 lat temu ,jakie dawki EUTHYROXU?

2 miesiące temu TSH 11,7793[0,3500-4,9400],FT3 ,2,81[1,71-3,71] FT4 1,11[0,70-1,48] OD 2mcy łykam ... N125,wcześniej EUTHYROX100, teraz badanie kontrolne TSH 0,009...

27-10-2013 16:25

Nadczynność tarczycy

Pacjentka zgłasza utratę masy ciała 1kg w ciągu m-ca, sporadyczne biegunki, osłabienie, przewlekłe zmęczenie, niepokój, drażliwość. Skóra nadmiernie gładka, obrzęk przedgoleniowy. Akcja serca przyspieszona (ok. 100/min). Orbitopatii nie widzę. W badaniach dodatkowych TSH <0.05. W badaniu tarc...

14-10-2012 16:24

otyłość/obrzęki

Witam. Mam dość ciekawą pacjentkę co do której skończyły mi się już pomysły. Może ktoś coś podpowie. Kobieta lat 33, 10 lat temu rodziła i od tego czasu tyje ( zaczeła ok 50 teraz ma koło 90 kg). Jest na diecie od kilku lat, okresowo ścisłej, poza tym aerobik, rower, pływanie kilka razy w tyg. I...

28-10-2010 10:07

Obrączki wokół oczu

Widzę coś takiego pierwszy raz, wiec proszę o sugestie, w jakim kierunku diagnozować.Zasinienia i wybroczyny, podobne z czasem do otarć naskórka pojawiły się u młodej kobiety, początkowo wokół oka lewego, a od wczoraj ...

24-01-2013 10:44

myastenia gravis a laktacja

Witam Mam problem z 30 letnia opacjentka w ciazy 35 tygodni. Otoz przed ciaza miala zdiagnozowana Myastenie, po porodzie nie moze karm...

28-02-2012 10:53

Biosteron

Mój dziadek jest leczony przez warszawskiego profesora urologii Biosteronem.W ostatnich tygodniach nie można dostać go w aptekach.Czy ktoś wie,...

15-04-2013 20:36

hipowitaminoza D3, suplementacja

Proszę o poradę chłopiec 13letni z osteochondrozą młodzieńczą piszczeli-rozpoznaną i potwierdzoną, z hipowit. D3- w bad lab. 11,7 przy normach 20-60ng/ml od ortopedy dostał zalecenie do mnie, o suplem...

03-04-2013 19:26

Hiponatremia

Szanowne Koleżanki i Koledzy, zwłaszcza z zacięciem endokrynologicznym, wodno-elektrolitowym - może pomożecie mi w rozwiązaiu zagadki, która trapi mnie i mojego pacjenta już prawie miesiąc. W połowie grudnia przyjęto na oddział 65- letniego pacjenta z powodu zawrotów głowy i zaburzeń pamięci, ...

11-01-2013 22:35

Malejące TSH

Od kilku lat badam swoja tarczycę ,robie usg i sprawdzam TSH .Kilka lat temu wykryto guzki takie nieduze do 10 mmm kilka w prawym i kilka w lewym .Teraz w grudniu robiłam znowu badanie TSH bo sie słabo czuje ,ciągle jestem wnerwiona na wszystko i wszystkich ,włosy sie sypały mi strasznie (wziełam...

30-12-2012 23:10

leczenie substytucyjne po tyroidektomii - dawka Euthyroxu

Przedstawiam przypadek zaniedbanej pacjentki (czyli ja) którą zaniedbał lekarz prowadzący (czyli ja). 10 lat temu subtotalne usunięcie tarczycy z powolu wola guzowatego, w eutyreozie, od tego czasu zażywałam ... 100, okresowo 125 i ta dawka utrzymywała TSH w dolnym zakresie normy, a wolne hormon...

14-12-2012 21:33

Wydzielanie mleka 6 mcy po zakonczeniu karmienia?

W lipcu, po 1,5 roku przestalam karmic synka piersia. Miesiaczkowac zaczelam kiedy mial 10 mcy, ostatnie miesiace to bylo juz tylko takie dokarmianie- w nieduzej ilosci. Wczoraj po draznieniu brodawki (silny swiad) zauwazylam po scisnieciu brodawki obecnosc kropli zoltej wydzieliny (jak siara), w...

22-01-2013 07:08

kiedy w ciążę po terapii I131

moja znajoma jest po terapii radiojodem z powodu raka brodawkowatego tarczycy we wrześniu. O konieczności operacji tarczycy dowiedziała się tydzień po swoim ślubie tj w lipcu- w bad hist- pat wyszło...

03-02-2013 22:50

Chore na "niewiadomoco" siostry

Sama nie wiem jak zacząc opowiadac o tych dziwnych przypadkach. Siostry sa moimi znajomymi, jedna ma 46 druga 49 lat, innego rodzeństwa nie posiadaja, rodzice zdrowi. Siostra starsza od kilku lat ( 6-7 )ma napadowe oslabienia sily mięśniowej z obrzękami uogólnionymi ( potrafi nabrac 3-4 kg w ciag...

29-09-2011 23:16

O czynnościowej hiperprolaktynemii raz jeszcze - dlaczego psychiatrzy ignorują problem ???

Hiperprolaktynemia to najczęstsze zaburzenie hormonalne występujące u człowieka. Znaczna część przypadków może być czynnościowa i mieć podłoże jatrogenne - a to dlatego, że istnieje całkiem sporo leków, które mogą hiperprolaktynemię powodować. Do leków tych należą nie tylko neuroleptyki (najpowsz...

23-01-2013 13:42

TSH a ciąża

Pacjentka z niedoczynnością tarczycy, początek ciąży, Hbd 6, aktua...

27-01-2013 15:55

napady duszności po wapniu dożylnym?

Witam, chciałem zapytać czy możliwe są napady spastyczne oskrzeli u pacjenta otrzymującego wapń w pompie infuzyjnej, jeśli chory ma bardzo niskie poziomy Ca całkowitego i zjonizowanego w surowicy? Pacjent cierpi na przewlekłe zapalenie trzustki z wtórną nadczynnością przytarczyc. Przed tężyczk...

16-01-2013 22:07

hyperparathyreosis

Kobieta przyjeta na oddzial do diagnostyki licznych atraumatycznach zlaman zeber. Od lat przyjmuje bifosfonian z powodu osteoporozy. AP 220 przy normie do 105, GGT, ALT, AST w n...

22-01-2013 12:11

Starania o 2gie dziecko a TSH?

Pierwsze dziecko prawie 4 lata temu, przebieg ciąży bez komplikacji.Sierpień 2011 poronienie ok. 6 tygodnia.Starania o następne dziecię nieregularne co prawda ale od około 1,5 roku.Cykle krótkie od zawsze - ok 23-25 dni, ostatnio raczej 20-23 dni.Przez niedawno zmienioną Dr Ginekolog zalecone bad...

12-01-2013 19:01

niedoczynność tarczycy podczas leczenia metizolem

Witam! Moja sąsiadka zwróciła się do mnie o poradę we wrześniu 2012 gdyż wystąpiło u niej FA, objawy niewydolności serca, TSH 0,005, fT4- 34,5, w usg liczne guzki w obu płatach, miała w szpitalu włączony ... 3x3 tabl.,...

03-01-2013 18:40

W jaki sposób niedoczynność tarczycy wpływa na płodność?

Witam, mam pytanie jak w tytule. Wiem oczywiście że niedoczynność powoduje zaburzenia miesiączkowania ale jestem ciekawa w jakim mechanizmie. Zaburza jakoś poziom FSH lub LH, a może zaburza czynność samego jajnika i hamu...

29-12-2012 15:41

Jak się leczyć:)?

Witam. Nasilone wypadanie włosów, zmęczenie, nieregularne miesiączkowanie, no i straszny ucisk na szyi..itp.. W usg tarczycy- powiększona niewiele, ob...

02-10-2012 12:32

TSH w ciąży

witajcie, z braku dostepu do endokrynologa przychodzi do mnie po zalecenia cieżarna z niedoczynnoscia tarczycy. niedoczynnosc miala stwierdzona w 2011, wtedy TSH 5,2, w usg nieco obnizona echogeniczność bez wzmożone...

07-12-2012 20:31

Stosujemy pliki cookie w celu świadczenia naszych usług. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies. Dowiedz się więcej