niepokojace objawy w trakcie krwawienia miesiaczkowego-prosba do ginekologow i endokrynologow

Pacjentka w metryce. Miesiączkująca regularnie 28-29 dni. PMS i duże dolegliwości bolowe w trakcie krwawień miesiączkowych. Miesiaczki przez 2 pierwsze dni bardzo obfite.W trackie miesiączki dodatkowo bolesność i tkliwość okolic jelit,wzdecia brzucha. Prowadzila obserwacje około 8 miesiacy,obser...

01-04-2014 17:20

Wysokie żelazo. Niska ferrytyna. Czy coś z tym robić?

Witam. Zacięłam się nad swoimi własnymi wynikami badań, więc bardzo proszę o pomoc w interpretacji. Badania zrobiłam, bo ostatnio (od 2 miesięcy) czuję się stale zmęczona (obecnie nie pracuję dużo :) ). Od ponad 10 lat mam wahające się TSH (najwyższe ok 7,5 uIU/ml), fT4 zawsze w normie, anty - T...

28-02-2014 23:17

Nowo wykryta pelnoobjawowa nadczynnosc tarczycy

Witam,do mojego POZ,zglosila sie 32 letnia dziewczyna ktora 8 miesiecy temu urodzila dziecko.Twierdzi ze nigdy na tarczyce nie chorowala,a wyniki w ciazy byly dobre,chociaz przytyla do 100 kg.Obecnie wazy 73,ma kolatani...

25-03-2014 23:09

Rana po operacji tarczycy- jak pielęgnować?

Witajcie! 14.03 miałam operację usunięcia lewego płata tarczycy, zaszyta szwami śródskórnymi wchłanialnymi, goi się dobrze, poza zmniejszającym się stopniowo obrzękiem (zaczynającym się u podstawy szyi i nasilonym naj...

23-03-2014 17:17

System bezigłowy a hormon wzrostu

Czy hormon wzrostu dla dziecka z niskorosłością mo...

13-02-2014 14:13

Trądzik raz jeszcze. 28letnia partnerka ortopedy. Jasmine, Diane, Spironolakton.

Kochani proszę was o pomoc w leczeniu trądziku u mojej lepszej połówki. Problemu z trądzikiem zaczęły się w 2006 po stosowaniu z przyczyn ginekologicznych Mercilonu, przed terapią bez trądziku. Po terapii pojawił się typowe zmiany na twarzy, plecach dekolcie i ramionach. Leczony przez d...

02-12-2013 20:42

po usunięciu tarczycy

Bardzo proszę o pomoc- Pacjnetka, 37lat, po całkowitym usunięciu tarczycy- w karcie informacyjnej zalecenie oznaczenia wapnia w POZ po tygodniu i modyfikacja dawki- wap...

06-03-2014 12:51

obniżone TSH i fT4

Witam, pracuję w POZ, mam pacjenta, któremu podczas pierwszej wizyty u mnie wykonałam badania kontrolne. W wywiadzie HA, DM t.2. Bez dolegliwości, okresowo bóle stawów. RF ujemny. W wynikach: TSH 0,103 ulU/mL (norma 0,27 - 4,2 ulU/mL) OB 85 Wykonałam kontrolę, zaleciłam wykonanie hormonów t...

18-02-2014 12:03

problem wagi ciężkiej - tarczyca i TSH w ciąży wysokiego... BMI

Postów było dużo wszystkie przeczytałam ale nie dopatrzyłam się odpowiedzi na nurtujący mnie problem (zwiazany z dawkowaniem przy wielkiej wadze)  W mojej rodzinie mama i babcie mają chor. Hashimoto - stąd okresowo kontroluję sobie TSH przed ciążą mialam miedzy 4 a 5... niestety nie wiedzialam ż...

02-01-2014 19:49

Niedoczynność tarczycy w POZ.

Witam, być może problem był już poruszany ale nie mogłem się dokopać do podobnego posta. Chora lat ok 50 skarży się na ogólne osłabienie, senność, zaparcia, przytyła w ostatnim czasie, wypadają jej włosy. Była ostatnio z...

19-11-2013 19:03

tężyczka

Dzień dobry.Od kilku lat borykam się z dolegliwościami,które 2 lata temu zostały zdiagnozowane jako tezyczka utajona badaniem emg.Obecnie wit.D3 10.6ng/ml(było ok 5)wapń 9.6mg/dl'magnez teraz nie badałam ale ostatni...

10-01-2014 14:29

guz nadnercza

Drodzy koledzy sprawa dotyczy moje rodzicielki. W październiku 2013 w KT brzucha robionym z innego powodu stwierdzono zmianę guzowatą w nadnerczu prawym średnicy 19mm. W kontrolnym KT z 15.01.2014 zmiana bez progresji opisywana w następujący sposób - zmiana guzkowa odnogi brzuszne nadnercza praw...

20-02-2014 19:27

Leczenie ch Hashimoto

Witam! Bardzo proszę poradzić jak leczyć mojego męża. 23.01 2014 miał rozpoznana ch Hashimoto z wyjsciowym TSH powyzej 200 u IU/ml fT3 1,87 pg/ml ( N 1,7-3,8) ...

11-02-2014 17:29

ARO

Witam proszę o pomoc ; mam pytanie jak w praktyce oznacza się ARO.Wystarczy kilkudniowa dieta ubogosodowa,o...

16-02-2014 20:05

mikroprolaktynoma u meżczyzny

Witam, Czym rozpocząć leczenie mikroprolaktynemii u mężczyzny aktywnego zawowodowo( w MRI przysadki 9x7x5 mm). Od jakich dawek? Jakie ewe...

13-02-2014 07:21

Choroba Hashimoto a małopłytkowość

Witam. Czy ktoś z Państwa spotkał się z małopłytkowością (20-30tys) w przebiegu choroby Hashimoto? Zastanawiam się, czy gdyby przyczyną małopłytkowości była choroba Hashimoto, to czy włączać sterydy? Czy jeśli Hashimoto...

08-02-2014 10:30

Interpretacja wyników TSH i FT4 u córeczki. Jakie postępowanie?

Badania pobrane w 15 dobie życia (cc 07.01.2014)- zalecenie przy wypisie. TSH 2,575 uIU/ml (N: 0,35-4,94) FT4 1,62 ng/dl (N: 0,7-1,48) Córeczka na początku bardzo podsypiająca, teraz jej zachowanie wydaje się być w normie. Ja choruję na Hashimoto od ok. 10 lat, w ciąży TSH zazwyczaj w okoli...

28-01-2014 16:10

mężczyzna, 40 lat, drżenie posturalne, depresja, stany lękowe, bóle brzucha , spadek masy ciała

Witam, Problem dotyczy jednego z członków mojej rodziny. Jest to mężczyzna 40-letni. Problemy zaczęły się kilka lat temu od bardzo nasilonych kurczów mięśni kończyn i klatki piersiowej. Od około 1 roku leczony przez psychiatrów z powodu stanów lękowych, depresji, bezsenności, epizodów agresji. ...

09-01-2014 16:12

Niedoczynność wielogruczołowa - zaburzenia elektrolitowe

Witam. Mam ogromną prośbę o pomoc - chora po wycięciu oponiaka okolicy siodła tureckiego, z pooperacyjną niedoczynnością przedniego płata przysadki z moczówką prostą oraz po thyreidektomii subtotalnej z powodu wola guzkowego nietoksycznego, trafiła z powodu biegunki, nudności, dzień przed przyję...

13-01-2014 21:29

guz nadnercza

Poradźcie, gdzie można wyciąć laparoskopowo 25mm guza nadnercza w województwie małopolsk...

11-01-2014 15:10

Endokrynologia;Interpretacja wyników dobowej zbiórki moczu

Witam mam następujące pytanie;Przypadek dotyczy mojego taty lat 65 ( w wywiadzie choroba niedokrwienna serca, miażdżyca kończyn dolnych nadciśnienie), w kontrolnej angio-tk kończyn dolnych wykryty incydentaloma w nadnerc...

15-01-2014 13:39

Jak interpretować OGTT i poziomy insuliny u Pacjentki z PCOS?

Insulina na czczo 7,13 po h 62 po 2h 45,7 OGTT na czczo 85,59 po 1h 11...

09-01-2014 22:04

dawka Euthyroxu w ciąży

Witam, choruję od kilku lat na chorobę Hashimoto, od dłuższego czasu przyjmowałam Eythyrox 112ug, na tej dawce leku czułam się dobrze,a parametry funkcji tarczycy był wyrównane. Obecnie jestem w 10 tyg ciąży.W 5 ty...

09-01-2014 17:40

endokrynologia - czy to normalne u 7 -latka...?

żeby z jego dołów pachowych wydobywał się nieprzyjemny zapach potu? U mojego 7-letniego synka od miesiąca czuję nieprzyjemny zapach spod pach. Od czerwca 2013r. przyjmuje ... 25 ug/d z powodu niedoczynności tarczycy, na podłożu niedoboru jodu ( tak przypuszczam ), bo usg tarczcy i p/ciała an...

02-01-2014 21:05

... a wypadanie włosów

Witam! Od roku lecze sie na niedoczynność tarczycy, zaźywam ... 112, 5 i co prawda tsh utrzymuje sie na poziomie 1, 3 i czuję się świetnie to niestety włosy wypadają mi w zastra...

30-12-2013 23:09

powiększone nadnercze

Opis USG: "w okolicy bieguna górnego nerki prawej niejednorodny obszar ze zwapnieniami o wymiarach 24x17 mm przemawiać może za p...

28-12-2013 23:15

Włosy wypadają garściami!

Pani wcześniej zdrowa , w wywiadzie cztery porody fizjologiczne na przestrzeni piętnastu lat...i niewiele ponad to.Od około pół roku ,klinicznie potwierdzono: hiperthyreosis (cum tachycardia).Od pół roku regularnie leczona:...(dawki regularnie kontrolowane przez endokrynologa),...(dawki regularni...

18-08-2012 16:01

rak tarczycy

Kochani, ostatnio w krótkim czasie pojawiły się u mnie osoby z rozpoznanym rakiem brodawkowatym tarczycy. Czy rzeczywiście jest zwiekszona ...

12-12-2013 16:20

Niedoczynność tarczycy zdiagnozowana przypadkowo...

Witam, Z góry przepraszam, że pytam to takie rzeczy, ale mam świeżo zdiagnozowaną u teściowej niedoczynność tarczycy z takimi parametrami : TSH = 67,7 (0,2-4,2) fT3 = 1,85 (2,0-4,4) fT4 = 0,46 (0,93-1,7) Jaką dawkę ...

09-12-2013 21:35

niedoczynność tarczycy

Potrzebuję szybkiej rady . Czy pacjentka z TSH 60 powinna być skierowana na o...

28-11-2013 11:19

Stosujemy pliki cookie w celu świadczenia naszych usług. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies. Dowiedz się więcej