Przeciwwskazania do koronarografi w nadczynności tarczycy.

Pacjentka z dolegliwościami bólowymi w klatce piersiowej od lutego b.r. W ekg załamki q w II, III, aVF i V4-V6 , ale nie patologicznie szerokie, ani niezbyt głębokie. Badanie echo dzisiaj w normie. Miała skierowanie na p...

02-04-2015 14:22

stan po tyroidektomii z powodu ca. papillare a zwiększenie dawki euthyroxu w ciąży

Witam, jestem po usunięciu taryczycy z powodu raka brodawkowatego (2011r), obecnie stosują ... w dawce 150 mcg, pl...

09-04-2015 13:07

TSH 2,2 w ciąży - robić z tym coś?

Krótko i na temat: jestem w 7. tygodniu ciąży i mam TSH 2,2 mU/L. zanim byłam w ciąży zdarzały mi się wyniki 4-5 mU/L i moja ginekolog jak to zobaczyła to mówiła, że w ciąży musi być 1,5-2, bo inaczej trudno donosić. Samo...

27-03-2015 19:00

Usg tarczycy - czy jest sens robić?

Witam, czy jest sens wykonywać usg tarczycy przy prawidłowych poziomach TSH, fT3, fT4? Moje pytanie wynika z faktu, iż byłam u lekarza medycyny pracy, który spojrzał na moją szyję i stw...

24-03-2015 13:33

diagnostyka nieplodnosci?

Piszę z prośbą o pomoc w ustaleniu planu diagnostyki, nie chciałabym czegokolwiek przeoczyć i pominąć. Od ok 11 msc bezowocne staranie o ciążę. W historii: w 2008r operacja wycięcia guzów obu jajników- Teratoma adultum (sr. 5x4cm lewt jajnik, 3x2cm prawy)- laparotomia w 2011 r operacja wyc...

14-11-2014 18:57

Ból w klatce piersiowej po Letroxie

Witam od 4 dni przyjmuję ... w dawce 25mg, wcześniej nigdy nie przyjmowałam hormonów tarczycy. Od kilku godzin odczuwał ucisk w klatce piersiowej, poza tym bez innych ...

16-03-2015 13:41

Przerost gruczołów łojowych na twarzy.

Pacjentka od 2 lat obserwuje przerost gruczołów łojowych na twarzy. W ostatnim czasie nastąpiło duże nasilenie i nowe zmiany pojawiają się z dnia na dzień a te, które były małe rosną do rozmiaró...

08-03-2015 17:37

Kto w Warszawie umie operować przytarczyce

Szukam dobrego chirurga endokrynologicznego , który umie operować przytarczyce. Umie je znaleźć(będzi...

02-03-2015 18:58

Choroba Gravesa-Basedowa

Była u mnie kilka dni temu pacjentka z chorobą Gravesa, skierowana na konsultacje przez endokrynologa. Obecnie w eutyreozie. W wywiadzie uczucie wypierania oczu. W badaniu przedmiotowym bez cech oftalmopatii. Wysłała...

24-02-2015 15:45

TSH 0,11 w Ch Hashimoto, leczonej ... N 150 czy zredukowac dawke czy zostawic?

Moj mąz ma rozpoznana Ch Hashimoto. Ma właczony ... N 150 ze stopniowym zwiększeniem dawki do 150/dobe ( wazy ok 110 kg). W jesiennie-zimowym okresie długo chorował na zakażenie górnych dróg od...

16-02-2015 10:09

mała tarczyca

Mam pytanie odnośnie dalszego postępowania w przypadkowo stwierdzonej hypoplazji tarczycy. Poniżej opis badania USG i wyniki badań labor." W badaniu USG tarczyca o stosunkowo małej obj. ok. 8 ml , o prawidłowej echogeniczności i strukturze, z poj. normoechogenicznym guzkiem z otoczką halo w górn...

16-02-2015 22:18

LH/FSH

Witam, Pacjentka z  niedoczynnością tarczycy , hiperprolaktynemią obecnie w normie i wynikami badan w 13 dniu cyklu LH/FSH ponad 2. Bez innych objawow ...

10-02-2015 15:04

Nadczynność tarczycy przy chorobie Hashimoto

Bardzo proszę o poradę w pewnej sprawie. Ponad 1,5 roku temu zdiagnozowano u mnie chorobę Hashimoto, od tej pory przyjmuję ... 25mikrogramów 1x1. Od tamtego czasu wykonywałam kontrolne badania TSH i wychodziły zawsze...

30-01-2015 17:18

Suplementacja hormonów tarczycy w ciąży

Witam, Chciałabym poprosić o pomoc. Jestem w 21 tygodniu ciąży. W 2003r. przebyłam strumektomię - częściowe usunięcie płata tarczycy z powodu kilku guzków. Hormony zawsze były w normie, podobnie przeciwciała przeciwtarcz...

25-01-2015 12:07

TSH do kontroli?

Zdarza mi się w oddziale zrobić TSH "na wszelki wypadek". Mam kilku pacjentów bez objawów nadczynnośc...

10-01-2015 12:50

przedłużająca się infekcja, nadczynność tarczycy, coś jeszcze?

36-letnia pacjentka, bez obciążeń /żadnych chorób przewlekłych, leków - tylko antykoncepcja, alergii, nałogów, w wywiadzie jeno żeberko złamane przed rokiem, 2 porody SN, obecnie ciąża wykluczona, w wywiadzie rodzinnym Hashimoto u matki, nowotwór gardła? u ojca/ Przed ponad 2 miesiącami zaczęła ...

06-01-2015 20:32

Rakowiak - wysokie RR oraz kwalifikacja do zabiegu operacyjnego

Witam! Zostałam dzisiaj poproszona na konsultację do Kliniki Torakochirurgii. Pacjentka 45-letnia z rozpoznaniem hist-pat carcinoid oskrzela. Zwyżki RR do 200-240/100-120 mm Hg zwłaszcza związane ze stresem, emocjami. W czasie zwyżki RR występuje biegunka. Otrzymywała ... 5 mg 1x1 oraz Amlodypin...

19-01-2015 17:08

... - redukcja dawki

1. Pacjentka ma ... 8-8-8 mg Z jaka szybkościa redukować dawke zeby nie doszlo do niewydo...

11-01-2015 16:34

USG tarczycy

Tarczyca powiększona ,prawie w całości poprzerastana przez zlewające sie zmiany ogniskowe,niejednorodne echogenicznie.W płacie prawym zwraca uwagę zmiana ogniskowa hipoechogeniczna ze zwapnieniem ,średnica 20 mm.W obu pła...

08-01-2015 11:01

Suplementacja Vit D3 u pacjentów przyjmujących fibraty i/ lub statyny

Witajcie, zastanawiam sie na suplementacją Vit D3 u pacjentów którzy przyjmują leki obniżające poziom cholesterolu. Z racji na to iż vit D rozpuszcza sie w tłuszczach to z dużym prawdopodobieństwem nie zostanie odpowie...

15-12-2014 17:24

czy ma niedoczynność tarczycy????

To wyniki mojej siostry: 23.10.2014 TSH 2,340 µIU/ml (N:0,270-4,200 ) FT4 0,83 ng/dl (0,93- 1,70) L lipiec 2014 TSH 4,080 ( 0,270-4,200), fT3 3,2 (2,0-4,4), fT4 0,83 (o,93-1,7 L), T4 4,74 ( N: 5,10-14,7...

14-11-2014 23:04

Przedwczesne dojrzewanie u 8 letniego chłopca

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu . Zgłosił się chłopiec z cechami izolowanego dojrzewania płciowego w postaci pubertas precox .Chciałem go od razu skierować do poradni endokrynologii dziecięcej , ale wiemy , że ko...

12-12-2014 00:32

Wtórny brak miesiączki

Witam, 17-letnia dziewczyna,z nadwagą, dotychczas miesiączkująca regularnie, od 3 miesięcy nie miesiączkuje. Bez innych dolegliwości. Nie odchudzała się. Na razie pobrane: TSH, morfologia, prolaktyna, proge...

13-12-2014 13:06

Insulinooporność i cukrzyca typu 2

Witam, mam paru pacjentów leczących się z powodu cukrzycy typu 2 i insulinooporności. Często poza metforminą dostają pochodne sulfonylomocznika bądź insulinę. Czy takie leczenie ma sens ...

13-12-2014 12:52

Dawka lewotyroksyny a wynik \tsh.

70-letnia pacjentka po totalnym usunięciu tarczycy ( 2 lata temu)leczona ... ostatnio w da...

07-12-2014 16:23

zagrożenie radioaktywne???

Czy ktoś coś wie na temat zagrożenia ze str. elektrowni atomowej na Ukrainie? Od rana odebrałam kilkanaście telefonów i nie wiem o co chodzi. Czy jest za...

05-12-2014 12:56

Kobieta, lat 22, nagły przyrost długości ciała

Kobieta, lat 22 od miesiąca urosła 1,5cm, po 4 letniej przerwie. Miesiączkują...

05-12-2014 21:17

Co z tym pacjentem? Pocenie i uczucie zimna.

Pacjent 59 letni dotychczas leczy sie na nadciśnienie tętnicze- ... 5 mg 1x1, RR w normie, od miesiąca zlewnie sie poci. Odkurzy mieszkanie, ubierze się , rozbierze i od razu zlany potem, twierdzi , że leje się z nie...

27-11-2014 12:35

Szczepienie MMR u kobiety z Hashimoto przed ciążą

Witam, Pacjentka od 3 lat z Hashimoto. Czy są jakieś przeciwskazania do ...

24-11-2014 11:03

Świąd skóry, zatrzymanie miesiączki, zmiany skórne

Siemka, Problem dotyczy mojej szwagierki, młoda dziewucha, lat 21. W wakacje miała zatrzymanie/opóźnienie okresu, (ciąża wykluczona), teraz od końca sierpnia też nie miesiączkowała. W ciąży nie jest. Twierdzi, że ma jakieś zmienne nastroje (chyba chodzi o zwiekszoną płaczliwość). Doszły zmiany...

20-11-2014 10:12

Stosujemy pliki cookie w celu świadczenia naszych usług. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies. Dowiedz się więcej