przebarwienia po powrocie z Dominikany

Zwracam się z prośbą o wskazówki terapeutyczne. Dziewczynka przebywała 2 tygodnie na Dominikanie. Tam z powodu przeziębienia brała ... i .... Po powrocie do Polski pojawiły się piegi , ...

16-01-2016 16:50

Wtórny brak miesiączki

Proszę o poradę, ostatnia miesiączka 18 listopada br, do dnia dzisiejszego niestety nie pojawiła się kolejna. Ciąża z wywiadu mało prawdopodobna, do tej pory miesiączkowała regularnie, w wywiadzie również jedna ciąża...

28-12-2015 18:42

... ketoalkalosis?

Ten krzepki starszy pan zglosil sie do lekarza z powodu poliurii i polidypsji, trwajacej od miesiaca. W tym czasie stracil tez na wadze ok. 10 kg. Bol w nadbrzuszu, gastroskopia wykazala duza przepukline rozworu przelykowego i kandydiaze przelyku z owrzodzeniem w worku przepuklinowym. W wywiadzie...

12-12-2015 15:57

Tiamazol, działania niepożądane - czy można odstawić nagle?

Dobry wieczór, Właśnie zgłosiła się do mnie pacjentka (Ukrainka, wizyta pierwszorazowa) z następującym wywiadem: 3 tygodnie temu rozpoznano u niej chorobę Gravesa-Basedowa, głównymi objawami była tachykardia (brak dokumentacji, brak wyników badań). Włączono do leczenia tiamazol 30 mg dziennie ...

11-12-2015 16:25

...- skutki uboczne

Pacjentka leczona Metizolem- 1 tabl co drugi dzień. W badaniach kontrolch- PLT spadek ze 180 do 121, ALT wzrost z 28 do 45. Be...

04-12-2015 13:36

Anorektyczka z glikemią 20 i RR 60/30 mmHg

Witam.Proszę Was o radę i pomoc. Ponad tydzień temu zgłosiła się do mnie 21-letnia dziewczyna z matką(matka namówiła córkę na wizytę),że się źle czuje i źle wygląda. Dziewczyna z waga 38 kg, wzrost ok 170 cm.W badaniu cechy znacznego niedożywienia, od kilku miesięcy zaburzenia miesiączkowania. RR...

13-11-2015 23:58

dawka Euthyroxu u kobiety w ciąży

Drodzy, Kobieta lat 38, po subtotalnej tyroidektomii kilkanaście lat temu, poza tym zdrowa, szczupła. Zażywała ... przed ciążą (ale nie pamięta dokładnie dawki - różne dawki w różne dni, prawdopodobnie około 100 ug/d) uzyskując TSH 0.3. Nastęnie w pierwszych tygodniach ciąży zwiększono ... do ...

09-08-2015 13:52

Tarczyca -

Plissss 1.Nowotwór pęcherzykowy tarczycy to nie jest to samo co rak pęcherzykowy. 2.Zmiana pęcherzykowa bliżej nieokreślona to nie jest...

10-11-2015 17:49

żeńskie hormony

witam była u mnie ostatnio pacjentka. Stan po usunięciu macicy i jajników z powodu raka macicy.Zapytała się mnie czy będzie m...

07-11-2015 12:23

Subkliniczna niedoczynność tarczycy u osób w wieku podeszłym

Czy należy włączać leczenie L-T4 u osób > 80 r.ż, jeśli mamy stężenie TSH 6,5 i prawidłowe poziomy hormonów tarczycy? W podeszłym wieku TSH m...

09-11-2015 13:39

niedobór Ca zjonizowanego

Witam! Wstyd się przyznać, ale z uwagi na niedobór wapnia zjonizowanego, przy objawach ze strony mięśni, braku poprawy po stosowaniu ... sandoz 1000 z wit D, lekarka endokrynolog zaleciła mi .... Niestety zgubiłam kartkę z informacją, który ma to być preparat i ile tego brać. Jakoś wstydzę się z...

28-06-2015 10:46

krwiaki i wybroczyny podskórne bez tła urazowego

Dziewczynka lat 18 (moja córka). Przed miesiącem tj. 10. września pojawiły się na prawym udzie wybroczyny podskórne, rozległe na 2/3 przednio-bocznej powierzchni uda, bez tła urazowego. W USG niewielki krwiak pomiędzy kością udową, a mięśniami, bez cech zmiany rozrostowej. W badaniach niewielka a...

19-10-2015 00:24

jodoterapia - jak długo izolować chorego od dzieci

Jak długo po leczeniu jodem radioaktywnym chora nie może mieć kontaktu z małym dzieckiem (3 miesięczny niemowlak) oraz z dorosłymi, którzy wychowują dziecko? W szpitalu przy wypisie powiedzieli, że jak najdłużej, ale nie...

01-11-2015 11:15

Niedoczynność tarczycy w ciąży

Witam, jestem obecnie w 23 hbd, odebrałam dziś wyniki badań lab.- TSH- 4.65 U/ml, fT3 3.82 pmol/l (norma 4.0-8.3), fT4 11.28 pmol/l (9.0-20.0) Czy powinnam włączyć ...

23-10-2015 16:40

wit. d w ciąży-dawkowanie przy niedoborze

Mam pytanie-ile powinno się zażywać wit.d w ciąży(3 trymestr) przy wyniku metaboli...

01-10-2015 23:34

androgenne wypadanie włosów

Wypadanie włosów Badania Wolny testosteron 5,4 N do 4 DEHA 10 norma do 9 Kortyzol 8 rano 31 norma do 19 pozostale badania w normie tarczyca , morfologia ,żelazo PCOS rozpoznawane 13...

11-10-2015 19:45

Wczesna menopauza? HTZ i nadal objawy wypadowe

Pacjentka lat 42 od kilku miesięcy nieregularne miesiączki co 1,5-2 miesiące, wzmożona potliwość-głównie w dzień, uderzenia gorąca, obniżenie libido. Morfologia, h.tarczycy, prolaktyna w normie. FSH 44,73.Rozpoznano przedwczesne wygaśnięcie czynności jajników. Włączono CycloProgynowa z bardzo dob...

05-09-2015 15:03

Kłopoty z tarczycą

Proszę o pomoc w ukierunkowaniu diagnostyki mojej 34-letniej pacjentki. Kobieta zgłosiła się do kolegi z powodu odczucia kołatania serca, trwającego od 2 tygodni, pojawiającego się kilka razy w ciągu doby, ustępującego samoistnie. W wykonanym EKG bez istotnych odchyleń od normy. Zlecono oznacze...

25-09-2015 00:41

Migrena po HRT

Pacjentka 45l z pierwszymi objawami menopauzy. W wywiadzie rodzinnym choroba alzheimera. Zastanawia się nad rozpoczęciem HRT. Niestety w wywiadzie zła reakcja na ...

30-08-2015 11:32

Plaster ... a badania hormonalne

Pacjentka stosuje plastry ..., ma zlecone od dermatologa badanie PRL, testos...

11-09-2015 12:21

Przygotowanie do badania prolaktyny

Mam pytanie- jak należy sie przygotować do oznaczenia (pojedynczego)pro...

27-09-2015 11:09

Nadczynnosc tarczycy po ciazy

przypadkiem zrobilam sobie tsh, wynik zdziwil mnie okrutnie-0,02 kontrola. 0,01.dorobilam hormony ft4 31(n 20), ft3 5,6(n 6,8).dzis tez zlecilam pciala anty tpo i tg(czekam na wynik).z objawow-chudniecie(ok 5kg /mc)nerw...

17-09-2015 16:34

PCOS

Witam, Prosze o konsultacje i pomoc w dalszej diagnostyce. Moja znajoma( wiek 29 lat ) ma nastepujace objawy kliniczne:nadmierne owłosienie ( górna, warga, przedramiona, okolica brodawke sutkowych, linia białą ), wypadanie włosów, ostatnio nadmierna kruchliwośc naczynek krwionośnych w kończynac...

06-09-2015 22:44

Niedoczynność tarczycy subkliniczna- leczyć- nie leczyć?

Mam pacjentkę(nota bene moja przyjaciółka) lat 47, dotąd niechorującą. Od ok. 5 lat w usg - tarczyca niepowiększona, całkowicie niejednorodna, THS:1,9-2,28 mU/l- od 3 lat, w X2014 - anty-TPO: 448IU/ml, wtedy też: fT3:2,85 pg/ml( N:2-4,4), fT4:1,04 ng/dl(n:0,93-1,7), TSH:2,176mU/l(n:0,38-4), prol...

17-05-2015 11:08

rak tarczycy u mojej mamy - proszę o porady

Poniżej przedstawiam opis hist-pat. Co dalej? Jakie leczenie i jakie rokowanie? Z góry dziękuję za odpowiedzi :) Wynik mikroskopowy CARCINOMA PAPILLARE INTESTINI GLANDULAE THYREOIDEAE. pT1b W CIEŚNI GUZEK O NAJWIĘ...

09-07-2015 13:54

USG tarczycy

Witam,kilka dni temu miałam wykonane usg tarczycy, w opisie: "tarczyca powiększona objętość ok 22 ml, płat prawy 57x18x21, płat lewy 57x17x22,węzina 2-3mm. Bez zmian ogniskowych, echogeniczność prawidłowa". Dzisiaj zrobi...

25-08-2015 17:35

Prolaktyna.

Witam. Od czasu porodu około 3 lata temu utrzymuje się mlekotok. Nie karmiła piersią. Nie przyjmuje leków. Choroby przewlekłe: skolioza leczona operacyjnie, przewlekły ból z tym związany. Ginekolog zasugerował wizytę u ...

06-08-2015 10:20

Ciąża a dawki euthyroxu

Witam, proszę o poradę. Jestem po wycięciu tarczycy z powodu ca. papillare, moja dawka euthyroxu to 150ug, obecnie jestem w 12 tc i wyniki TSH i fT4 sa nastepujące: 9.07: TSH 0.006 (n:0.27- 4.20) a fT4 1.71 (n:1.0- 1....

24-08-2015 18:40

zahamowanie wzrostu u dziecka

Pojawiła się dziś u mnie pacjentka, która prowadzi rodzinny dom dziecka. Ma obecnie pod opieką m.in. 11-letnią dziewczynkę - matka nie żyje, domniemany ojciec pozbawiony praw, siedzi w więzieniu /piszę domniemany, bo rzeczywiście ojcostwo nie jest jasne/. Opiekunka jest już formalnie opiekunem pr...

17-08-2015 22:14

bardzo proszę o poradę - powiększony węzeł chłonny!

Witam. Bardzo proszę o pomoc w tym przypadku klinicznym: pacjentka jest około 5 lat i 4 miesiące po operacji usunięcia raka brodawkowatego tarczycy (bez usuwania węzłów chłonnych przedziału bocznego szyi). Miała kontrolowane TSH i Tg, które utrzymywały się cały czas na odpowiednio niskim pozi...

20-08-2015 20:59

Stosujemy pliki cookie w celu świadczenia naszych usług. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies. Dowiedz się więcej