Antykoncepcja a gruczolak przysadki

Proszę Szanownych Kolegów i Koleżanki z forum o pochylenie się nad moim poradnianym problemem.Pacjentka 19 lat, nieródka zgłosiła się celem dobrania antykoncepcji.Kilka lat temu z powodu niespecyficznych bólów głowy wyko...

16-03-2009 20:44

HTZ a obraz krwi obwodowej

U chorych stosujących HTZ  bądź hormonalną antykoncepcję obserwuję małopłytkowość, nadpłytkowość, leukopenię -objawy nie opisywane w ulotkach.Jakie państwo macie doświadczenie w tej mate...

22-03-2009 16:59

ranking tabletek antykoncepycjnych

Moja pacjentka przytyła znacznie po Minulecie przepisanym przez ginekologa. Pyta się mnie czy są jakieś tabletki mniej powodujące tycie. Czy są...

17-03-2009 21:14

zaparcia u 34-letniej kobiety

34- letnia pacjentka od 7 lat pod opieką por. gastrologicznej z rozp. colitis ulcerosa.Od około 1,5 roku zaostrzenie dolegliwości: bóle brzucha po posiłku, nudności, wymioty, bóle głowy i zaparcia. W kolejnych kolonoskopiach: wrzód samotny odbytnicy i podejrzenie ch. Leśniowskiego-Crohna. W gastr...

17-03-2009 21:43

... - wskazania

Jakie są obecnie wskazania do stosowania propranololu? Z tego co wiem stosuje się go w ...

25-10-2008 09:48

Kobieta 37-letnia z trądzikiem pospolitym od 10 lat, co robić?

Pacjentka choruje na trądzik pospolity ok. 10 lat. Pierwsze wykwity miały charakter zmian niezapalnych i dotyczyły przede wszystkim twarzy. Stosowane było leczenie miejscowe. Ok. 6 lat temu zaczęły pojawiać się zmiany zapalne,które oprócz twarzy zajmowały również plecy (aż do okolicy pośladków), ...

09-12-2008 18:27

Choroba Hashimoto a ciąża?

Czy u kobiety ciężarnej (drugi trymestr) z chorobą Hashimoto modyfikowali byście dawkę Euthyroxu (obecnie 150 ug) i ew. o ile przy następujących wynikach ...

27-09-2008 16:42

CHIOROBA HASCHIMOTO CZY PODWYZSZONE TSH?

Bardzo prosze  o opinie -czy w TSH /p.ciala norma /7,8 mUI/ml dawac a ...

10-01-2009 09:07

mlekotok w jednej piersi

dotyczy mojej siostry przyrodniej, ktora juz na szczescie udalo sie wyslac do lekarza, ale :)od okolo dwoch miesiecy przy ucisnieciu brodawki pojawia sie wydzielina ( o charakterze mleka/osocza, nie- krew, nie- ropa), cytat z naszej rozmowy: "slodkie, swieze mleko", piers nie boli, nie jest powie...

17-01-2009 17:19

Choroba Fahra - jak leczyć?

Jeśli  wiecie cokolwiek na temat leczenia tej choroby napiszcie proszę.Nie mogę znaleźć zbyt wielu informacji na ten temat,a na stazu ma...

11-12-2008 23:15

Magnez plus witamina B6 a niewydolność fazy lutelanej

Czy ktoś może się wypowiedzieć czy stosować p...

17-01-2009 00:41

mężczyzna, 51 rż, nadmierna potliwość

51-letni mężczyzna zgłosił się do gabinetu POZ z powodu obfitego pocenia się. Leczy się przewlekle metforminą z powodu cukrzycy typu II, w ostatnich dniach glikemia 90-110 mg%. Hgb...

08-09-2008 17:39

nocne poty

Mam problem diagnostyczny :10 letnia dziewczynka BARDZO poci się w nocy, nie gorączkuje . W ciągu dnia nie zgłasza żadnych dolegliwości .Bad .fiz prawidłowe. Morfologia z rozmazem ,OB...

07-01-2009 09:12

Meridia

Jakie macie doswiadczenia ...

28-09-2008 20:03

Emocje wyrażone somatycznie (pacjentka, 37 lat)? Co robić?

Mam pacjentkę 37 lat, dotychczas zdrowa, przyjmuje antykoncepcję doustną (...). Od jakiegoś czasu, kilku lat w sytuacjach stresowych, ale nie tylko występuje u niej nagłe zaczerwienienie twarzy i szyi, a właściwie intensywny rumień tej okolicy, z uczuciem pieczenia i obrzęku. Skóra tej okolicy je...

06-12-2008 18:31

,,dziwne,, zasłabnięcia

Cześć , mam problem .  Mężczyzna 36 lat , do tej pory zdrowy, z nadwagą , niepalący, nie nadużywający alkoholu ,mało aktywny fizycznie,czasami używa Viagry .    Przed 1/2 rokiem  3 x zasłabł  : ciemno przed oczami, lekki ból i zawrót głowy , silne poty, osłabienie z koniecznością przykucnięcia , ...

30-12-2008 00:25

Meridia czy przepisać (pacjentka, 40 lat, zaburzenia funkcji nerek)?

witam. ostatnio pacjentka ok lat 40 poprosiła mnie o przepisanie Meridii, jednak jedna jej nerka funkcjonuje tylko w 25% (druga jest całkowicie sprawna)- niestety nie wiem dokładnie z jakiego...

22-12-2008 09:47

Już się nie oznacza prolaktyny po metoklopramidzie?

Spotkalam sie juz kilkakrotnie z opinia ze poziomu prolaktyny po metoklopramidzie nie juz sie nie oznacza, poniewaz jego podwyzszenie nie ...

28-09-2008 12:32

Opóżniony zrost kostny - sens podawania bisfofonianów

Czy jest uzasadnione podawanie bisfosfonianów u pacjentów z opóźnionym zrostem kostnym? Problem dotyczy mlodego pacjenta po przebytym złamaniu obu kości udowych i braku zrostu kostnego od prawie 1.5 roku (mimo reoperacji i autogennego przeszczepu szpiku kostnego). Z tego co wiem, to nie stwierdzo...

29-12-2008 15:47

Mastodynia u 30 latki - jakie leczenie?

WitamMam pacjentkę, 30 lat, 1xrodziła, ma ból obu piersi, zabrodawkowo, głównie przed miesiączką od ok. 3...

17-12-2008 22:30

Co byście zastosowali w przypadku podejrzenia fibromialgii

Mam pacjentke l 55 przebadana na wszystkie strony łącznie z przeciwciałami w kierunku chorób reumatoidalnych,które były negatywne koncultacja w Poradni Chorób MIęsni wynik negatywny  ukarza sie na bole stawow  ,drzenie ...

15-12-2008 20:49

Metformina w ciąży u pacjentek z PCOS, odstawiać?

U pacjentki ( z mojej bliskiej rodziny) doszło do obumarcia zarodka w 6 tygodniu ciąży. Miała rozpoznany PCOS, do poczęcia doszło w trakcie terapii metforminą, którą następnie odstawiła w ok.10 dniu po owulacji. ...

10-12-2008 23:08

niedoczynność tarczycy w boreliozie

Witam! Jestem dentystą z Poznania. Proszę Was o zdanie czy niedoczynność tarczycy , którą mam jest wynikiem boreliozy. A oto moja historia choroby: Rok temu chcąc poprawić kondycję kupiłam sobie pulsometr.Po paru krokach biegu puls był 235. Myślałam, że urządzenie jest zepsute, jednak kontrolnie ...

16-12-2008 01:10

Celiakia 36 letniej kobiety? Czego szukać?

Kobieta,36lat,wyksztalcenie srednie.Matka 13 letniego dziecka,rozwiedziona,ma stalego partnera akceptowanego przez syna.Przyjeta do odzialu chorob wewnetrznych z powodu utraty wagi ciala/8kg w ciagu 2 miesiecy/ ,postepu...

11-12-2008 21:33

Zespół upośledzonego wchłaniania (chora, 61 lat)?

Co to może być???Chora 61 lat, dotąd nieleczona. Hospitalizowana w naszym oddziale z powodu utraty masy ciała kilkanaście kg w krótkim okresie.W badaniach laboratoryjny\ch: hipokalemia 2,6 mmol/l, hiponatremia 126 mmol/...

06-12-2008 22:40

Amiodaron w niedoczynności tarczycy (pacjentka, lat 86), odstawić?

Pacjentka 86lat,hospitalizowana z powodu tahykardii zatokowej,poza tym nadciśnienie,ch.n.serca,przewlekłe odmiedniczkowe zap.nerek-wydolne,W trakcie pobytu stw. TSH 7,4-nic ...

04-12-2008 22:27

Oznaczanie glikemii u chorych z PCOS?

Czy znacie jakies wytyczne, ktore mowilyby jak czesto u chorych na zespo...

24-09-2008 21:50

Jatrogenna niewydolność nadnerczy (pacjentka uzależniona od alprazolamu)

Zgłosiła się do mnie pacjentka przyjmująca ... 2mg/dziennie od 2 lat z niejasnych powodów. Leczona była przez lekarza emeryta, który jako jedyny prowadził taką terapię i tylko jego wpisy widnieja od 5 lat. Ponadto żąda przepisywania leków psychotropowych w dużych ilościach dla siebie i całej rodz...

01-12-2008 16:52

Choroba tarczycy?

Proszę o interpretację następujących wyników hormonów tarczycy: TSH 0.846 ulU/ml (N:0.35-5.50), FT3 3.59 pg/ml (N:2.20-4.20), FT4 1.26 ng/dl (N: 0.89-1.76) oraz przeciwciała przeciwko peroksydazie tarczycowej minimalnie p...

25-11-2008 23:20

...- przerwa w przyjmowaniu

witam, mam pytanie dotyczące przyjmowania klimonormu. czy jeśli pacjentka prz...

24-11-2008 08:17

Stosujemy pliki cookie w celu świadczenia naszych usług. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies. Dowiedz się więcej