Centralna hypotyreoza a podanie jodowego kontrastu

Pacjent 50 lat na badanie CT TSH = 0,09 kreatynina w normie do badania z kontrastem. Dzwonie do lekarza, pytam czy pacjent przyjmuje ... - odpowiedz lekarza nie bo ma centralna hypotyreose (odpowiednie ft3 i ft4) i ni...

28-11-2012 21:44

Hormony: TSH,FT3,FT4 a okres

Uprzejmie proszę o poradę:czy badanie kontrolne poziomu hormonów jak w tytule , ma się jakoś do okresu cyklu menstruacyjnego u kobiety? Czy pobranie krwi do badania...

03-12-2012 19:36

Objawy niedoczynności tarczycy, a wyniki w normie

34-letnia pacjentka z objawami niedoczynności tarczycy z prawidłowymi (powtarzalnymi) wynikami hormonów tarczycy. Czym mogą być spowodowane liczne objawy o tej chorej? Wychodząc z założenia, że leczymy pacjenta, a nie wyniki co należałoby zrobić? Czy włączyć leczenie czy poszerzyć diagnostyk...

02-12-2012 20:09

Diagnostyka hipoglikemii

Prawo serii istnieje bez wątpienia. Pewnie dlatego nazywa się 'prawem', a nie np. 'teorią'. I tak, gdy prowadziłem pacjentkę, której przyczyną hipoglikemii był guz insulinowy, mniej więcej w tym samym czasie trafia do oddziału pacjentka ze skierowaniem 'insulinoma susp.'. Jak się okaże, a być moż...

22-11-2012 18:18

TSH-60

Kobieta lat 25-7 miesiecy po porodzie zglosila sie celem oceny funkcji tarczycy,gdyz podczas rutynowej wizyty u ginekologa,tez zauwazyl wole i kierowal do internisty. W badaniu-bez odchylen....

07-11-2012 15:15

Moje choroby.podpowiedzcie jak z nimi walczyć.

Witam.Jestem lekarzem stażystą i mimo że jestem u progu kariery życie doświadczyło mnie już 2 chorobami.podczas badań wstępnych na staż okazało się,że mam dodatnie antyHCV(późniejsze badanie HCV RNA ujemne).Od pół roku ...

02-07-2010 23:52

Moja mama - prosze o pomoc!

Bardzo, bardzo prosze o pomoc. U mojej mamy (79 lat)jeszcze gdy byla nastolatka zostala zdiagnozowana nadczynnosc tarczycy. Kilka lat temu byla leczona jodem radioaktywnym. Dlugo T3, T4 i TSH byly w normie. W tej chwili T4: 13,34 (norma laboratorium 10,6-19,4),T3: 3,24 (norma 4-8,3), TSH 2,10 (no...

25-11-2012 15:27

Obustronna orchidektomia/testosteron

Proszę o pomoc w zrozumieniu. Pacjent po obustronnej orchidektomii ( jedno jądro usunięte w dzieciństwie z powodu wnętrostwa - brak dokładniejszej dokumentacji, drugie jądro usunięte 5 miesięcy temu z powodu raka jądra)...

11-11-2012 18:10

wahania TSH

Witam wszystkich:) to jeden z moich pierwszych postów na forum i mam nadzieję, że mi pomożecie. Co jakiś czas badam sobie TSH i dzisiaj odbierając kolejny wynik bardzo się zdziwiłam: 2012r TSH 0,01 uIU/ml fT4 1,44 n...

21-11-2012 16:32

Nadczynność przytarczyc

75 letni pacjent z pierwotną nadczynnością przytarczyc diagnozowany w oddz.Endokrynologii .Wykonane TK głowy i szyi wskazuje na pierwotną nadczynność przytarczyc.Podejrzenie gruczolaka przytarczycy dolnej lewej.Wyk...

03-12-2011 12:29

Patologia tarczycy -jatrogenna?- trudności ustabilizowaniu eutyreozy

Pacjent , /rodzina/, z rozpoznanym w 2010 migotaniem/trzepotaniem przedsionków ,chorobą niedokrwienną-stabilną ,nadciśnieniem tętniczym , z wykonaną w 2010 ablacją , bez pełnej poprawy . Leczony opakordenem przez 1,5 roku ,/do grudnia 2011/. W lipcu 2011 z powodu guza tarczycy wykonano wycięcia ...

29-10-2012 13:44

postępowanie u osoby starszej przy nadczynności tarczycy

Bardzo proszę o radę. Bliska mi osoba z rodziny ma 84 lata. Rok temu w związku z angioplastyką naczyń wieńcowych została stwierdzona nadczynność tarczycy. USG tarczycy i scyntygrafia wskazują na wole guzkowe olbrzymie, przemieszczenie i ucisk na tchawice od strony lewej. Duszności nie zgłasza. Z...

27-10-2012 20:08

Wyniki badań hormonalnych

Witam, Co Koleżanki i Koledzy myślą o takich wynikach. Pacjentka 37 letnia, dwójka dzieci, stan po 2 cc, podwiązane jajowody (po 2 cc), stan po konizacji szyjki w tym roku CIN 1 od około 2 lat (HPV nie wysokoonkogenne), z nieregularnymi miesiączkami od 4-6 miesięcy, w tym samym czasie spory przy...

30-10-2012 12:08

normy wiekowe fT4

macie cos takiego? u mnie w jednej z prac byla doktor ktora wlaczala ... niezaleznie od prawidlowego poziomu TSH - jak w z jej tabelkach wychodzilo ze fT4 za niskie....

11-10-2012 18:27

Duży guz tarczycy

Z opisu USG Prawy płat zmieniony guzowo-torbielowato,uwidoczniona torbiel wielokomorowa śr. 31,6 oraz torbiel o niejednorodnej echogenności śr.48,8 -macalny opór ,torebka gładka . Zrobiliśmy badania rtg klatki bez zmian TSH- 0,67 CRP-3,2 Leukocyty-10,02 Pozostałe wskażniki w normie FT3-4...

15-07-2012 20:58

mlekotok u 40 kobiety

Kobieta lat 40 hospitalizowana z powodu stanu mieszanego w przebiegu ch. afektywnej dwubiegunowej. Masa ciala 46, wzrost 160. Od 1,5 tyg. galactorrhea z obydwu sutkow. Piersi sa twardawe, ale nie bolesne. Lekko tkliwe. Nie miesiaczkuje, ale to nic nowego bo do tej pory miala zalozona spirale horm...

19-10-2012 07:24

uporczywa hipoglikemia +cechy dysmorfii

Zastanawia mnie stan kliniczny dziecka na naszym oddziale. CIII PIII 38hbd, Apg 8/9.Ciąża prawidłowa, w rodzinie wszyscy zdrowi.Bezpośrednio po porodzie zaburzenia oddychania. RTg kl.piersiowej-masywne zmiany zapalne obustronne.Echo serca drożny DA, niedomykalnosc mitralna Istp. Urodzona 14.09.Sz...

29-09-2012 13:28

Subkliczna niedoczynność tarczycy

Dziewczynka lat 6 pojawiła się w gabinecie z powodu wypadania włosów, TSH 7, fT4 w ...

28-09-2012 19:09

TSH 50

Pacjentka z chorobą Hashimoto (potwierdzone w usg i p/ciała) leczona od 2 lat euthyroxem, ostatnie TSH z 07.2012 0,4 - dawka ethyroxu 12,5 ug. Przez pop...

18-09-2012 11:36

niedorozwój piersi

Witam. Dziewczynka lat 15 miesiączkująca od 3 lat - lewa pierś w pełni wykształcona, prawa zupełnie nierozwinięta, nawet nie ma posta...

25-09-2012 20:31

mega hirsuityzm jak pomóc znajomej?

Witam, Przyszła do mnei niedawno kobieta 30 letnia (znajoma znajomej:-(, żeby jej pomóc, od kilku a moze kilkunastu lat ma mega problem z nadmiernym owłosieniem, byla u endokrynologa kotry po obejrzeniu badania (chyba tylko tarczyca i PRL?) stwierdził podobno "ze taka jej uroda" Z zawodu jest ...

23-08-2012 07:56

Podwyższony poziom anty-TG u kobiety w ciaży

Witam. W 12 tygodniu ciąży lekarz położnik zlecił standardowo wykonanie badań TSH i fT4 . TSH wyszło 0,2 a fT4 nieco ponad normę. Lekarz endokrynolog położnik zlecił wykonanie ponownie badań za 4 tygodnie. Oto wynik...

13-09-2012 16:07

hypotermia

Mam pacjenta ,któremu przed 12 laty usunięto tarczycę w raz z otaczającymi tkankami i węzłami z powodu raka brodawkowatego.Jest prowadzony przez endokrynologa i onkologa w instytucie w Gliwicach.Niedawno zgłosił się do mn...

08-09-2012 06:51

Niedoczynność tarczycy u ośmioletniego dziecka

Pracuję od ponad 20 lat ,po raz pierwszy spotkałam w praktyce dziecko z wynikiem TSH dwukrotnie badanym 545,00 przy normie do 5.00. 15.07.2012 r zgłosiła się do przychodni ośmioletnia dziewczynka z babcią z powodu gorączki ,bólu gardła .Rozpoznałam opryszczkowe zapalenie gardła .w badaniu fizy...

21-08-2012 21:35

Hashimoto i straszna bezsenność

Pacjentka od 10 lat choruje na hashimoto,najpierw byla nadczynna,teraz od dluzszego czasu od endokrynologa bez lekow,wartosci hormonow miala w normie,bylo dobrze,od miesiaca czuje sie coraz gorzej i nie moze zasnac ani w...

28-07-2012 09:58

Hyperkaliemia z niską kreatyniną

Pacjentka lat 65 leczona w PZP pernazyną od wielu lat oraz Risendronianem z pow. osteoporozy od 4 m-cy zgłosiła się z powodu " ogólnego złego samopoczucia, rozbicia" Badanie fiz. b. z. lekka bradykardia, RR 140/100 ( zażywa od roku ...). W badaniach k+ - 6.9 ! , na+ 147 , glikemia 100mg%. kreaty...

10-08-2012 15:33

masywny mlekotok w 20 tyg. ciąży

30-letnia pacjentka w ciąży I, obecnie 25 Hbd, z zespołem androgennym i wysokimi poziomami androgenów w wywiadzie oraz zaburzeniami miesiączkowania przed ciążą z powodu hiperprolaktynemii ok. 40 pg/ml leczona bromergonem. Obecnie bez żadnych leków. W 20 Hbd pojawił się obustronny, samoistny mleko...

10-08-2012 20:24

co z za niskim testosteronem?

Witam Proszę o pomoc co mam zrobić z pacjentką- młoda dziewczyna zgłosiła się z powodu nadmiernego wypadania włosów. Włosy rzeczywiście znacznie przerzedzone, problem od 1 roku. W tym czasie miała wykonywany komplet badań (morf, tarczyca, testosteron- w normie)- włosy przestały wypadać po Loxoni...

06-08-2012 10:00

stwardnienie rozsiane a L-tyroksyna

witajcie, przelozona pielegniarek w POZie w ktorym jeszcze resztkowo pracuje ma meza chorujacego od 2007r na Stwardnienie rozsiane. zdiagnozowane w MRI w 2007, potwierdzone kolejnym w 2008 - diagnozowany z powodu znacznego oslabienia sily miesniowej (nauczyciel WF, wciaz pracujacy i bardzo akty...

31-07-2012 13:49

Brak pierwszej miesiączki

Dziewczynka z rodziny, skończyła właśnie 17 lat, nie miesiączkuje, badana ginekologicznie - wszystko prawidłowo, po sekwencji hor...

09-01-2012 17:01

Stosujemy pliki cookie w celu świadczenia naszych usług. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies. Dowiedz się więcej